Mi történik pontosan a halál pillanatában és hogyan változik utána a testünk

Mi történik a testünkkel, amikor meghalunk? Bár nagy vonalakban mindenki tisztában van a válasszal, valójában maga a folyamat ennél jóval összetettebb. Amikor egy személy meghal, számos elképesztő változás megy végbe a testében.

1. Amikor a szív leáll, a vér felhalmozódik az erekben.

Egy embert akkor tekintünk halottnak, amikor a szíve végleg leáll. Ez a legfontosabb lépés a halál hosszú és bonyolult folyamatában, mely után összetett változások kezdődnek a testben. Amikor a szív leáll, a vér keringése leáll és elkezd felhalmozódni az erekben.

2. A test elkezd színt váltani.

Amikor a vér abbahagyja a keringést a testben, idővel a test alsó részében gyűlik össze a gravitáció hatására. Ettől a test színe megváltozik. A test egyes részei zúzódnak, míg a vér nélküli területek sápadttá válnak.

3. A testhőmérséklet csökkenni kezd.

Ez a halál második szakasza, amit tudományos nyelven csak „algor mortis”-nak hívunk. Ez a testhőmérséklet csökkenésének szakasza. Az emberi test normál hőmérséklete 37 fok, ám a halál után, az algor mortis szakaszában a test hőmérséklete óránként 0,8 fokkal csökken.

4. A test megszilárdul.

Néhány órával a halál után megkezdődik a „rigor mortis” nevű folyamat, vagyis a hullamerevség. Ez az adenozin-trifoszfát (ADT) szint csökkenése miatt következik be, és először általában a szemhéjak és nyakizmok megmerevedésével kezdődik.

5. A test rángatózni kezd.

Függetlenül attól, hogy valaki meghal, a teste még több órával a halál után is mozogni és rángatózni fog. Az izomszövetek megszilárdulásának hatására ugyanis apró mozdulatok, rángások következnek be az izomsejtek elhalása közben. Amikor egyszerre több izom is mozog, néha úgy tűnik, mintha mozogna a test.

6. Az arcvonalak eltűnnek.

Az izmok elhalása után az arc ellaposodik, jellegzetes vonalai eltűnnek.

7. A belek kiürülnek.

Míg a test legtöbb része megszilárdul, egyes részei, mint például a belek, ellazulnak. Ennek oka, hogy a belek már nem állnak többé az agy irányítása alatt, melynek hatására a belek ellazulnak, és a benne található hulladék elhagyja a testet.

8. Rossz szagok kezdenek terjengni.

A halál utáni rossz szagok valójában a szervezetben elhajt sejtek által kiválasztott enzimeknek köszönhető. Az enzimeknek köszönhetően baktériumok és gombák jutnak a szervezetbe.

9. Legyek és kukacok kerülnek a testbe.

Miután baktériumok és gombák kerültek a szervezetbe, olyan állatok is bejutnak, mint a legyek és a kukacok, amitől a test rothadni kezd.

10. Hangokat adhat ki a test.

A test mozgása miatt zajok keletkezhetnek, a test merevsége és rángása, illetve a bél kiürülésének hatására.

11. A szervezetben lévő baktériumok elkezdik megenni a szerveket.

Az emberi bél tele van baktériumokkal. Amíg élünk, ezek a baktériumok kontroll alatt vannak az immunrendszerünknek köszönhetően, de amikor egy személy meghal és az immunrendszere már nem működik, ezek a baktériumok elszabadulnak és elkezdik enni a beleket.

12. A szem és a nyelv megduzzad.

A belek bomlása gázkibocsátást okoz, ezeknek a gázoknak a hatására pedig a szemgolyók és a nyelv megduzzadnak.

13. Megkezdődik a bomlási folyamat.

A bomlás akkor következik be, amikor a szövetek integritása elveszik, a sejtek és fehérjék pedig bomlásnak indulnak. Ezt a folyamatot néha a szervek cseppfolyósodásának is hívják. A folyamat megkezdése után a test szerkezete szivacsossá válik.

14. A bőr bomlani kezd.

Ahogy a gázok felhalmozódnak a testben, szétnyomják, melynek hatására a bőr elkezd leválni a csontokról és az izomról.

15. Végül csak a csontok maradnak, idővel pedig azok is porrá válnak.

A csontok bírják legtovább a halál után. A csontok lebomlása gyakran évtizedekbe telik. A csontok bomlásakor hidroxiapatit, egy porrá változó ásványi anyag marad csak hátra.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏