Petefészekrák: hét tünet, ami róla árulkodik!

1000_fhjghjkhg_20140528_231029

A kitartó puffadt érzés egyike lehet a petefészekrákra utaló jeleknek. De nem kell megijedned! Ha évente legalább egyszer elmész nőgyógyászhoz, nem vagy veszélyben! A gond csak akkor van, amikor a betegséget előrehaladott állapotban veszik észre, és sajnos ez az esetek 70%-ára érvényes – az elhanyagolt nőgyógyászati kontrollok miatt.

Az orvosok felhívják a figyelmünket, hogy a kór kialakulásának veszélye nő az életkorunkkal, 5 nőből ugyanis 4-nél felfedezik ezt a betegséget, már 50 év fölött. Szomorú, de való, hogy ritkák azok az esetek, amikor a kórt még kezdő fázisban diagnosztizálják.

Hogy mi okozza ezt a kegyetlen betegséget, továbbra is ismeretlen. Mégis létezik néhány szempont, ami elősegítheti annak fejlődését, mint például az életkor, a genetikai beállítottság, hormonális tényezők, túlsúlyosság, meddőség, hormonális kezelések, vagy az endometriózis.

A petefészekrák tünetei

* hasi puffadás;
* gyakori vizelés;
* hasi fájdalmak;
* menopauza utáni vérzés;
* étvágytalanság, étvágyvesztés;
* anális vérzés;
* tartós puffadt érzés.

Az étrend nagy szerepet játszik a megelőzésben

Ha már a genetikai adottságainkon nem tudunk módosítani, legalább az étrendünk által segítsünk a szervezetünknek felvenni a harcot a kór ellen – tanácsolják a szakemberek. Ők ugyanis azt állítják, igenis számít az, hogy mit fogyasztunk, a petefészekrák esetében is! Kutatások sora bizonyította már, hogy a megelőzés érdekében kerülni kell a vörös húsok és telített zsírok (amelyek megtalálhatók az állati eredetű termékekben: tejtermékben, húsban, tojásban) túlzott fogyasztását, továbbá támaszkodjunk inkább a halhúsra, a friss zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a zöldteára.

Mi az, ami megóv minket a bajtól?

* A zsíros halak – gazdag ómega 3 tartalma által a halhús 30%-os védelmet nyújt a petefészekrákkal szemben. Ezt több kutatás eredménye is alátámasztja.
* Szőlő – a vörös borban és a szőlőben lévő hatóanyagok 60%-kal képesek visszaszorítani a rákos sejteket tápláló vérképződés folyamatát.
* Paradicsom – 13 ezer nőn végezték el a kísérletet, mely szerint hetente 5–6 alkalommal elfogyasztott félcsészényi paradicsom 60%-kal csökkenti a petefészekrák kialakulásának veszélyét.
* Hagyma – tulajdonképpen bármelyik hagymafajtát, de főként a vöröshagymát tartják a rákos megbetegedések ellenszereként, így a petefészekrákkal szemben is védelmez.
* Cikória, spenót, brokkoli – valamennyiben megtalálható a kemferol nevű anyag, ami akár 75%-os valószínűséggel is képes megfékezni a petefészekrák kialakulását.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏