Orbán Viktor bejelentése : Védettségi igazolással lehet menni koncertre, moziba, meccsre

Orbán Viktor az elmúlt időszak szokásához híven a péntek reggelt az operatív törzs ülésén kezdte, ezután adott interjút a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő elmondta, hogy a brit vírus sokkal súlyosabb, mint a tavalyi első hullám vírusa, ezt nehezebb legyőzni, „át kell szúrni a tüdejét”. A lezárások csak lassítani tudják, ahhoz hogy megállítsuk, oltani kell. Most háborús állapotok vannak, a szakértők szerint béke akkor lesz az országban, ha az oltásokkal legyőztük a járványt. A regisztrálás jól halad, már több mint négymillió ember hajlandó arra, hogy felvegye az oltást. A négymillió beoltást – mint mondta –, ha rajta múlik, májusra elérhetjük. Utána egy hét vagy 10 nap alatt már ötmilliónál tarthatunk, május közepére hatmillió, június elejére 7 millió beoltott lehet, de ehhez regisztrálni kell. Gond lehet, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina rendelkezésre áll.

Mire eljön a labdarúgó Eb, minden regisztrált megkapja a vakcinát, így aki részt akar venni, az megteheti.

Orbán Viktor este 8 után is szokott dolgozni, s késő este, a hazafelé tartó úton mindig azt tapasztalta, hogy autók, emberek alig voltak az utcán, legnagyobb részt mindenki betartotta a kijárási korlátozást, a magyarok példamutatóan együttműködtek mindezzel, ezt a kormányfő megköszönte.

Jelenleg 5 vakcina van itthon. A nyilvántartás, raktározás, kiszállítás, a megfelelő embernek való beadás sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Komoly feladat, fontos, hogy ne feledkezzünk el az anyagkiadókról, targoncásokról, a szállítást végző pilótákról, sofőrökről, azokról, akik ezeket átveszik. Azután jönnek csak az orvosok. Ez egy óriási logisztikai teljesítmény. A kormányfő szerint, összevetve az uniós országokkal Magyarország teljesítményét, messze mi vezetünk.

Ezt követően arról beszélt, hogy jelenleg a 65 év feletti állampolgárok beoltása 90 százalék felett van, ami azért jó, mert az idősek életveszélyben vannak.A miniszterelnök az elejétől fogva bízott abban, hogy ez sikerülni fog. Most már tud arról is beszélni, hogy mi történt Brüsszelben: Orbán szerint ugyanaz, mint ami a migráció esetében. Mint mondja, akkor először építettek kerítést, most pedig először vettek keleti típusú vakcinákat. Emiatt szinte mindenki bírálta őket.

Ezután szóba került a tinédzser korú állampolgárok oltása. Orbán elmondta: a 16-18 évesek oltásáról még nem hozott döntést az operatív törzs. A középiskolákat csak május 10-én nyitják meg. Az érettségi során csak írásbeli lesz, mint tavaly, ez így fair. Hamarosan további részletek is megjelennek ezzel kapcsolatban.

Orbán röviden kitért arra is, hogy szerinte egyértelmű, hogy a baloldal oltásellenes. Mint mondta, a baloldal törvényjavaslata szerint betiltották volna a kínai és az orosz vakcinát; a kormányfő erre azt mondta, ha ez megtörtént volna, akkor rengeteg magyar hunyt volna el.

Mint azt már elmondta az interjú elején, május elejére elérjük a négymillió beoltottat, így akkor már közel leszünk ahhoz, hogy minden olyan ember, aki regisztrált, megkaphatja a vakcinát. Moziba, koncertre és szállodába ekkor már talán lehet menni a vakcinaigazolvánnyal, de – mint fogalmazott – jobb, ha ezzel még várunk kicsit.

Az interjú során szóba került Petry Zsolt ügye is: ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, nem szeretné Németországot minősíteni. Mint mondja, a liberális politika szerinte elnyomó, azért veszítette el egy ember most a munkáját, mert más véleménye van valamiről, mint egyes személyeknek. Magyarország akkor tud sikeres ország lenni, ha betartjuk a törvényeket. Hozzátette: egyik magyar sincsen egyedül, így Petry Zsolt kapusedző sem. Most széteshet a válogatott egysége, a viszony a csapat és a szurkolók között, de van nekünk egy kiváló csapatkapitányunk, Szalai Ádám, most az ő és a szövetségi kapitány feladata mindezt helyreállítani.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏