Történelmi leletek és felfedezések, amiktől libabőrös leszel: 13 fotó

Az emberiség hosszú évezredeken ment keresztül, míg elérte a ma ismert fejlettségi szintet. A világ különböző részein persze eltérő ütemben és módon történt a fejlődés: az ókori Kínában talált leletek például össze sem hasonlíthatók az ókori Rómában, Egyiptomban, vagy az Inka- és Azték Birodalom helyén talált leletekkel.

1. Ezeket a lábnyomokat egy új-mexikói nemzeti parkban találták és körülbelül 23 ezer évesek.

2. A svéd „Vasa” nevű hadihajó 1628-ban süllyedt el az első útján alig egy mérföldre a partoktól. 333 évvel később újra megtalálták és szinte sértetlen állapotban hozták fel a tenger fenekéről.

3. Heraklion víz alatti városában megtalálták a Nahtnebef fáraó parancsára táblákra írt Sais-rendeletet, ami a helyi templomoknak kötelezően fizetendő adókról rendelkezett.

4. Egy művész palettája az ókori Egyiptomból. Körülbelül 3400 éves lehet.

5. Egy régész, aki a Pompejiben eltemetett „Léda és a hattyú” című festményt tanulmányozza éppen.

6. Ezen a viking korabeli gyűrűn az „Allah” felirat olvasható. Egy nő sírjában találták, akit 1200 éve temettek el a mai Stockholmtól 25 km-re nyugatra. A gyűrű egyedülálló tárgyi bizonyítéka annak, hogy a vikingek és a kalifátus között közvetlen kapcsolat volt.

7. Mozaik padló egy szőlőültetvény alatt az olaszországi Verona tartományban.

8. A 2000 éves Denderai templom mennyezete – Dandarah, Egyiptom.

9. Ez a képen itt egy meglepően jó állapotban megőrzött, 4000 éves szekér, amit a Szeván-tó melletti Lchashen faluban fedeztek fel. Tölgyből készült és a világ legrégebbi szekereként tartják számon. Jelenleg az Örmény Történeti Múzeumban található.

10. A cilinder, amit Abraham Lincoln viselt azon az estén, amikor lelőtték.

11. Ezt a pénzérme nyomatokkal teli aranyrudat egy 1622-ben elsüllyedt spanyol hajón találták.

12. 14 000 éves bölényszobrok a Les Trois Frères-barlangban – Ariège, Franciaország.

13. Egy ősi „Vigyázz, a kutya harap!” figyelmeztetés, 2000 évvel ezelőttről. Egy római költő háza előtt találták Pompejiban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏