Müller Cecília: Senki sem érezheti biztonságban magát, a BEOLTOTTAK SEM

A járványadatok némi javulást mutatnak hétfőre, de a hétvégék után ez megszokottnak számít már: 7263 az új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 189 beteg, ezzel az elhunytak száma 20 ezer fölé emelkedett. 12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen. Soron kívül elkezdik oltani a pedagógusokat is, Orbán Viktor a reggeli videójában üzent nekik: „Hétfő éjfélig regisztráljanak, kérem őket, vegyék fel az oltást, hogy minél hamarabb újraindíthassuk az iskoláinkat, óvodáinkat” – mondta, hozzátéve: az oltás jól halad, jó esély van rá, hogy ma elérjük a kétmilliós oltásszámot.

A hétvége fontos történései:

Kijött a rendelet az újranyitás menetrendjéről:

Elkezdték oltani a várandós kismamákat a Semmelweis Egyetem oltópontján, kisebb zavar volt a rendszerben

Tömegek lepték el Budapestet, fiatalok buliztak a parkokban

Ezek fényében tartotta meg mai tájékoztatóját az operatív törzs.

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert elsőként ismertette, hogy a kormány a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések hatályát április 8-ig meghosszabbította. Maradnak a maszkviselés, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok rendelkezései, az üzletekre, szabadidős létesítményekre, szórakozóhelyekre szóló védelmi intézkedések, illetve az iskolák, boltok, szolgáltatások nyitvatartásával kapcsolatos ideiglenes döntések – közölte.

A védelmi intézkedések megszegése miatt a hétvégén a következő esetekben intézkedtek a rendőrök a hétvégén:

  • összesen 1898 esetben kellett intézkedni a maszkhasználat hiánya miatt a hétvégén
  • a közterületeken 1813 intézkedés történt, mert nem megfelelően viselték a maszkot
  • tömegközlekedési eszközökön illetve váróhelyeken 56 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mert nem viseltek maszkot
  • kereskedelmi, illetve bevásárlóhelyeken 29 ember ellen intézkedtek szintén a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt
  • egy vendéglátóhelyet bezártak
  • jelenleg 55 511-en vannak hatósági házi karanténban, 17 292-t rendeltek a hétvégén

„A favipiravir életeket menthet”

Müller Cecília így kezdte tájékoztatóját: „A brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi továbbra is, ezért a járványügyi adatok továbbra is kedvezőtlenek” – mondta. Az új fertőzöttek számával kapcsolatban elmondta, ha az egy héttel ezelőtti adatokat nézzük, 13 százalékkal nőtt ez a szám. Még mindig növekszik az aktív fertőzöttek száma, ami most 221 002. Nagyon sok a fertőzött és a kórházban lévő beteg is (12 291). A brit mutáció miatt a fertőzések is sokkal súlyosabbak – tette hozzá a tisztifőorvos. Ezért rendkívül leterhelt az egészségügyi ellátórendszer.

A járványadatokon kívül láthatjuk azt is, hogy a védekezés is rendkívül intenzíven zajlik – folytatta. Soha nem volt ekkora súlya az egyéni felelősségnek a járvány alatt. Müller visszaemlékezett a tavaly tavaszi karanténidőszakra, amikor fegyelmezetten, nagyon sokat tettünk a járvány megfékezése érdekében. Erre van most is szükség – emelte ki.

„Ha nem fertőződünk meg, azzal segítünk a családunknak, elsősorban magunknak, annak a közösségnek, ahol élünk, az egész országnak és főképpen az egészségügyi ellátórendszernek, ami rendkívül túlterhelt.”

Elmondta továbbá, hogy a favipiravir életeket is menthet, de a kórházba kerüléstől is nagy eséllyel megmentheti a fertőzöttet.

Bejelentette, a favipiravir alkalmazását tovább kiszélesítik: minden, a járványkezelésben részt vevő orvos számára lehetővé teszik a gyógyszer megrendelhetőségét. A járóbeteg-ellátásban ma már 56 ezer ilyen gyógyszert rendeltek. Müller azt kéri, az orvosok éljenek a rendelhetőség lehetőségével, és akinek felírják, szedje be, mert megmentheti a beteget a betegség súlyos lefolyástól.

250 ezer Szputnyikkal elkezdenek oltani

Az oltási program jó ütemben zajlik, már több mint 1. 9 millió ember kapta meg az első védőoltását Magyarországon. Az idővel futunk versenyt – mondta, azt kérve, akit megszólítanak, menjen el az oltópontra. Müller hozzátette: felhasználhatónak találták a korábban beérkezett 250 ezres Szputnyik-vakcina-szállítmányt, így elkezdik velük az oltásokat.

Pedagógusok oltása

Müller is arra kéri a pedagógusokat, hogy regisztráljanak az oltásra, figyeljenek az adatok pontosságára. Ma éjfélig él a határidő, ne hagyják az utolsó pillanatra a regisztrációt – kérte az országos tisztifőorvos.

Mindig regisztrálni kell!!!

Müller elmondta, már a kistelepüléseken oltanak a honvédség oltóbuszai, s a cél az, hogy az ott élők helyben megkaphassák a védőoltás. Holnap és holnapután Nógrád megyében oltanak a buszokon, majd április elsején tovább indulnak Komárom-Esztergom megyébe.

Bejelentette: a magyar lakosság átoltottsága már 19,5%-os.

Elmondta, hogy folytatódik a várandós kismamák és szoptatós anyák oltása is Pfizer- és Moderna-vakcinával. Nekik is regisztrálniuk kell, majd konzultáljanak háziorvosukkal és nőgyógyászukkal, hiszen ők ismerik az alapbetegségeiket. Az orvos megállapítja, hogy a kismama fokozott kockázatú csoportba tartozik-e. Amikorra az oltópontra időpontot kap az anyuka, vigye a várandósok gondozási könyvét, vagy valamilyen igazolást a háziorvostól, amivel a jogosultságát igazolhatja. A várandósság 12. hete utáni időszakban ajánlják az első oltás felvételét.

100%-ban a brit mutánst mutatják a szennyvízből mért adatok

Országos átlagában elmondhatjuk, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga stagnál, de vannak egyes települések, ahol emelkedik. Müller nem győzi hangsúlyozni, hogy óriási felelőssége van minden egyes személynek abban, hogy a vírus átadását megakadályozzuk, anélkül ugyanis kockára tehetjük mások életét.

Az elhunytak között minden nap vannak fiatalok. Láthatjuk, hogy az idősebb korosztályban csökken a megbetegedések száma, hiszen őket nagyrészt beoltották már, tehát valószínűleg nem fertőződnek

– mondta Müller, majd kifejezetten az idős emberekhez szólt:

Kérem, vigyázzanak a fiatalokra, de vigyázzanak a fiatalok egymásra is! – kérte Müller, hozzátéve: a fiatalok hétvégi viselkedése – hogy ellepték a parkokat – jelen pillanatban életveszélyes.

Húsvét

Húsvétra azt javasolja, mindenki maradjon szúk családi körében, a nagycsaládok a különböző háztartásokból most ne jöjjenek össze.

„Félelmetes, de ugyanazt mondom, mint amit egy éve, csak akkor teljesen bezárkóztunk. Most lehetőség van arra, hogy a szabadba kimenjünk, de semmi esetre ne zsúfolt helyeken tegyük ezt. Figyeljünk oda egymásra!”

„Senki sem érezheti biztonságban magát”

Müller újságírói kérdésre azt mondta: „Senki sem érezheti biztonságban magát a vírus terjedése miatt, egész Európában rendkívül intenzíven terjed a járvány”. Aki azt gondolja, hogy védett, téved. Nincs százszázalékos védettség, ilyen védőoltás nincs, ezért fontos betartani az összes szabályt azoknak is akiket már beoltottak.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏