Mészáros Lőrinc meggazdagodásához Orbán Viktornak is köze van – Deutsch Tamás ezt mondja

Deutsch Tamással a Telex készített nagyinterjút.

Az interjúban szóba került sok más mellett a magyar sajtó helyzete. Visszautasította azt a vádat, hogy a Fidesz felvásárolta a média felét Magyarországon:

„Sajnos, nem vásárolták fel a fél sajtót, bár komoly befektetéseik voltak”

– fogalmazott Deutsch, aki szerint:

„Az is tény, hogy a sajtó esetében a befektetéseknek van közéleti relevanciája. Az az állítás viszont gyerekes és nem igaz, hogy ezek az emberek politikai utasításokra cselekedtek volna” – mondta, majd később egy kérdésre válaszolva hozzátette: ezek az események Orbán Viktor erejét mutatják.

Gazdagodás közpénzből:

„A közpénzből történő gazdagodással pedig az a helyzet, hogy a magyar állam fejlesztési forrásai az elmúlt 10 évben, hála a jó égnek és az Orbán-kormányok sikeres gazdaságpolitikájának, a korábbiaknál lényegesen nagyobbakká váltak. Ezeket a fejlesztési forrásokat pedig döntő részben csak úgy lehet felhasználni, ha az üzleti élet magánszereplőinek közreműködésével valósulnak meg a fejlesztések. A fő kérdés, hogy a keletkező profit Magyarországon marad, vagy külföldre megy. És itt szerintem Lánczi professzor úrnak van igaza, ez egy alapvető gazdaságfilozófiai, politikai, világnézeti kérdés, és az ország, a nemzet jelenéről és jövőjéről vallott gondolkodás alapján két abszolút különböző megközelítés létezik” – mondta Deutsch Tamás, aki szerint a kettő közül a magyar kormány a globalista helyett a patrióta gazdaságpolitikát választotta: „A magyar közpénzből megvalósuló beruházások profitja maradjon a magyar vállalkozásoknál”.

Mészáros Lőrinc gazdagodása:

„Magyarországon van olyan milliárdos, akinek a felmenői 50-80 évvel ezelőtt már milliárdosok voltak, és ezt a vagyont örökölte? Van ma olyan milliárdos itthon, akinek az életében a milliárdossá válás útján nem volt néhány év, amikor mikrovállalkozóból hirtelen dúsgazdag lett?”

– fogalmazott Deutsch Tamás, aki Mészáros Lőrinc meggazdagodásának útja kapcsán azt mondta, úgy gazdagodott meg, mint bárki más:

„Ki az, aki nem így lett gazdag? Ott van például Bige László. Neki honnan lett ennyi pénze? Mi a különbség Mészáros és Bige gazdagodása között? Itt a vagyonátmentő kommunisták számtalan disznóságán kívül mindenki 1990 óta a demokráciában és a piacgazdaság körülményei között gazdagodott meg. Az USA-t leszámítva a világ minden országában a dúsgazdagok döntő részét utálja a közvélemény, mert ilyenek az emberek. Részben, mert irigyek, részben meg nem hiszik el, hogy tisztességes módon meg lehetett gazdagodni”

– mondta, hozzátéve: a vagyonátmentő kommunistákon kívül mindenkiről, aki ma Magyarországon a leggazdagabbak között van, kénytelen elhinni, hogy volt az életében egy olyan teljesítmény, amitől szinte a semmiből tisztességes módon rengeteg pénze lett.

„Ha ez nincs így, akkor azzal kellene szembenézni, hogy ebben az országban mindenki csibész volt, ez pedig szerintem kizárt.”

És mindez így függ Orbán Viktor személyétől:

„Senki sem Orbántól függetlenül gazdagodott meg, aki 2010-et követően meggazdagodott vagy még gazdagabb lett, mert Orbán csinált egy olyan sikeres gazdaságpolitikát, ami sok ember számára megteremtette a tisztességes gazdagodás lehetőségét.”

Európai Néppárt:

Deutsch a Fidesz EPP-kilépéséről szólva azt mondta, ő maga az elmúlt bő egy évben már azon az állásponton volt, hogy ki kellene lépni. Ez akkor kisebbségi vélemény volt, és komoly energiákat fordítottak az elmúlt két évben arra, hogy a Néppártban maradjanak. Aztán jött Donald Tusk elnökké választása. Deutsch szerint Tusknak a Fidesz elleni lépéseire nem személyes okai voltak, hanem az, hogy ma már az európai politikában a Néppárttól balra lévő szerveződésekkel kell szövetséget kötni a sikerhez, és a Fidesz nem ilyen. Az viszont Deutsch szerint nem gond, hogy a KDNP a Néppártban marad, mert nekik más a viszonyuk: a KDNP a Néppárt alapítói között van.

Kilépni az Európai Unióból?

Deutsch az EU lassan 20 éves történetében komoly problémákat lát. Arra a kérdésre, 2030-ban Magyarország még az EU-tagja lesz-e, azt válaszolta:

„A magyar állam 1021 év óta létezik, ebből 17 évet töltött az EU-ban, több mint ezer évig életképes volt az Európai Unión kívül is. Az európai együttműködés történetének közel 70 évének a döntő részét is kényszerűségből azon kívül töltötte. Nem mondom, hogy ebben az időszakban Magyarország a Föld legkellemesebb része volt, de létezett. Ugyanakkor ma a magyar embereknek, a magyar nemzetnek érdeke, hogy az EU tagjai legyünk.”

Orbán Viktornak sem áll szándékában kiléptetni az országot az EU-ból a fideszes politikus szerint.

Korrupció

Deutsch szerint Magyarország nem korrupt ország:

„Nettó hazudozás például az, hogy képesek OLAF-jelentések bizonyos táblázatai alapján a polgári kormányt a legkorruptabbnak beállítani anélkül, hogy akar csak egyszer is megemlítenék, hogy a legnagyobb, 150 milliárdos korrupciós ügy a Gyurcsány-Demszky korszak 4-es metró skandaluma volt”

– mondta, szerinte ugyanis a korrupciós vádak elsősorban a 2010 előtti időszakot érintik:

Igen. És azt is gondolom, hogy szegény, szerencsétlen Hadházy Ákos pszichopata. Ez persze, neki a legrosszabb, másodsorban viszont az egész országnak az, mert azért nagy nyilvánosság előtt ritkán szoktak dúlni-fúlni pszichopaták; ráadásul ezt úgy teszi, hogy még jó pofát kellene vágni mindehhez, és úgy kellene tenni, mintha akár csak minimálisan is kiegyensúlyozott mentális képességekkel rendelkezne és lenne bármilyen valóságalapja a folyamatos vádaskodásainak. Neki a következő a viszonya a világhoz: ha valaki Magyarországon EU-s pénzhez jut, az automatikusan korrupt, és innentől már csak két lehetőség maradt: vagy már felfedezte róla, hogy korrupt, vagy még nem, tertium non datur.”

A luxusról és Jakab Péterről:

A széles nyilvánosságban a Fideszt támogató üzletemberek életvitelébe szerintem pofátlan dolog lenne beleszólni. Ami pedig a politika világát illeti, fontos önazonosnak lenni. Annál szánalmasabb dolog, mint amit most Jakab Péter művel, nem sok van. Mi lesz a következő, kiposztol egy krumplileves-receptet Kádár elvtárs nyomán? Ez vérciki.

Jakab nem gasztronómiai élményekről számol be, hanem azt a politikai marketing patikamérlegen kimért látszatot akarja kelteni, hogy ő egy panelproli. Hozzáteszem, mielőtt bárki félremagyarázza, hogy én panelben nőttem föl, tudom miről beszélek. De Jakab kimondottan azt a hamis látszatot akarja kelteni, hogy ő egy boy next door, egy virtigli átlagember, és neki csak ennyi fér bele, a milliós képviselői fizetése, a szolgálati autója és a pártja által fizetett személyi sofőrje ellenére. Mikor volt ilyen posztja Orbánnak?”

– mondta Deutsch, aki szerint Orbán 2005-2006 óta ugyanott lakik, és Deutsch abban is biztos, hogy tényleg csak egymillió forint megtakarítása van. És szerinte komolytalan az állítás, miszerint a miniszterelnök „stadiont épített a kertje végébe”.

Orbán és a hatalom

Deutsch Tamás szerint Orbán Viktor nem a hatalomhoz ragaszkodik, mint ahogy ellenfelei állítják:

„Egy politikus nem a hatalomhoz ragaszkodik, hanem olyan munkát végez, amit szeretne eredményesen, sikerrel csinálni. A politikában a siker egyik fajtája a választási győzelem, azért pedig hatalom jár. Ha egy politikus azt mondja, hogy utálja a hatalmat, vagy anarchista, vagy olyan, mintha egy csatár azt mondaná, hogy nem szeret gólt lőni, sőt, ha lehet elkerüli. Orbán sikerorientált, én pedig nagyon szeretem a sikerorientált embereket az élet minden területén.”

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏