Orbán Viktor: „Szabad nyarunk lesz” – Addig kitolják a kijárási tilalom idejét, változik a boltok nyitvatartása, bevezetik a négyzetméter-alapú vásárlást

Röviden:

  • A teljes vagy részleges nyitás még nem lehetséges.
  • Várhatóan még ma döntenek a négyzetméter-alapú vásárlás bevezetéséről.
  • Döntenek arról, hogy várhatóan kitolják a kijárási tilalom kezdetét 22 órára, a boltok kötelező zárását 21 órára, hogy kevesebb eséllyel alakuljanak ki sorok, ha bevezetik a négyzetméter-alapú beengedést/vásárlást.
  • A kismamákat be lehet oltani Pfizer- és Moderna-vakcinával, jelentkezzenek oltásra!
  • Szabad nyár lesz, úton vagyunk a szabadság felé – mondta Orbán Viktor.

Részletesen:

A kormány szerdán eldöntötte, ha 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor kinyitnak az iskolák, a középiskolák és az óvodák is. Ez legkorábban április 12-én vagy április 19-én történhet meg. A nyitás előtt a tanárokat, óvónőket regisztráció után, önkéntes alapon beoltják – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az iparkamara javaslata kapcsán, miszerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhatna csak a boltokban, a kormány arra kérte az operatív törzset, vizsgálja meg ezeknek a szabályozásoknak az életszerűségét, hogy péntek reggel erről is dönthessenek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, a mostani számok nagyon aggasztóak: csütörtökön ismét 9000 felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, illetve 272-en haltak meg 24 óra alatt.

Orbán Viktor péntek reggeli bejelentései:

Orbán Viktor péntek reggel az operatív törzs megbeszélésén kezdte a napot, majd fél 8-tól a Kossuth Rádióban részletezte a kormány legfrissebb döntéseit.

Betöltés…
FB Post

n”},”platform”:{„code”:”pulsembed”},”alignment”:”center”}”>

Az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba a miniszterelnök. Nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem az, hogy milyen gyorsan tudunk onnan leindulni lefelé. Nem tudja senki, hogy gyors csökkenés lesz, avagy hosszú plató.

Tegnap 275 ember halt meg, kórházban 11823 beteg van, 1480-an lélegeztetőgépen vannak. Az orvosaink emberfeletti munkát végeznek – mondta Orbán Viktor.

Eszközökből van elég, a kapacitások fele még megvan, emberből is van elég az egészségügyben, de ez a tartalék nem végtelen. Egyelőre az ingázó egészségügyiseket, tehát akik a nyugati országokba járnak át dolgozni, nem akarják bevonni, de ha kell, megteszik.

A harmadik hullámot az okozza, hogy meghatározóvá vált a brit mutáns, ami háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint az előző változat. Ráadásul a fiatalokat is elkapja, ezért a fiatalokhoz külön kéréssel kell fordulni, hogy tartsák be a szabályokat, most már nem csak az idősek, de maguk miatt is. Egyre több fiatal kerül kórházba, ahonnan nagyon nehezen kerülnek ki. Elhúzódóbb, fájdalmasabb betegséget eredményez a fiataloknál is a vírus, mint korábban.

A vírus elleni egyetlen védekezési eszköz az oltás. Magyarország többszörösét is be tudná adni vakcinából, de nincs elegendő belőle.

Tegnap az EU-csúcson kiderült, hogy Magyarországnak is van baja, de ha látta volna a többieket, hogy milyen nehézségek vannak, hát meglepődött volna – mondta a miniszterelnök a műsorvezetőnek. Április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban, a legtöbb vakcinánk májusban lesz, keleti vakcinából lesz több.

Nekünk szabad nyarunk lesz, tudom, hogy szabad nyarunk lesz. A többieknek azért nagyon meg kell dolgozniuk, hogy jobb nyaruk legen, mint a tavalyi volt – mondta a miniszterelnök.

A vakcinabeszerzéseket a miniszterelnökök átadták Brüsszelnek, ebben én is benne voltam, a rám eső felelősséget vállani kell. Nem volt puskacső szorítva a homlokomhoz, mondhattam volna, hogy nem, de akkor az volt a közbölcsesség, hogy együtt jobban megy. Rossz döntés volt – mondta Orbán Viktor. A brüsszeli beszerzés inkább a vakcinák áránál fogja meg a dolgokat, nálunk, bár nem az égből esik a pénz, nem ez számít. A brüsszeliek más közegben élnek, másképp érzik az életet mint mi, ezért ezt elrontották – mondta miniszterelnök, kiemelve Szijjártó Péter érdemeit, aki novemberben szólt, hogy baj lesz, ugyanaz lesz, mint annak idején a lélegeztetőgépek piacán. Azt mondta, ne hezitáljunk, mindegy, ki, mit mond, menjünk az oroszokhoz, menjünk Kínába.

Akik most kezdenek tárgyalni a keleti gyártókkal, azoknak be kell állniuk a sorba.

Az oltottak száma itthon 1,8 millió, hamarosan 600 ezer másodjára beoltott ember is lesz, 250 ezer orosz vakcina áll a raktárban, ezek ellenőrzése zajlik. A beérkező vakcinákat ne automatikusan adják ki, először ellenőrzésen esnek át.

Nyitás:

– Ma is beszéltem az operatív törzsben a boltok, szolgáltatások nyitása mellett, de egyértelmű volt a szakemberek véleménye, nem lehet még nyitni – mondta Orbán Viktor.

Az üzletek működését viszont átalakítják. Ma, holnap döntés születik erről: a boltok hétórás zárását 21 órára tolják ki, a kijárási korlátozás kezdete 22 óra lehet – esetleg 23 –, erről még tárgyal az operatív törzs, a döntés hamarosan megszületik, mint ahogy a négyzetméter-alapú beengedés bevezetéséről is.

– A fodrászokért, szépségiparért küzdelem folyik, de az ő nyitásuktól a járványügyi szakemberek mereven elzárkóztak. A kamara javaslatait ismertettük az operatív törzzsel, ezekről még szintén tárgyalnak – ismertette a miniszterelnök.

– Ahhoz ragaszkodom, hogy minden idős ember, aki regisztrált, megkapja a vakcinát, mert fontos az étterem, de az élet fontosabb – mondta Orbán Viktor a szolgáltatások nyitásának kérdéséhez kapcsolódva.

(Megjegyzés: Tehát konkrét döntés még nem született, de ma vagy holnap kihirdethetik az üzletekre és a kijárási tilalom idejére vonatkozó új lehetőségeket; bár még az is benne van a pakliban, hogy elvetik a javaslatokat, de ez most a kevéssé valószínű.)

Kismamák:

A Pfizerrel és a Modernával szabad oltani a kismamákat, ma ez a döntés született, ezért regisztráljanak oltásra.

Iskolák:

– Csak akkor tudunk iskolát nyitni, ha a pedagógusok, ott dolgozók be vannak oltva. Ebből persze, nagy vita lesz, mert sokan kritizálják a pedagógusokat, akár a nyári szünet miatt, amikor nem dolgoznak, de van, ahol a pedagógus több időt tölt a gyerekkel, mint a szülő. – Az édesanyám gyógypedagógus, ismerem ennek a helyzetnek mindkét oldalát – mondta Orbán Viktor.

102 ezer regisztrált iskolai dolgozónk van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert a regisztráció sorrendjében sor került rájuk. Őket április 10-ig be tudjuk oltani, reális esély van arra, hogy április 19-én újrainduljanak az iskolák, óvodák, középiskolák.

Oltások

Több százezer embert be tudunk oltani egy nap alatt. A háziorvosok elsöprő többsége erőn felüli munkát végezve dolgozik, kiváló munkát végez. Persze, hallani mindenfélét, hogy van, aki nem akar oltani, meg ez meg az, előresorol olyanokat, akiket nem lehetne, de nem ez a jellemző, a háziorvosok többsége igenis becsületes munkát végez – jelentette ki Orbán Viktor.

A közösségi térben, vagy beszélgetésekben hallani mindenfélét és annak ellenkezőjét. Amit Müller Cecília mond, vagy amiről én hetente tájékoztatom önöket, az a valós helyzet. Hullámok lökdösik a hajónkat, de én ott állok a kormánynál – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Müller Cecília és ő hitelesen minden héten tájékoztatást adnak a helyzetről.

Orbán Viktor kijelentette: szabad nyarunk lesz. Lesz néhány szolgáltatás, amely esetleg nem nyithat, de összességében a nyár már szabad lesz, szabadabb, mint máshol. Hozzátette: a következő heteket túléljük, a lehető legkisebb veszteséggel, a magyar orvosoknak, ápolóknak nincs fontosabb, mint a magyar emberek élete.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏