Újra összeomolhat a magyar egészségügy

Varga Péter Pál a Budai Egészségközpont alapítója a portfolio.hu egy interjújában beszélt arról, hogy mi várhat ránk és az egészségügyre a járvány után.

Hiába kezdődtek meg az oltások, a kórházak egyáltalán nem lélegezhetnek fel. A járvány harmadik hulláma elleni harcban kulcsfontosságú tényező az egészségügyi dolgozók emberfeletti teljesítménye.

A kórházak terhelése egyelőre hullámzó. A gond velük az, hogy ezek a hullámok teljesen kiszámíthatatlanok. Egyik nap 1 vagy 2 beteg érkezik, majd másnap ennek a tízszerese, ergo a kórházi terhelés nem csökkent. Ennek ellenére a hullámzó állapot még mindig jobb, mint az egyenletesen magas. Ha a csökkenés el is indult, akkor ez még nagyon minimális.

A kormány kénytelen volt lépni az egészségügyi dolgozók érdekében. A bérek rendezésének ügye kezd elsimulni. Egyes intézetekben már pontot tettek a béralkuk végére. A gond, hogy az ígéretek közül még nem valósult meg minden. A kórházakban drámai helyzetet élnek meg a dolgozók. Minden létező alkalmazott a Covid-os betegekkel foglalkozik. A magyar egészségügy régóta romokban hever, ennek ellenére mindenki maximális odaadással dolgozik. Le a kalappal előttük.

A kormány igyekszik partnerként megbecsülni az egészségügyi dolgozókat. Noha most a Covid a sláger, ezekre az dolgozókra ugyanúgy hatalmas szükség lesz, ha a járvány végeztével az emberek szeretnének visszatérni a normál egészségügyi ellátásra. Azok az emberek, akik otthon küzdenek a gondjaikkal, hamarosan rá fognak zúdulni az egészségügyi ellátórendszerre. Ne felejtsük el, hogy nem teheti meg mindenki, hogy magánellátásba megy. Egyszerűen nincs pénzük rá. Egyelőre még kérdés, hogy a kormány miként fogja kezelni ezt a kérdést.

Azok az intézmények, ahol komoly várólista van, a betegellátás magasabb színvonalú. Itt megtartották a komolyabb szakembereket. Minden bizonnyal sok energiát fektetnek abba, hogy ledolgozzák a várólistákat. A kormány annyit tehet, hogy úgy játszik a bérekkel, hogy az orvosnak megérje inkább itthon maradni és több műtétet elvégezni, mint nyaralni menni. A jelenlegi finanszírozás nem motivál többlet-ellátásra. A személyzet motivációját kell megnyerni.

Egyértelműen új forrásokat kell találni, hogy a közfinanszírozott ellátás minősége jobb lehessen. Nincs minden embernek pénze arra, hogy magánellátásra menjen.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏