11 titkos filmes trükk, amit eddig figyelmen kívül hagytunk

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a filmekben különbnél különb trükköket használnak, hogy átverjék az agyunkat, hogy megvédjék a színészek testi épségét vagy éppenséggel spóroljanak a költségvetésen. Az utóbbi években rohamosan elterjedtek a digitális effektek, ezeket minden filmben megtalálni. De milyen, hagyományos trükköket vetnek még be a készítők, hogy a lehető legjobb legyen az eredmény? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Állandóan nedves aszfalt
Észrevetted már, hogy az éjszakai jelenetekben mindig vizes utakon mennek az autók, mintha épp esett volna? Ez amiatt van, mert a nedves aszfalt sokkal esztétikusabban néz ki, Illetve a fényt is jobban visszaveri.

Hamis közönség
A legtöbb filmben statisztákat használnak, ha nagyobb embertömegre van szükségük a jelenethez. Azonban ez bizonyos esetekben nagyon megdobná a mozi büdzséjét, ezért a készítők más megoldást választanak: a megfelelő szögből veszik fel a kisebb létszámú közönséget, amelyet később számítógéppel egészítenek ki. Másik megoldás, hogy felfújható bábukat használnak, ezt a módszert például A király beszédében is alkalmazták.

Tiltott szerek helyett tejpor…
Természetesen nem igazi szereket használnak a filmekben. Általánosan bevett szokás, hogy tejport, vitamint, vagy porcukrot használnak ezekben a jelenetekben.

… és kukoricaszirup vér helyett
A filmes vérre nincsen ‘szabványosított recept’, de a legtöbbször az ételszínezékkel megfestett kukoricaszirup is megteszi. A fekete-fehér filmek korában csokiöntetet használtak.

Ágyjelenetek
Különböző trükkökkel próbálják enyhíteni a kínos légkört, amely egy ilyen jelenettel természetszerűen jár: Párnát raknak a szereplők közé, a színésznők testszínű fehérneműt vesznek fel. Bár néhány művészfilmben egyáltalán nem színlelték a színészek azokat a bizonyos jeleneteket.

Ártalmatlan cigaretták
Gyakran előfordul, hogy a vásznon olyan színész szájából lóg a cigi, aki a való életben azzal henceg, hogy mennyire egészségesen él. Nyugodtan szívhatják egyiket a másik után, mert ezekben a speciális cigarettákban nincsen nikotint tartalmazó dohány, hanem mindenféle gyógynövényből sodorják őket.

Mini speciális effektek
Annak érdekében, hogy ne csússzanak ki a meghatározott költségkeretből, a különösen drága speciális trükköket egyéb megoldásokkal helyettesítik a készítők. Például amikor egy méregdrága tárgyat vagy egy várost kell felrobbantani, a legolcsóbb megoldás, ha a helyszín és a tárgyak kicsinyített másait, maketteket használnak. A legtöbb esetben még élethűbben is néznek ki, mintha mesterségesen, számítógéppel alkották volna meg őket.

Ízletes üveg
Kevés olyan akciófilm létezik, ahol ne törne be egy-két üveg, mert valamelyik karakter épp átrepül rajta. Általában erre a célra úgynevezett cukorüveget használnak, mert könnyen törik, sokkal kevesebb az esélye, hogy a színészeket vagy kaszkadőröket megsebesítse. És emellett nagyon finom. Manapság egyre inkább háttérbe szorul ez a népszerű filmes kellék, mert műgyantával helyettesíthető, ami bár olcsóbb, sokkal unalmasabb.

Tej-felhők
Amikor baljós felhőket, füstöt, ködöt szeretnének a készítők létrehozni, ehhez egy úgynevezett ‘felhőtartály’ nevű eszközt használnak. Ennek lényege, hogy egy üvegfalú tartályban két réteg víz van: az alsó rétegben sós víz, a felsőben pedig kisebb sűrűségű tiszta víz. Ebbe fecskendeznek különböző anyagot, például festéket vagy tejet. Ha pedig olyan hatást akarnak elérni, mint például a Függetlenség Napjában, a tejes-vizes zavaros elegyben egy frizbit mozgatnak.

Az effektről készült egy magyarázó videó is:

Görögdinnye – a hangmérnök jobbkeze
A különböző hangeffektekhez a hangmérnökök trükkök teljes tárházát vonultatják fel. Csatajeleneteknél például gyakran használnak tűzijátékot a lövések hangjának imitálására. És meglepően sokszor használják hangeffektek készítéséhez a görögdinnyét: fejek szétzúzásának, emberes pofonok hangjának szokták segítségül kérni a dinnyét. Vagy például egy sárkány tojásának kikeléséhez.


forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏