Magyar Orvosi Kamara: Korai a nyitás – “A járvány harmadik hullámának jó esetben is a platóját értük el”

Vannak, akik amellett vannak, hogy minden nyisson ki, ami érthető is, hiszen rengeteg ember maradt bevétel nélkül az elmúlt napokban. Ám mindennek megvan a maga előnye és hátránya is. A koronavírus-járvány még mindig tombol és lehetetlen pontosan megmondani, mikor lesz vége ennek az őrületnek.

A tegnapi nappal megnyithattak az eddig zárva tartó üzletek, a szolgáltatók, a boltok nyitvatartását meghosszabbították és a kijárási tilalom is este tíz órától van érvényben. Ám sokak szerint ezek a lazítások túl koraiak, mivel több százan halnak meg naponta a vírus szövődményei miatt Magyarországon.

A Magyar Orvosi Kamara jó iránynak tartja ugyan a boltok hosszabb nyitvatartását, de az oktatási intézmények április 19-i nyitásával kapcsolatban vannak kétségeik. Úgy vélik, ez még egyáltalán nem időszerű.

A MOK álláspontja az, hogy “a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs”. A nyitás túl korai, ugyanis a járványadatok nem javulnak, az ellátórendszer terheltsége nem csökken és a jelenlegi oltottsági szint sem elegendő ahhoz, hogy a lakosság jelentős része védett legyen a koronavírussal szemben.

“A rendelkezésre álló adatok alapján tegnap csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteink szerint a járvány harmadik hullámának jó esetben is a platóját értük el” – írja a szervezet.

A MOK azt is kihangsúlyozta, hogy a védettség csak a második oltást követő egy hét után alakul ki, vagyis minden ennél korábbi időpont csak részleges védettséget biztosít. Ez pedig lehetővé teszi a fertőzés terjedését, az emberekben pedig hamis biztonságérzetet nyújt.

A Magyar Orvosi Kamara arra kér mindenkit, hogy a korlátozások lazítása miatt ne változtassa meg eddigi szokásait, vagyis mindenki csak akkor menjen vásárolni, ha szükséges, viseljen maszkot és tartsa be a 1,5 méteres távolságot.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏