Müller Cecília: a harmadik hullám elkezdődött

Ahogy a Blikk is megírta, csütörtökre megduplázódott az új fertőzöttek száma, közel háromezret azonosítottak, s 104 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Tegnap Müller Cecília elmondta, hogy a „járvány nem enged a szorításából”, most, az elkeserítő járványadatok után tájékoztattak a további lépésekről, tudnivalókról.

Az operatív törzs online tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert ismertette először a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályszegések számát ismertette:

 • A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 182 személy ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában
 • 138 személy ellen intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb települések önkormányzati rendeletekben meghatározott maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget: 23 személyt figyelmeztettek, 57 személynek helyszíni bírságot szabtak ki, 58 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek
 • A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyein 27 személy ellen intézkedtek, a bevásárlóközpontok területén 17 személy ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt
 • vendéglátóhelyen 4 személy ellen kellett rendőri intézkedést eszközölni, egy kisvárdai helyet 6 hónapra bezáratták, mert a tulajdonoson kívül négy személy tartózkodott ott és szeszes italt fogyasztottak
 • az elmúlt 24 órában 331 alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt
 • tegnap 8372 házi karantént ellenőriztek a rendőrök

Müller: „a járvány továbbra is zajlik”

Ezután Müller Cecília vette át a szót. „Sajnos, hanyatló járványügyi adatokról kell beszámolni. Napokkal ezelőtt észleltük, hogy újra megnövekedett a naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma” – kezdte. Az elmúlt napon ez a szám fokozódott, 2853-ra nőtt. Továbbra is igaz, hogy az elhunytak között 3 százalék az, akinek nem volt krónikus betegsége a koronavírus fertőzés mellett. Sajnos, a kórházban kezelt betegek és a lélegeztetőgépre szoruló, súlyos betegek száma és az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan nő. Ezek a számok arra figyelmeztetnek minket, hogy a járvány továbbra is zajlik, sőt, ismét emelkedő tendenciát mutat Európa-szerte – emelte ki a tisztifőorvos.

Ezért rendkívül fontos, hogy az oltási programunkat folyamatosan, következetesen végrehajtsuk – mondta, majd azzal folytatta, hogy a koronavírus-megbetegedésből alapvetően kétféle módon lehet védettséget szerezni:

 • vagy átesik a betegségen és kellő mennyiségű ellenanyaga fejlődik ki
 • sejtes immunítás: a memóriasejtek az immunrendszerben emlékeznek a kórokozóra és újabb fertőződés esetén védettséget tudnak kialakítani. Erről azt lehet tudni, hogy kisfokú védettséget jelent. Az igazi védettséget a védőoltás felvétele hoz – mondta Müller.

Magyarországon most már 5 védőoltást tudunk bevetni: a kínai Sinopharm-vakcina vizsgálata, engedélyezése még folyamatban van. Korábban részdokumentációkat kaptak erről az oltóanyagról, az oltóanyaggal együtt ez is beérkezett, az NNK ezeket nézi át, vizsgálatokat végeznek, hogy a vakcina minél előbb rendelkezésre álljon. Elmondta az oltóanyagról, hogy a kezelése és a kiszerelése lényegesen kedvezőbb, mint pl. a Pfizer-vakcinának. (2-8 fok között tartható, egyadagos, fecskendőbe töltött, beadásra kész állapotban kapják meg az oltópontok.)

Elmondta, nagyon fontos, hogy azokat védjük meg, akik a legnagyobb kockázattal néznek szembe, ha megfertőződnek a betegséggel, ezért határozták meg az adott módon az oltási programot is. Ezzel üzent azoknak, akik az oltási sorrend változtatását szorgalmaznák. Beszélt arról, hogy elterjedt egy olyan hír, hogy már áruházi raktárosok is várhatnak az oltásra. Erre tegnap a Koronavírus Sajtóközpont már reagált, tehát, hogy nem változik az oltási sorrend.

Szűrőbuszok a fővárosban

Müller Cecília bejelentette, hogy a romló járványadatok miatt ismét nagyobb létszámban bocsátják rendelkezésre a tesztelést végző szűrőbuszokat a fővárosban. Három helyen működnek ezek a buszok:

 • a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálja parkolójában
 • a Deák Ferenc térnél a piac mellett
 • a Papp László sportaréna F1-es bejáratánál

A buszok hétköznap 9-17 óra között várják azokat, akiket a háziorvos koronavírus-gyanús személynek minősít és jó általános állapotban el tudnak jutni ezekre a helyekre. Arra kérte őket, ha lehet gépkocsival menjenek, ne tömegközlekedéssel.

Ha itt az antigén teszt pozitivitást mutat, a korábbi gyakorlatok szerint haladéktalanul karanténba kell vonulnia az illetőnek. Ha negatív a teszt, akkor szükség van még egy kiegészítő PCR-vizsgálatra a korrekt diagnózis felállításában. A vizsgálat eredményéről tájékoztatják a beteget és a háziorvost is. Az eredményről az ügyfélkapun lehet tájékozódni.

Kérdésekre adott válaszok

 • Mikortól beszélhetünk harmadik hullámról? Válasz:„Én úgy vélem, hogy a harmadik hullám elkezdődött” – válaszolta Müller Cecília. Hozzátette: sajnos, az ősszel elindult második hullám nem csengett le, mint az első. Egy hétig-10 napig csak stagnált, majd az utóbbi napokban megint emelkedni kezdett. Egyértelműen látszik, hogy a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk – jelentette ki.
 • Aki oltási reakciót tapasztal, csak a háziorvosával konzultáljon? Válasz: Az enyhe helyi reakciók, mint a kis fájdalom, duzzanat, bőrpír és hasonlókat nem kell jelentenie. Ha súlyosabb oltási reakciót észlel valaki, kérik, hogy jelentsék, mert ezek rendkívül fontos információk.
 • Müller kérdésre elmondta, hogy a magyarországi szennyvízmintákból eddig csak a brit mutáns vírust azonosították.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏