Mi jön most? Megszólal az operatív törzs a legfrissebb járványügyi tudnivalókról

A járványadatok némi javulást mutatnak hétfőre, de a hétvégék után ez megszokottnak számít már: 7263 az új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 189 beteg, ezzel az elhunytak száma 20 ezer fölé emelkedett. 12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen. Soron kívül elkezdik oltani a pedagógusokat is, Orbán Viktor a reggeli videójában üzent nekik: „hétfő éjfélig regisztráljanak, kérem őket, vegyék fel az oltást, hogy minél hamarabb újraindíthassuk az iskoláinkat, óvodáinkat.” – mondta, hozzátéve, hogy az oltás jól halad, jó esély van rá, hogy ma elérjük a kétmilliós oltásszámot.

A hétvége fontos történései:

Kijött a rendelet az újranyitás menetrendjéről:

Elkezdték oltani a várandós kismamákat a Semmelweis Egyetem oltópontján, kisebb zavar volt a rendszerben

Tömegek lepték el Budapestet, fiatalok buliztak a parkokban

Ezek fényében tartotta meg mai tájékoztatóját az operatív törzs. Cikkünk frissül!

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert elsőként ismertette, hogy a kormány a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések hatályát április 8-ig meghosszabbította. Maradnak a maszkviselés, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok rendelkezései, az üzletekre, szabadidős létesítményekre, szórakozóhelyekre szóló védelmi intézkedések, illetve az iskolák, boltok, szolgáltatások nyitvatartásával kapcsolatos ideiglenes döntések – közölte.

A védelmi intézkedések megszegése miatt a hétvégén a következő esetekben intézkedtek a rendőrök a hétvégén:

  • összesen 1898 esetben kellett intézkedni a maszkhasználat hiánya miatt a hétvégén
  • A közterületeken 1813 intézkedés történt, mert nem megfelelően viselték a maszkot
  • tömegközlekedési eszközökön illetve váróhelyeken 56 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mert nem viseltek maszkot az emberek
  • kereskedelmi illetve bevásárló helyeken 29 ember ellen intézkedtek szintén a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt
  • egy vendéglátóhelyet bezártak
  • jelenleg 55 511-en vannak hatósági házi karanténban, 17 292-t rendeltek a hétvégén

Müller Cecília így kezdte tájékoztatóját: „A brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi továbbra is, ezért a járványügyi adatok továbbra is kedvezőtlenek” – mondta. Az új fertőzöttek számával kapcsolatban elmondta, ha az egy héttel ezelőtti adatokat nézzük, akkor 13 százalékkal nőtt ahhoz képest ez a szám. Növekszik még mindig az aktív fertőzöttek száma, ami most 221 002 fő. Nagyon sok a fertőzött és a kórházban lévő beteg is (12 291 fő). A brit mutáció miatt a fertőzések súlyossága is sokkal rosszabb – tette hozzá a tisztifőorvos. Ezért sajnos rendkívül leterhelt az egészségügyi ellátórendszer.

A járványadatokon kívül láthatjuk azt is, hogy a védekezés is rendkívül intenzíven zajlik – folytatta. Soha nem volt ekkora súlya az egyéni felelősségnek a járvány alatt. Müller visszaemlékezett a tavaly tavaszi karantén időszakra, amikor fegyelmezetten, nagyon sokat tettünk a járvány megfékezése érdekében. Erre van most is szükség – emelte ki.

„Ha nem fertőződünk meg, azzal segítünk a családunknak, elsősorban magunknak, annak a közösségnek, ahol élünk, az egész országnak és főképpen az egészségügyi ellátórendszernek, ami rendkívül túlterhelt”

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏