Nem az arany áll az első helyen: íme a 16 legdrágább anyag a világon

Az emberiség sok évszázadon keresztül élt abban a tévhitben, hogy az arany legdrágább anyag a Földön. Pontosabban fogalmazva: egykoron tényleg az arany volt a legdrágább, de csak mert a most következő listán látható anyagok felfedezése még váratott magára.

16. Sáfrány – 3 ezer forint/gramm

Ez a különleges fűszer amellett, hogy hihetetlen ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, még az egészségre is rendkívül pozitív hatással van. Előállítása hosszú időt és bonyolult folyamatokat igényel, ezért a legdrágább fűszer a világon.

15. Arany – 15 ezer forint/gramm

Egy nő legjobb barátja, nem mellesleg pedig emberemlékezet óta az egyik legnemesebb fém, ami mára jócskán lecsúszott a világ legdrágább anyagjait felsorakoztató listáról, nálunk is csak az utolsó előtti helyet sikerült megkaparintania.

14. Ródium – 16 ezer forint/gramm

Egy igazi fémritkaság. Hogy érzékeltessük, mennyire: egy tonna földben csupán 0,001 g ródium található, épp ezért már egy gramm kinyerése is rendkívül körülményes.

13. Platina – 17 ezer forint/gramm

Szintén ritka, nagy ellenálló képességű fém – akár csak az arany. Az orvostudomány világában nagy hasznát veszik, ezért nagyon értékes.

12. Metamfetamin – 28 ezer forint/gramm

Egy nagyon addiktív anyag, melyet a drogpiacon terjesztenek előszeretettel. Soha ne találkozz vele, mi csak ennyit ajánlunk.

11. Orrszarvúszarv – 31 ezer forint/gramm

A feketepiacon nagyon keresett szarv az, aminek köszönhetően az orrszarvúk ma már a kihalás szélére sodródtak. Gyógyszert és késeket készítenek belőle eladásra.

10. Heroin – 36 ezer forint/gramm

Egy ópiát, ami megváltoztatja az agy kémiai összetételét, és rendkívüli boldogságot okoz. Legalábbis egy időre, aztán következik a véget nem érő pokol. Természetesen illegális, és csak ajánlani tudjuk, hogy messziről kerüljétek el.

9. Kokain – 66 ezer forint/gramm

Egy tudatmódosító szer, aminek a tiszta változatáért már egy kisebb vagyont is elkérhetnek. Ez a tiszta változat szinte megfizethetetlen, ezért nem is nagyon található a piacon. Igen veszélyes függőséget okozó narkotikum – természetesen ez is illegális.

8. LSD – 840 ezer forint/gramm

Nehéz előállítása miatt szinte nem is lehet beszerezni tiszta formában ezt a drogot, folyadékkal átitatott bélyegeken terjesztik a jóval olcsóbb verzióját, ám nem kevésbé veszélyes változatát. Hallucinációkhoz, és maradandó agyi, illetve személyiségbeli változásokhoz vezethet – szintén illegális. 

7. Plutónium – 1,1 millió forint/gramm

Egy nehéz és mégis törékeny radioaktív fém, nukleáris fegyverekhez és űrrakéták üzemanyagaként használják.

6. Painite – 2,5 millió forint/gramm

Ez a drágakő olyan ritka, hogy még a létezéséről is kevesen tudnak. Egészen 65 évvel ezelőttig pedig senki nem tudott róla, mivel az 50-es években fedezték fel és azóta is csak pár száz darab lehet belőle világszerte.

5. Taaffeite – 5,6 millió forint/gramm vagy 1,1 millió forint/karát

Egy pink, fehér és halvány lila színű drágakő, ami bár milliószor ritkább, mint a gyémánt, mégis kisebb érte a kereslet, ezért az ára (még) valamivel olcsóbb, mint a gyémánté.

4. Trícium – 8,4 millió forint/gramm

Ez egy világításhoz használt gáz állapotú anyag. 15 millió dollárba kerül egy font (~fél kiló) trícium gáz előállítása.

3. Gyémánt – 15,4 millió forint/gramm

Senkinek nem kell bemutatni, a dobogó harmadik fokán fényesen csillogó gyémántot.

2. Kalifornium – 7,5 milliárd forint/gramm

A bolygónkon fellelhető legdrágább kémiai elem. 1950-es felfedezése óta eddig csak egyszer sikerült előállítani.

1. Antianyag – 17,5 kvadrillió forint/gramm

A legdrágább anyag a Földön. Az előállításához egy milligramm pozitron előállítása is szükséges, mely önmagában 25 millió dollárba kerül. A tudomány üzemanyagként szeretné felhasználni az űrkutatáshoz a jövőben. Érdekesség: jelenleg egy gramm ilyen anyag előállításához is egy évig kellene megállás nélkül dolgoznia a teljes emberiségnek.

Bónusz: jáde kő – 47,6 milliárd forint

A mianmari bányászok találták meg a világ legnagyobb jáde kövét, melynek súlya körülbelül 200 tonna. Ezt a gyönyörű jáde-sziklát Kínába küldik, ahol drága ékszereket és szobrokat készítenek majd belőle.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏