13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

1. A buszvezetők sztrájkja az utasoknak kedvez.

Japánban teljesen máshogy működik a sztrájkolás, mint a világ más országaiban. Például nem rég Okayama-ban volt egy sztrájk, ami során ugyanúgy dolgoztak a buszsofőrök, annyi különbséggel, hogy nem fogadtak el pénzt az utasoktól. Így a cég pénzt vesztett, az utasok pedig boldogok voltak, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem okozott fennakadásokat a közlekedésben.

2. Külön embert állítanak a meghibásodott mozgólépcsőkhöz.

A feladata, hogy tájékoztassa az embereket a problémáról, valamint, hogy biztosítsa őket a hiba javításáról – mindezt végtelen elnézésüket kérve. Meg tudnánk szokni!

3. Szervezett sorban állás.

Így néz ki a vonatra váró tömeg egy tokiói állomáson. Az emberek rendezett sorokban várják az ajtók nyílását úgy, hogy sorban állásukkal ne zavarják az éppen leszállni készülő embereket. Ez a rendezettség jellemző egyébként a többi tömegközlekedési eszközre is.

4. Kotacu – még a mozikban is.

A kotacu egy hagyományos japán bútor, ami nagy népszerűségnek örvend a felkelő nap országának lakói körében. Olyannyira, hogy a közelmúltban például nyílt egy mozi, amiben a látogatók – igényük szerint – ilyen kotacuról nézve figyelhetik kedvenc filmjeiket.

5. Macskák mindenhol.

Aki valaha is hallott már a Hello Kitty-ről, az tudja, hogy a japán emberek bizony nagy macska-rajongók. Ennek köszönhető az, hogy még a fejükön is macskás fejpántot hordanak például a szabadidejükben.

6. A termékeknek két ára van.

Ne ijedj meg, ha egy japán boltba tévedve két árat látsz egy termék árcéduláján, a japánok ugyanis külön számolják el a termékekre rakott adókat, így Magyarországtól és világ többi pontjától eltérően ők az áfa nélküli árral együtt tüntetik fel a termék pontos árát.

7. Elképzelés vs. valóság – japán verzió.

Ha Japánban ételt vagy italt rendelsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy pontosan ugyanazt fogod kapni, mint amit a terméket hirdető képen látsz.

8. Eldobható esernyők.

Mivel nagyon olcsók, így nem kell attól tartani, hogy eltörik vagy meghibásodik, ami egyébként nagyon gyakori a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Az eldobott esernyők nem vesznek kárba, megjavítva újra megvásárolhatják azokat a lakosok – potom pénzekért például a metróállomások feljárója vagy a frekventáltabb helyek közelében.

9. Barátságos üzleti verseny.

A japán Beppu termálfürdő nemrég egy különleges kampányba kezdett a nagy rivális Kusatsu termálfürdő javára. A közelmúltban földrengés következtében súlyosan megsérült, majd újjáépített Kusatsu látogatottsága ugyanis visszaesett, mely olyan monopol helyzetbe hozta a rivális céget, hogy az emberek szinte teljesen felhagytak a Kusatsu termálfürdő látogatásával. Ezért a Beppu reklámszlogenje külön kitért rá, hogy a látogatók már a hasonló kvalitású Kusatsu fürdőt is igénybe vehetik – ismét. Valószínűleg nem sok cég csinált volna hasonlót.

10. Papucsok, amik maguktól a helyükre mennek.

Nem régiben egy japán hotel olyan papucsokat kezdett használni, amik önmaguktól a helyükre mennek. A papucsban 2-2 kereket, motort és érzékelőket helyzetek el. Az eredeti ötlet egyébként a Nissan-nak köszönhető.

11. A japán éttermek kirakatában megnézhetjük, hogy melyik étel hogyan is néz ki.

Ez hasznos, kiváltképp például a turisták számára, akik sokszor nem tudják eldönteni, hogy mit is rendelnek pontosan egy-egy jól hangzó japán étel neve alapján. Ahogy pedig azt már említettük, biztosak lehetünk benne, hogy az asztalunkhoz hozott étel pont úgy fog kinézni, mint a kirakatban kihelyezett vendégcsalogató ételek.

12. Legóból készült japán cseresznyefa.

A japánban található Legoland érdekes világrekordot állított fel – elkészítették ugyanis egy japán cseresznyefa élethű, méretpontos mását, Legóból! A hatalmas és látványos műalkotáshoz több mint 800 ezer Lego kockát használtak fel a készítők.

13. Végezetül: a japán Lego cseresznyefánál már csak a valódi japán természet az, ami lenyűgözőbb.

Így néz ki a tavasz Japánban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏