Új szokatlan tünetet azonosítottak – A koronavírusról árulkodik a szemünk is

Egyre többször esik szó a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban eddig szokatlan, de viszonylag gyakori jellegzetességekről. Tényleg meglepőek. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban felsorolta a Covid-19 fertőzés leggyakoribb tüneteit: magas láz, fáradtság és hosszan tartó száraz köhögés. Emellett nátha, orrfolyás, torokfájás, orrdugulás, fájdalom, hasmenés, valamint az íz- és / vagy szaglásvesztés. Most ezek mellé újabb, meglehetősen különös tünetek is felsorakoztak

Koronavírus-lábujj

Több országban a betegek különös lábujjkiütésről számoltak be, amelyek a formájukat illetően apró gyermekbordákra emlékeztetnek, sok esetben persze a vírus szokásos tüneteinek kíséretében. A tünetet angolul „Covid toe -nak, azaz koronavírus-lábujjnak nevezték el. A kiütés vörös vagy lila színű lehet és a láb oldalán vagy talpán, de akár a kézfejen vagy az ujjakon is előfordulhat.

Az európai Journal of Pedeatric Dermatology szakfolyóirat már az az olasz gyermekek és serdülők körében előforduló koronavírus-ujj járványról számolt be. Az orvosok korábban ezeket a tüneteket nem figyelték meg.

Kötőhártya-gyulladás / rózsaszín szem

A kötőhártya-gyulladás eddig ritka tünet volt a koronavírus fertőzöttek esetében, de a leírt esetek egyre csak szaporodnak. Az Egyesült Királyság Szemészeti Kollégiuma szerint:

Kötőhártya-gyulladás / rózsaszín szem

A kötőhártya-gyulladás eddig ritka tünet volt a koronavírus fertőzöttek esetében, de a leírt esetek egyre csak szaporodnak. Az Egyesült Királyság Szemészeti Kollégiuma szerint:

Elismert tény, hogy bármilyen felső légúti fertőzés másodlagos szövődményként vírusos kötőhártya-gyulladást eredményezhet, hasonló a helyzet a Covid-19-rel is. Nem valószínű azonban, hogy önmagában a kötőhártya-gyulladás automatikusan együtt járna a koronavírus megbetegedéssel, ha más tünetek, magas láz- vagy folyamatos köhögés nem fordul elő.

A bőr elszíneződése

A múlt héten a British Journal of Dermatology-ban közzétett spanyol tanulmány megállapította, hogy a vizsgált 375 koronavírus-eset 6% -ában a testszövet vérellátás hiányában elszíneződött. A bőr foltos lett, és lila vagy piros elszíneződések voltak tapasztalhatók, általában csipkeszerű mintázatban. A tanulmány szerint ezek a tünetek jellemzően idős betegeknél jelentkeztek, akiknél a koronavírus fertőzés egyéb súlyos tüneteket is produkált.

Szédülés / fejfájás

A Kínában 214 koronavírus beteg tüneteinek elemzése alapján, a Jama Neurology nevű folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy egyharmaduk(36,4%) szenvedett neurológiai tünetekben, például szédültek vagy fájt a fejük.

Bizsergés / perzselő érzés

Egyes betegek bizsergésről, izzadásról vagy akár égő érzésről panaszkodtak. Dr. Waleed Javaid, a New York-i Mount Sinai kórház fertőzés-megelőző és -kezelő igazgatója elmondta, hogy valószínű, hogy mindez a beteg immunválaszával függhet össze. Azt mondta: Ilyenkor az immunsejtjeink aktiválódnak, így sok vegyi anyag szabadul fel a testünkben, ezek okozhatnak bizsergést, perzselő érzést. Gyakran előfordul hasonló más betegségekkel kapcsolatban is. 

Íz és szaglásvesztés

Orr-fül-gégészek márciusban számoltak be először arról, hogy a későbbi igazolt koronavírus-betegek gyakran fordulnak hozzájuk úgynevezett anosmiás tünetekkel. Ez lényegében a szaglás elvesztését jelenti, ami nemegyszer az ízlelési képesség csökkenésével is együtt jár.

Noha a szagvesztést más vírusok okozhatják, úgy gondoljuk, hogy érdemes mindaddig a koronavírusra is gyanakodni, amíg a tesztek nem bizonyulnak negatívnak nyilatkozták az orvosok azt javasolva, hogy akik felfedezik magukon a szaglás és ízlelésvesztés tüneteit, a lehető leginkább különítsék el magukat és hívjanak orvost.

Német klinikai orvosok arról számoltak be, hogy három koronavírus beteg közül kettő panaszkodott a szaglással és az ízleléssel kapcsolatos problémákra.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏