13 dolog amely megmentheti az életed, ha vészhelyzetben vagy

Vészhelyzetben a hétköznapi tárgyak is kulcsfontosságúak lehetnek túlélésünk érdekében. Vészhelyzetekben fontos, hogy nyugodtak maradjunk, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megmeneküljünk. Összegyűjtöttünk egy tucat jó tanácst, amelyek hasznosak lehetnek, ha bajba kerülsz például kempingezés, utazás során, vagy a mindennapokban.

És bár lehet, hogy most, kényelmesen netezve azt gondolod, hogy ezekre mégis mikor lenne már szükséged, ne felejtsd el, hogy az élet kiszámíthatatlan, bármikor baj lehet, és ha valaki szeret utazni, mindenképp fel kell arra készülnie, hogy váratlan, sőt, életveszélyes helyzetben találja magát. Nem árt tehát megjegyezni ezeket a praktikus trükköket, amelyek egy nap még jól jöhetnek.
Ha gyorsan kell tüzet gyújtanod, tegyél faágakat vagy szenet egy üres tojástartóba.
A karton nagyon gyorsan meggyullad, a hőmérséklet pedig elég magas ahhoz, hogy nedves ágakat is meggyújtson, szeles időben.

Használj pólót a víz megszűréséhez
Öntsd a koszos vizet egy edénybe, tedd egy magasabb felületre, majd egy üreset mellé, alacsonyabb szinten. Tépj le egy darabot a ruhádból, az egyik felét lógasd a piszkos, másikat pedig az üres üvegbe. Ha lehetséges, a biztonság kedvéért a szűrt levet forrald fel, mielőtt meginnád.

Gyújts meg egy zsírkrétát
Gyújtósnak is jó, vagy gyertya helyett is használhatod. Egy darab zsírkréta fél óráig is éghet.

Tömj leveleket és füvet a ruháid alá, hogy melegen tartsd magad.
Vészhelyzetben megóvhat a kihűléstől, ha a ruháidat kitömöd levelekkel, fűvel.

Szúnyogok, legyek és más rovarok nem szeretik az égő gyógynövények szagát.
Hogy megóvd magad a rovarcsípésektől, dobj egy marék kakukkfüvet vagy mentát a tűzbe. Ez a szag a környéken ólálkodó vadállatokat is képes elijeszteni.

Használj fogkrémet a csípések kezelésére
Ha sikerült kellemetlen csípéseket begyűjtened, és nincs kéznél erre a célra gyártott krém, használj fogkrémet. Gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaz, amelyek a pirosságot és a duzzanatot csökkentik. A mentol pedig hűsíti a csípés helyét.

Ha megvágtad magad, kenj rá ajakbalzsamot
Ezzel elkerülöd, hogy baktérium kerüljön a sebbe. Ha vékonyan bekened az arcod, megóvod a bőröd az alacsony hőmérséklettől és a dehidratációtól.

Heimlich-fogás a félrenyelés kezelésére
Ha valaki fulladozik, mert félrenyelt, ne habozz, és használd a Heimlich-féle műfogást: Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen “kanalazó” mozdulattal nyomjuk fel a rekeszizmot.

Menekülés egy égő épületből
A tűz során keletkező, halálos szén-monoxid sűrűsége kisebb a levegőénél, így felfelé száll. Hogy biztonságban kijuss egy égő helyiségből, kúszva menekülj ki, ha a körülmények lehetővé teszik.

Ha kigyullad a tűzhelyen az olaj…
A nagy pánikban az első dolog az lehet, hogy gyorsan vizet öntesz a lángok megfékezésére. NE TEDD! Az égő olaj hőmérséklete olyan magas, hogy a belekerülő víz azonnal elpárolog, ezzel a lángok kirobbannak az edényből, súlyos sérüléseket okozva.
Ehelyett fogj egy fedőt, tedd rá az edényre, hogy elzárd a tűz elől az azt tápláló oxigént.

Iránytű készítése a természetben
Ha túrázás közben eltévedtél, könnyedén készíthetsz iránytűt. Fogj egy tűt, dörzsöld az egyik végét a farmeredbe vagy valamilyen sűrűbb anyagba. Tedd a tűt egy vízen lebegő levélre. Amelyik végét megdörzsölted, az fog északra mutatni.

Hogyan különböztess meg egy mérges kígyót egy ártalmatlantól
Ha megharapott egy kígyó, ne aggódj, nem biztos, hogy halálos volt.
A mérges kígyó harapásán tisztán kivehetőek a nagy szemfogak nyomai. A nem mérgező kígyóknak általában 2 sor foga van.
A mérges kígyók pupillája olyan, mint a macskáké. Az ártalmatlan kígyók pupillája kerek.
A mérges kígyók hasi oldalán a pikkelyek egységesen állnak, az ártalmatlanoknak pedig villásan.

 
 
 

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏