12 tévhit az állatokkal kapcsolatban, amit el kéne végre felejtenünk

A természet, azon belül is az állatvilág hihetetlenül sokszínű és változatos tulajdonságokkal rendelkezik. Évmilliók evolúciójának hála kifejlődtek olyan hatalmas óriások, mint a kék bálnák, az egészen aprócska rovarokig. Mindegyik állat mai formája az élőhelye, táplálékláncban betöltött szerepe szerint alakult ki. Így lehet, hogy mindegyik állatfaj más és más tulajdonságokkal rendelkezik, némelyiknek a látása jobb, van, amelyiknek a hallása kitűnő, akad faj ami képes a színváltoztatásra, és olyan is, amely számunkra nem hallható hangokkal kommunikál társaival.

Nem csoda hát, ha több tévhit is a köztudatban van az állatok képességeivel kapcsolatban. Most kicsit rendet teszünk a fejekben, és tisztázunk néhány ilyen népszerű tévhitet!
 A kék, sárga és piros néhány árnyalatát képesek érzékelni.

A bikaviadalokon valójában a kendő mozgása az, ami felingerli őket.


Mindenki hallott már erről a tévhitről – valójában soha nem dokumentáltak olyan esetet, hogy egy strucc a homokba dugta volna a fejét.

Nem túl szép állatok, de ha megérinted őket (ha épp ehhez lenne kedved), nem változik a te bőröd is olyanná, mint az övék.

Porcelánboltba azért ne engedd be őket.

Sőt, az aortájukon sem férne át egy ember – viszont a kék bálna szíve a legnagyobb a legnagyobb az állatvilágban akár másfél méteres szélességével.

Sokáig azt tartották a vakondról, hogy kárt tesz a növényekben, ezért irtották. Kiderült azonban, hogy kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt: földigilisztákat eszik, ezen kívül, bogár és szúnyoglárvákkal, egyéb hernyókkal és százlábúakkal táplálkozik.

A víz alatti világ korántsem olyan csendes, mint hinnénk: a halak hol az ellenkező nem tagjait győzködik, hol veszélyre hívják fel társaik figyelmét, néha megmutatják az irányt, máskor pedig csak fecsegnek.

Téli álom során jelentősen csökkentik testhőmérsékletüket, anyagcseréjüket, mozgásukat és más életfunkcióikat, hogy átvészeljék az ínséges időket.


Ha sajtot rakunk az egérfogóba, könnyen lehet, hogy nem járunk sikerrel – a diót viszont imádják, azzal garantált a siker.

Nem veszi fel a skót szoknya mintázatát, ha elé rakunk egy kaméleont – színüket hangulatuk, egészségi állapotuk szerint változtatják meg, ezzel jeleznek egymásnak.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏