“Most már kijelenthető, hogy igenis van kapcsolat az AstraZeneca és a vérrögképződés között” – mondta az Európai Gyógyszerügynökség

A legtöbb ország úgy döntött, hogy egy időre felfüggeszti az AstraZeneca vakcináját, mert több komplikáció is fellépett az alkalmazása után. Voltak, akiknél enyhébb, de akadtak, akiknél súlyosabb mellékhatásokat okozott. Olaszországban és még pár országban elhalálozás is történt általa, ami miatt még nagyobb volta a pánik ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban. Az elhunytaknál vérrögöket fedeztek fel, ami arra engedett következtetni, hogy az injekció vérképzési zavarokat okozott és vérrögöket hozott létre.

Pár állam kijelentette, hogy ameddig az Európai Gyógyszerügynökség ki nem vizsgálja az ügyet addig nem hajlandók ezzel az oltóanyaggal oltani. Eddig azon a véleményen voltak, hogy az oltásnak semmi köze a problémához, de most kiderült, hogy mégis lehet közte összefüggés.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség vezető tisztségviselője egy nemrég megjelent interjúban arról nyilatkozott, hogy mégiscsak találtak összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcina között.

Az egyik olasz lapnak adott interjúban a Gyógyszerügynökség egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője azt mondta:

“Most már kijelenthető, hogy igenis van kapcsolat az AstraZeneca vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Azt azonban még nem sikerült megtudni, hogy mi okozta a mellékhatást.”

Az esetekkel és az oltással kapcsolatban további kutatást fognak végezni, hogy mielőbb rájöjjenek a problémára és orvosolni tudják.

Az első ilyen esetet Ausztráliában jelentették be, miután egy egészségügyben dolgozó 49 éves nő elhunyt. Ezután azonnal felhagytak a vakcina használatával. Olaszországban egy 43 éves katona vesztette életét nem sokkal az oltás beadása után. Ezt követően ők sem akarták tovább használni a vakcinát. Hasonlóan jártak el Dániában, Ausztriában, Norvégiában és Romániában is.

Annak ellenére, hogy sok országban még mindig nem használják, hazánkban előszeretettel alkalmazzák mind a mai napig is.

Ti beadatnátok magatoknak?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏