Operatív törzs: ma Orbán Viktor nyilvánosságra hozza a karácsonyról szóló döntéseket!

Ma Müller Cecília elmondta: Orbán Viktor még ma beszámol a karácsonyi időszakot érintő döntésekről!

Itt videón is megnézheti az operatív törzs tájékoztatóját:

 

A tájékoztatón elhangzott:

Dr. György István államtitkár:

Az államtitkár beszámolt a célzott, csoportos tesztelés második körének eredményeiről.

(Az első heti tesztelés eredményei itt)

Az iskolákban, bölcsődékben, óvodákban megtörtént tesztelés második köre is.

 • Országszerte 1077 mintavevő csapat járta az országot.
 • Bölcsődékben 8873 embert teszteltek a második héten, 117 fertőzöttet találtak.
 • Az óvodákban 39840 tesztből 697 lett pozitív.
 • Iskolák: 83400 tesztből 1542 pozitív lett.
 • Egészségügyi intézményekben több mint 20 ezer tesztet végeztek el.
 • Az összes teszt néhány ezerrel volt több, mint az első héten.
 • Az összes teszt 1,98 százaléka lett pozitív.

A bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók átfertőzöttségét így most megállapították a két hét alatt. Ezért az első két hét után az operatív törzs úgy döntött, a következő héten a területi közigazgatásban dolgozók kerülnek sorra: a kormányhivatalokban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakról van szó. Ám rajtuk kívül minden kormányhivatali dolgozónak felajánlják a tesztelés lehetőségét.

Ezen felül továbbra is biztosítják a teszteket a szociális intézmények dolgozói számára is.

Müller Cecília:

A tisztifőorvos megköszönte az országos tesztelésben résztvevők munkáját, azt mondta, bízik abban, hogy a fertőzöttek kiemelésével sikerül fékezni a járvány terjedését.

Müller Cecília ezután ismertette a friss járványügyi adatokat, amelyeket itt talál meg.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a múlt heti célzott, csoportos tesztek számát most adják hozzá a koronaviru.gov.hu oldalon az összes elvégzett teszt számához.

 • Az elmúlt napon meghaladta a negyedmilliót az eddig beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt napon elhunytak között egy nagyon fiatal, 20 éves embertársunk is szerepel, aki krónikus beteg volt, csakúgy, mint az elhunytak többsége. A legidősebb áldozat 98 éves volt.
 • Továbbra sem csökkent a nyomás a kórházakon, így továbbra is cél, hogy az, aki bármilyen tünetet érez, ami eltér a megszokott állapotától, maradjon otthon, hogy az esetlegesen benne lappangó betegséget ne tudja továbbadni.
 • Továbbra is a háziorvosok viszik végig a folyamatot a betegekkel, kivéve azoknál, akik kórházba kerülnek.
 • Az eddig azonosított fertőzöttek közül több mint 70 ezren meggyógyultak.

Karácsony

Ma reggel is tárgyalt az operatív törzs járványhelyzetről. Minden szakember a lehető legszélesebb megvilágításban próbálta elemezni, mire számíthatunk. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó javaslatokat fogalmaztak meg. A döntésről még ma, hétfőn, Orbán Viktor miniszterelnök ad tájékoztatást – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos hozzátette: a kormány minden, a világban elérhető vakcina után tájékozódik, megpróbálva azokat megszerezni a magyar lakosság számára.

Az oltási igényt a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet jelezni hamarosan.

Amíg vakcina nem áll rendelkezésre, addig is a tisztifőorvos kérte, tartsuk be a higiénés szabályokat, hiszen ennyit mindenki meg tud tenni magáért és az embertársaiért. Egyébként ezek az intézkedések akkor sem lesznek nélkülözhetőek, ha már lesz vakcinánk a vírus ellen.

Kiss Róbert

A rendőri intézkedéseket sorolva Kiss Róbert felhívta a figyelmet, hogy a maszkviselés szabályait 30 százalékkal többen szegték meg, mint egy hétvégével korábban.

Kérdésekre adott válaszok:

Mi történik, ha valaki forgalmi okokból nem ér haza, például, mert baleset miatt dugó van. Válasz: Előfordulnak előre nem látható helyzetek, amelyek megakadályozzák, hogy valaki hazaérjen. A rendőrök ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankcióktól.

Be lehet engedni a kéményseprőt a lakásba most? Válasz: a kéményseprő fontos munkát végez, de ezt úgy kell tennie, hogy a személyes érintkezést kerüljék el. Viseljen maszkot, és amíg a lakásunkban van, az ott élők is viseljenek maszkot, illetve tartsák a távolságot akkor is, amikor a kitöltendő dokumentációkat alá kell írni. Ez minden szerelőre, szolgáltatóra igaz. Távozása után szellőztessünk és fertőtlenítsük a padlót, a felületeket. Ez nem csak a kéményseprőre vonatkozik, hanem mindenkire, aki nem velünk él egy lakásban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏