Nézd meg, milyen apartmanokban élnek az emberek a hongkongi ,,hangyabolyokban”

Hongkong népsűrűsége nagyon magas, ezért a város hihetetlen tempóban növekszik. A lakosok többsége felhőkarcolókban él, melyek olyan hatalmasak és annyira zsúfoltak, hogy sokan csak emberei hangyabolynak nevezik. Sokan láttuk már ezeket az épületeket különféle fényképeken, de csak kevesen tudják, hogy mi is rejtőzik a belsejükben pontosan.

A Xsense-nél utánanéztük, hogy miként is élnek az emberek ezekben a „hangyabolynak” nevezett építményekben, és ennek tükrében még a mi saját kis lakásaink is teljesen átértékelődtek a szemünkben.

Íme egy hongkongi „hangyaboly” a sok közül.

Hongkongban az átlagos négyzetméterár nagyjából 8,6 millió forintba kerül. Összehasonlításképpen: Budapesten az átlagos négyzetméterár körülbelül 750 ezer forint. Ennek tükrében pedig nem is csoda, hogy Hongkongban rendkívül kiugróak a társadalmi egyenlőtlenségek, és ha valaki fedelet szeretne a feje fölé, akkor nem marad más választása, mint egy ilyen „hangyabolyba” költözni, ahol egyébként házon belül is különböző jövedelmi szintek szerint rendeződnek az apartmanok.

A „hangyabolyokban” négy teljesen különböző típusú lakás található.

1. A legszegényebb emberek számára.

A hongkongi emberek több mint 20%-a, vagyis közel 1,5 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Az ilyen emberek a hangyabolyokon belül is külön hálótermekben élnek – ezek tulajdonképpen apró, 180×60 centiméteres cellák. Még ezekért az embertelen körülményekért is 50-60 ezer forintot kell fizetniük az embereknek havonta.

Az itt élő emberek egyébként nem munkanélküliek, többségük a piacon dolgozik vagy mosogat, de még így sem engedhetik meg maguknak, hogy a celláknál nagyobb lakásban éljenek.

2. Alsó osztály

Az ide tartozó emberek közösségi apartmanokban élnek. Ezek a lakások közös konyhával és WC-vel, valamint 5-6 apró szobával rendelkeznek, ahol nagyjából akkora a hely, hogy egy ágy és egy asztal fér el benne. Ha szerencséjük van, még egy szekrényt is be tudnak zsúfolni, de a bérlők általában csak a falra akasztják a holmijukat. Egy ilyen „lakás” ára átszámítva nagyjából 140 ezer forint havonta.

3. Apró apartmanok fiataloknak.

Nehéz önálló életet kezdeni Hongkongban: az ingatlan bérlés is őrült pénzekbe kerül. Ha egy 1 szobás apartmant szeretnénk a külvárosban található „hangyabolyban” az nagyjából félmillió forintba kerül. Az átlagfizetés átszámítva egyébként a férfiaknál 720 ezer forint, a nőknél pedig 561 ezer, ezért még az egészen sikeres fiatalok is csak apró lakásokat engedhetnek meg maguknak, és legtöbbször azokat sem egyedül.

A legtöbb ilyen lakásban még konyha sincs, de ezt általában különféle ötletes megoldások segítségével orvosolják.

4. Apartmanok a középosztály számára.

A leggazdagabb hongkongi emberek számára – akiknek sikerült némi sikert elérniük a munkájukban – akár saját konyhával és fürdőszobával felszerelt apartmanokat is lehetőségük van bérelni a hangyabolyokban. Ezek a lakások általában 20-25 négyzetméteresek, és 4-5 ember osztozik rajtuk átlagosan.

Legtöbbször persze nem minden családtagnak van saját szobája, de a találékony hongongiak különböző trükköket alkalmaznak erre: például olyan futurisztikus ágyakat telepítenek a lakásokba, melyek lényegében külön helységet biztosítanak a családtagok számára.

Te képes lennél ilyen körülmények között élni? Mennyire fontos számodra az intim szféra?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏