FRISS! Beszéltek a járvány kitöréséről a WHO kutatói – Ezt kell tudni a Vuhani víruslaborról…

Hónapokon át tartó hercehurca után, több mint egy évvel koronavírus-járvány kitörése után tehették be újra a lábukat a kínai Vuhan városába az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kutatói. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan is jelent meg és terjedt el Vuhanban a rejtélyes vírus, amely rövid időn belül megbénította az egész bolygó életét. Korábbi cikkünkben arra kerestük a választ, hogy mégis mi az ördögöt lehet ennyi idő után kideríteni, és hogyan?

(Cikkünk folyamatosan frissül!)

A tudósok egyelőre késlekednek, még nem érkeztek meg a terembe, ahol a sajtótájékoztatót tartják. Több hetes vuhani tartózkodásuk során eddig csak egy-egy mondatot ejtettek el a vizsgálatról. Thea Fischer, a kutatócsoport egy dán tagja például azt mondta, miután bejutottak a Vuhani Virológiai Intézetbe: „Nagyon tanulságos volt a látogatás. Sok kérdést vetett fel”. Ez elég rejtélyesen hangzik, reméljük, hamarosan többet is megtudhatunk erről.

Még mindig van időnk elmondani, hogy a WHO orvoscsapata holnap utazik el Kínából, részletes jelentésüket várhatóan hetek múlva írásban fogják a világ elé tárni.

Pár másodperce adott hírt a WHO, hogy egy órával csúszik a kezdés, magyar idő szerint tehát 10 órakor számolnak be a fejleményekről a tudósok. Addig is folytatjuk a közvetítésünket.

A WHO kutatócsoportja január 14-én érkezett meg Vuhanba, a karantént január 28-án hagyhatták el:

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői, miután véget ért kéthetes karanténjuk Vuhanban. Ezután kezdték meg a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító városban. / MTI/EPA/Roman Pilipej

A WHO nemzetközi szakértőkből álló csapata január 29-én a vuhani Hilton szálloda előtt. / EPA/ROMAN PILIPEY

A WHO vuhani vizsgálódása nem csak azért fontos, mert itt azonosították először a koronavírust, hanem mert a kínai hatóságok az első hónapokban minden eszközzel igyekezték elzárni a külvilágot a megbízható információktól, és ez gyanút keltett. A BBC dokumentumfilmet is készített Vuhan eltitkolt 54 napjáról, melyről a Blikk is beszámolt.

Kínai tisztviselők a WHO szakértőivel való találkozás után még január 29-én. / EPA/ROMAN PILIPEY

Egy pillanatra kinyílt ajtó mögül úgy látszik, hogy megérkeztek a WHO szakértői, perceken belül valóban elkezdődhet a nagyon várt sajtótájékoztató.

Kiderült közben az is, hogy Peter Ben Embarek, a WHO szakértői csapat vezetője és Marion Koopmans virológus fog majd beszélni. Kínai részről jelen lesz Liang Wannian, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság Covid-19 részlegének vezetője is.

A szakértői csapat január 29-én kezdte meg a vizsgálódást, elmentek a járvány kitörésének első ismert színhelyére, a Huanan halpiacra és a Vuhani Virológiai Intézetbe is. A csapat egyik tagja, Dominic Dwyer korábban azt nyilatkozta, évekbe is telhet a járvány kitörésének minden részletét megismerni.

Peter Ben Embarek és Marion Koopmans korábban arról tweetelt, hogy rövid ázsiai tartózkodásuk során többször tesztelték őket, mint Európában egy egész év alatt. „Nincs kivételezés. Egészen máshogy kezelik a helyzetet, mint mi Európában” – írták.

Megérkeztek, kezdődik a sajtótájékoztató.

A kínai moderátor kezdetnek méltatta a WHO-t, majd kijelentette, hogy Kína mindvégig támogatta az Egészségügyi Világszervezet vizsgálódásait. Január 14. óta Vuhanban is közösen dolgoztak a WHO és kínai hatóság szakemberei.

Liang Wannian, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság Covid-19 részlegének vezetője: A most lezárult kutatás az első, kínai része a vírus kitörésének vizsgálatának. Az egyik kérdés az volt, hogyan terjedhetett át a vírus állatról emberre. A WHO és Kína 2020 júliusában kezdte el a vírus eredetének vizsgálatáról szóló közös munka előkészítését.

A vírus megjelenésével kapcsolatos kutatások nem csupán Kínára korlátozódnak – hangsúlyozta Liang Wannian. Kínai szakértők mellett tizenhét nemzetközi tudós vett részt a WHO Vuhanba utazó csapatában. Rengeteg helyszíni vizsgálatot folytattak le, részletes dokumentációkat tanulmányozhattak át, és interjúkat is készíthettek.

A legtöbb vírus állatról terjed át az emberre, ezért fontos volt az ember és a környezet kapcsolatát is vizsgálni, a vírus emberről emberre terjedésének tanulmányozásán túl. A vírus evolúcióját is fontos megérteni, hogy milyen fázisokon keresztül jutott el oda, hogy ilyen veszélyessé és fertőzővé váljon. A kutatás első része a vírus állatokban való kifejlődését és átalakulását vizsgálja. Azt továbbra sem sikerült megállapítani, hogy konkrétan melyik állatfajról is van szó. Találtak hasonló vírust denevérekben és tobzoskákban is, de a hasonlóság nem bizonyít egyértelmű kapcsolatot.

A másik fázis az emberek közötti terjedést vizsgálja. A vírusnak az emberben is további átalakuláson kellett átmennie, mielőtt igazán fertőzővé válhatott. A vírus kezdeti megjelenése során még nem voltak ilyen jellemzői az emberi szervezetben.

Már a kezdeti kitörésnél is többfajta vírusszekvencia volt jelen Vuhanban – mondta Liang Wannian professzor. A vírus számtalan régióban jelen volt valamilyen formában már azelőtt, hogy az első esetet hivatalosan diagnosztizálták volna. Ez nagy szerepet játszhatott a világjárvány kialakulásában.

A nyércek és a macskák is „fogékonyak” a vírusra, de még nincs elegendő vizsgálat ennek hatásairól – viszont fontos lehet – mondta Liang Wannian.

Nincs bizonyíték arra, hogy ismert formájában már 2019 decembere előtt is jelen lett volna a Covid-19 Kínában. 69 ezer leletet vizsgáltak meg visszamenőleg Vuhanban – olyan emberekét, akik a koronavírus-fertőzés jellemzői tüneteit (láz, légzési nehézségek, stb.) mutatták a járvány kitörése előtt.

December második felében jelentették a legtöbb megbetegedést Vuhanban. A legtöbb páciens fertőzése a Huannan piacról eredhet, de már akkor is voltak olyanok, akik máshol kapták el. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy hogyan került a Huannan piacra a vírus. A korai esetek Huannan piacról erednek, más korai páciensek más piacon jártak, de volt olyan is, aki egyáltalán nem járt piacon. Huannan lehetett az egyik központ, de nem az egyetlen – mondta Wannian.

Sem a kínai tartományban élő denevérek, sem egyéb állatok vizsgálata nem vezette egyelőre nyomra a szakértőket. A Huannan piac lezárása után azonban számtalan mintában kimutatták a vírust az ott árult termékekben. Fagyasztott termékekben is kimutatták, a vírus ott is túlél egy ideig, és szállítás után is fertőzhet. Azonban további vizsgálatok szükségesek ebben a tekintetben – fejezte be Wannian professzor.

Peter Ben Embarek, a WHO szakértői csapat vezetője következik:

A tavalyi járvány nagy csapást mért Vuhan városára, ezt ők is tapasztalhatták.

„Két célunk volt: egyik, hogy jobban megértsük, hogy mi történt Vuhanban 2019 decemberében, és hogy volt-e annak előzménye. A másik, hogy megértsük, hogyan történhetett: hogyan jelent meg a vírust, hogyan ugrott át az emberre” – kezdte Peter Ben Embarek. Nem történt drámai felfedezés, ami megváltoztatta volna a járvány kitöréséről kialakult eddigi képünket, de a szakértők sok nagyon fontos információval gazdagodtak.

Az egyik ilyen, hogy nem a Huannan piac volt az egyetlen forrása a vírus kezdeti elterjedésének. Néhány elszigetelt fertőző góc „robbant be”, szinte egyszerre.

Minden jel arra mutat, hogy a vírus az állatokban jelent meg először. Feltehetően denevérekben alakult ki, de valószínűleg nem denevérről terjedt először az emberre – mondta a WHO kutatócsoportjának vezetője, cáfolva a korábban felröppent elméletet, miszerint a vuhani víruslaborból szabadulhatott el a Covid-19.

A Huannan piacon főként fagyasztott termékeket árultak, leginkább halakat, de volt olyan árus is, aki vadon élő állatok húsát kínálta. Ezeket az árusokat azonosították, beleértve a kereskedőket is, akiktől a húst szerezték.

A WHO szakértői szerint négy lehetséges mód létezhet, hogy hogyan juthatott a vírus az emberre.

  1. Az állatról közvetlenül az emberre ugrott át a vírus.
  2. A gazdaállatról egy másik állatra ugrott át a vírus, ahol továbbfejlődött, majd onnan került át az emberi szervezetbe.
  3. Ételről, feltehetően fagyasztott élelmiszerről került a vírus az emberi szervezetbe.
  4. Egy laboratóriumból jutott ki a vírus.

Minden lehetséges verziót alaposan megvizsgáltak, és arra jutottak, hogy a második verzió a legvalószínűbb, azaz több állat közvetítésével jutott át a vírus az emberre. Nem zárható ki azonban az sem, hogy a hűtött vagy fagyasztott élelmiszerek révén került az emberi szervezetbe – mondta Peter Ben Embarek, a WHO szakértői csapat vezetője. Egy esetleges „laboratóriumi incidens” hipotézisét a vizsgálat után elvetették.

A vizsgálat tovább folytatódik, többek között vérbankok mintáinak elemzésével világszerte, hogy pontosabban lehessen meghatározni a járvány korai terjedését.

Peter Ben Embarek szerint nagyon fontos, hogy a Huannan piac valamennyi beszállítóját visszamenőleg nyomon kövessék, hiszen az sem kizárt, hogy a fertőzött étel másik tartományból, akár másik országból érkezett. Már amennyiben valóban ilyen módon került a vírus az emberi szervezetbe.

Újságírói kérdések következnek:

Mi lehetett a fertőzés forrása a Huannan piacon?

Peter Ben Embarek: Nem tudjuk, pontosan mi volt a forrás. Azt tudjuk, hogy olyan emberek terjesztették onnan szét, akik ott dolgoztak, avagy oda jártak vásárolni. Tudjuk, hogy ezek az emberek melyik standon dolgoztak, illetve melyiknél vásároltak. Magát a forrást azonban nem tudtuk azonosítani. Voltak azonban olyan fertőzöttek is, akik másik piacra jártak, vagy meg sem fordultak piacokon. Úgyhogy az is lehet, hogy egy fertőzött ember adta át a vírust másoknak a piacon és egyebütt, vagy, mint mondtuk, fagyasztott termékekkel került a fertőzés a piacra.

Liang professzor hozzátette: a legelső jelenleg ismert koronavírusos páciens nem járt a Huannan piacon, ahogy sok más korai beteg sem.

Miért vetették el annak lehetőségét, hogy a laboratóriumból szabadult el a vírus?

Peter Ben Embarek: Megnéztük, mi szól ellene, mi mellette. Mellette szólt, hogy igen, laboratóriumi balesetek történhetnek, volt is már ilyenre példa több helyen a világban. Ellene szólt, hogy sehol korábban ezt a vírust nem ismerte senki. Nem volt róla tudományos leírás, kutatás sehol a világon. Beszéltünk több helyi laboratórium személyzetével. A Vuhani Virológiai Intézetben tett látogatásunkon is azt tapasztaltuk, hogy igen csekély az esélye, hogy onnan véletlenül kiszabadulhat egy vírus. Minden benne lesz a részletes jelentésünkben, beleérte a laboratóriumban folytatott beszélgetések jegyzőkönyveit.

Liang Wannian: Két feltétele van egy esetleges laboratóriumi „szivárgásnak”. Először is, hogy a vírust emberi kéznek kellett létrehoznia, ezt azonban minden tudományos kutatás cáfolta. Másodszor, ahhoz, hogy kijusson a laborból, a vírusnak léteznie kell. Mivel nem találtuk ilyen vírus nyomát egyik laboratóriumban sem, következésképpen ki sem juthatott onnan.

Milyen állatokat találtak a Huannan piacon, melyek gyanúsak lehetnek?

Marion Koopmans virológus: A tesztelés nem mutatott pozitív mintát, de a visszakövetés megmutatta, hogy voltak olyan állatfajok, melyek potenciálisan vírushordozók lehettek: nyulak, borznyestek, bambuszpatkányok, ebből arra következtettünk, hogy lehettek ott hasonló állatok, melyek fertőzöttek lehetett.

A sajtótájékoztató véget ért, de Peter Ben Embarek azt ígéri, a közeljövőben újra a nyilvánosság elé állnak és további kérdésekre is válaszolnak majd.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏