Pénteken kezdődhet az újranyitás! – Minden az oltások beadásának ütemétől függ

A korlátozások feloldása, az üzletek nyitása és a kijárási tilalom kitolódása akkor következhet be, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt. Az előzetes számítások szerint április 7-8. körül, vagyis a korábban számoltnál előbb kezdődhet a nyitás.

A napokban Magyarország eléri majd a 2,5 millió beoltottat, ez pedig azt jelenti, hogy a hatályban lévő rendelkezések szerint az újranyitás automatikusan beindul. Hazánk miniszterelnöke, Orbán Viktor a beoltottak számát adta meg a nyitás első lépésének feltételeként. A szakértők szerint azonban a 2,5 millió beoltott még kevés ahhoz, hogy visszatérhessünk akár egy kicsit is a régi kerékvágásba. Ennek a határnak ugyanis nincs nagy jelentősége a járványhelyzet javításának szempontjából, mivel ez a szám a nyájimmunitás meghatározott 70-80 százalékos átoltottságtól még messze van. Az viszont kijelenthető, hogy a regisztrált 65 év felettiek már mind megkapták legalább a vakcina első dózisát.

Az április ötödikei, vagyis a tegnapi adatok szerint a beoltottak száma már 2,36 millió fő volt. A magyar kormányfő pénteken még arról beszélt, hogy a húsvéti ünnepek után egy-két nappal elérjük a 2,5 millió beoltottat.

A jelenlegi korlátozó intézkedések április 8-ig vannak hatályban, így a hosszabbításról vagy az újranyitásról kilencedikére már dönteni kell. Valószínűleg a kormány ezért siet annyira az oltások beadásával.

A boltzár módosításáról és a részleges nyitásról szóló kormányrendelet kimondja, hogy az újranyitás első fázisa “a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba”, ami április kilencedikét jelenti. Természetesen ezt a napot a Magyar Közlönyben is kihirdetik, egyedi miniszteri határozattal.

A nyitás szabályairól pedig még március 27-én jelent meg a rendelet. Ebben azt írják, a kijárási tilalom este nyolc óra helyett este tízkor veszi kezdetét, bővül a nyitva tartó boltok köre, de létszámkorlátozást vezetnek be, ami azt jelenti, hogy tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat az üzletekben. A boltok fél tízig nyitva tarthatnak és a szolgáltatások is beindulhatnak. Ugyanakkor a vendéglátás még nem térhet vissza a megszokott kerékvágásba, továbbra is csak elvitelre szolgálhatnak ki, a szállodák pedig még zárva maradnak.

Húsvét hétfőn a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) ezt közölte: “Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót.”

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏