Nem engedhetjük meg magunknak: a világ 19 legdrágább terméke

Közel 500 évvel ezelőtt egyszer egy hollandiai prémium tulipánhagymát 6000 florentinért (régi európai fizetőeszköz) adtak el, ami nagyjából egy pofás kétszintes ház építési költségeivel volt megegyező.

19.  Fehér szarvasgomba: 2000 dollár / 0,5 kg

A szarvasgomba magas árát nem is annyira az íze, hanem sokkal inkább az a tény okozza, hogy nagyon rövid ideig nőnek, és körülményes a tárolásuk. Amint leszedik őket, azonnal el kell adni és fel kell dolgozni, különben tönkremennek.

18.  Sáfrány: 5040 dollár / 0,5 kg

A sáfrány nem ritka, viszont körülményes a feldolgozása. Ahhoz, hogy egy gramm fűszert kapjunk, legalább 150 virágot kell kézzel összegyűjteni és feldolgozni – ezért ilyen magas az ára.

17.  Beluga kaviár: 1000 dollár / 28 gramm

A beluga kaviár a viza nevű halfajtától származik. Kevés ilyen hal van, ráadásul kézzel kell feldolgozni, ezért a borsos ár.

16.  Arany: 38,81 dollár / 1 gramm

Kevesen tudják, de az ékszerkészítés mellett az elektronikában is nélkülözhetetlen szerepe van az aranynak. Emellett az országok tartalékait is ebből az anyagból halmozzák fel, ezért ilyen nagy rá a kereslet.

15.  Ródium: 1270 dollár / 28 gramm

Egy igazi fémritkaság. Hogy érzékeltessük, mennyire: egy tonna földben csupán 0,001 g ródium található, épp ezért már egy gramm kinyerése is rendkívül körülményes.

14.  Platina: 1365 dollár / 28 gramm

Szintén ritka, nagy ellenálló képességű fém – akárcsak az arany. Az orvostudomány világában tulajdonképpen nélkülözhetetlen, ezért nagyon értékes.

13.  Orrszarvúszarv: 25 000 dollár / 450 gramm

A feketepiacon nagyon keresett ez a szarv, ennek köszönhetően pedig az orrszarvúk ma már a kihalás szélére sodródtak. Gyógyszert és késeket készítenek belőle eladásra.

12.  Creme de la Mer krém: 2000 dollár / 30 gramm

Még a NASA mérnökei fejlesztették ki az égési sérülések kezelésére, de mint kiderült, egy másik fantasztikus tulajdonsága is van: megfiatalítja a bőrt. Idehaza is sok drogériában kapni, az ára 100 ezer forintnál kezdődik és fél millió forintig tart.

11.  Heroin: 110 dollár / 1 gramm

Egy morfinszármazék, ami megváltoztatja az agy kémiai összetételét, és rendkívüli boldogságot okoz. Legalábbis egy időre, aztán következik a véget nem érő pokol.

10.  Metamfetamin: 120 dollár / gramm

A metamfetamin egy pszichostimuláns pszichoaktív szer. Ennek a kábítószernek a köznyelvi neve a kristály, meth. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike.

9.  Kokain: 600 dollár / 1 gramm

Egy nagyon veszélyes és erős kábítószer, aminek a tiszta változatáért már egy kisebb vagyont is elkérhetnek. Ez a tiszta változat szinte megfizethetetlen, ezért nem is nagyon található a piacon. Igen veszélyes függőséget okozó narkotikum. Az ára a hatékonysága miatt ilyen magas.

8.  LSD: 3000 dollár / kristálygramm

Nehéz előállítása miatt szinte nem is lehet beszerezni tiszta formában ezt a drogot, folyadékkal átitatott bélyegeken terjesztik a jóval olcsóbb verzióját, ám nem kevésbé veszélyes változatát. Hallucinációkhoz, és maradandó agyi, illetve személyiségbeli változásokhoz vezethet.

7.  Plutónium: 4000 dollár / 1 gramm

Az atomerőművek nukleáris üzemanyaga, illetve az atombombák és az orvosi berendezések sugárforrása.

6.  Taaffeit: 20 000 dollár / 1 karát

Egy pink, fehér és halvány lila színű drágakő, ami bár milliószor ritkább, mint a gyémánt, mégis kisebb érte a kereslet, ezért az ára (még) valamivel olcsóbb, mint a gyémánté.

5.  Trícium: 30 000 dollár / gramm

Főként nukleáris iparban használt radioaktív anyag, amely a hidrogén egyik izotópja. A mindennapi életben is használják, például a világító kijárat táblákban is ilyen anyag található.

4.  Gyémánt: 65 000 dollár / gramm

Tiszta szép, örökké tartó drágakő. Az árcímkéje egyenesen arányos a méretével és a színével.

3.  Painite: 600 000 dollár / karát

Valószínűleg a legritkább ásvány a Földön. Először Arhur Pain talált egyet belőle még 1950-ben, Mianmarban – az ő tiszteletére lett painite a neve.

2.  Kalifornium-252: 27 millió dollár / gramm

Rendkívül értékes radioaktív anyag, amit a tudományban és a geológiában egyaránt használnak. Létrehozása sok erőfeszítést igényel, a világ legfejlettebb országaiban is csak néhány milligrammot képesek előállítani belőle évtizedenként.

1.  Antianyag: 100 trillió dollár / gramm

A legdrágább anyag a Földön. Az előállításához egy milligramm pozitron előállítása is szükséges, mely önmagában 25 millió dollárba kerül. A tudomány üzemanyagként szeretné felhasználni a jövőben, mivel “végtelen energiaforrásnak” tartják.

Érdekesség: jelenleg egy gramm ilyen anyag előállításához is egy évig kellene megállás nélkül dolgoznia a teljes emberiségnek.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏