Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák képesek felismerni a rossz embereket

Macska vagy kutya? Ez egy olyan kérdés, amiről már évek óta vitatkoznak az emberek, hiszen van akinek a kutya, és van akinek pedig a macska az örök kedvenc. Az alábbiakban egy kutyákról készült érdekes tanulmányt szeretnénk bemutatni nektek, ami – függetlenül attól, hogy kedveled őket vagy sem – biztosan megváltoztatja a róluk alkotott véleményed.

Valószínűleg Te vakon megbízol a kutyádban, a kérdés már csak az, hogy vajon ő is bízik benned?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutyák képesek értelmezni és elemezni, hogy mennyire vagy megbízható személy. A tanulmányt egy Japán egyetem professzora végezte, akit Akiko Takaoka hívnak. A tudós és munkatársai tudni akarták, hogy egy kutya megbízik-e egy olyan emberben, aki hazudott már neki. A kutatók 3 részre osztották a kísérletet. Azt akarták kideríteni, hogy a kutya megérti-e, ha a személy megbízhatatlan.

A kísérletben, a kutyatulajdonosok először egy kajával teli dobozt mutattak kutyájuknak, majd egy ugyanolyan üres dobozt. Mind a kétszer odaszaladtak a dobozhoz, de a másodiknál nem volt benne semmi, így ugyebár a kutyákat becsapták.

Korábban tudták, hogy a kutyák olyan tárgyhoz futnak oda, amit a gazdájuk mutat nekik. Szóval azt gondolták, hogy a kutyák képesek megérteni az emberi gesztusokat és ha a gesztusok nem következetesek, a kutya ideges lesz.

Harmadszorra a kutyák már nem hittek a hazugoknak. 34 kutya vett részt a kísérletben, és mindegyikük ugyanazokat az eredményeket mutatta, az Animal Cognition Journal szerint. A kutyák korábbi tapasztalataikat felhasználva tudják, hogy az a személy megbízhatatlan.

Mr. Takaoka azt tervezi, hogy ugyanezt a kísérletet farkasokkal is megcsinálja, mivel ők a kutyák legközelebbi rokonai. A jelenlegi kísérlet azt is bizonyítja, hogy a kutyák kíváncsiak az új dolgokra.

További kutatások szerint a kutyák azt is szabályozzák, hogy más emberek hogyan hatnak a gazdájukra. Egy kísérletben a kutyatulajdonosok idegen emberek segítséget kérték. Az emberek megpróbálták a kutyákat megetetni. És a háziállatok megleptek minket!

A kutyák nem fogadtak el ételt olyan emberektől, akik rossz vagy durva módon viselkedtek gazdijukkal. Azokkal viszont kedvesek voltak, akik segítettek nekik. Még azokkal is, akik nem adtak semmilyen kaját nekik. De a durva és agresszív emberek nem tudtak hatni a kutyák bizalmára.

Már bizonyított, hogy a kutyák képesek olvasni a gesztusainkból és arckifejezéseinkből. Most már többet tudunk róluk, és sokkal intelligensebbek, mint hittük. Megfejtik a gesztusokat és eldöntik, hogy akarnak-e haverkodni vagy sem. A vizsgálatok alapján a kutyák többnyire a jelenben élnek anélkül, hogy sok figyelmet szentelnének a múltnak vagy a jövőnek.

Ha megtéveszted a kutyádat, nem fog bízni benned, vagy nem engedelmeskedik neked. Ha a kutyád nem szereti a barátaidat, talán van valami rossz a barátodban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏