13 híres fotó, amely valójában egy óriási nagy hazugság

Az interneten nagyon könnyen lehet hazudni: olyan idézeteket gyártani híres emberektől, amelyeket valójában soha nem mondtak, tényeket lehet hamisítani (így született rengeteg városi legenda is), és persze a fényképeket is egyre jobban lehet manipulálni. Időről időre szembe jönnek velünk olyan képek, amelyekről első ránézésre képtelenség elhinni, hogy valódiák – és akadnak, amelyek tényleg nem azok. Ezek a fotók kisebb-nagyobb ismertségnek örvendtek az elmúlt években, van, amely tényleg világhírű lett a neten – pedig valójában mindegyik egy ordas nagy hazugság.


A “Kastélysziget” Írországban található – de mielőtt repjegyet vennél Dublinba, el kell, hogy keserítselek: Ilyen sziget nem létezik. Egy thaiföldi óriási szikla és egy tényleg létező kastély szerelemgyermekeként született meg a jó öreg photoshop segítségével.

Igencsak elterjedt ez a fotó Albert Einsteinről, amint egy nevadai sivatagban vidáman biciklizget, háttérben egy 1962-es kísérleti atomrobbantással. A helyzet viszont az, hogy a kép nem valódi. Már csak azért sem, mert Einstein hét évvel korábban meghalt.

A National Geographic fotósai menekülnek egy hatalmas medve elől – rengetegen látták már ezt a képet, azonban ez a kép sem valódi. Szándékosan készített magáról a stáb egy olyan képet, mintha valami elől menekülnének, a maci csak utólag került a fotóra. Ha jobban megnézed, az egyik srác még mosolyog is. 🙂

Gyönyörű fekete oroszlán – valóban léteznek olyan állatok, amelyek úgy néznek ki, mintha az éjszaka festette volna meg őket, erről mutattunk is korábban egy . Azonban ez a példány nem egy ritka fekete oroszlán, csupán egy ügyesen szerkesztett kép, amelynek több százezren bedőltek – legalábbis ennyien osztották meg annak idején a fotót.


Turista a World Trade Center tetején, 2001. szeptember 11-én: Ezt a képet talán azok ismerik a legjobban, akik már a 2000-res évek legelején kezdtek el internetezni, akkoriban nagyon felkapott volt ez a fotó, az egyértelmű indokok ellenére (miért nem hallották a gépet? A fotós miért nem menekült ahelyett, hogy nyugodtan kattintgatott volna? Hogy menekült meg ez a felvétel?) is. A fotó természetesen kamu, a turista még ma is életben van.

Fotó a póul járt pom-pom lányról – bevallom, amikor először találkoztam ezzel a képpel a neten, én simán elhittem, hogy igazi. Azonban az eredeti képen látszik, hogy csupán a lány esetlen zuhanása miatt rémüldöznek a többiek, szó sincs arról, hogy az ugrás közben kicsusszant volna valami, aminek nagyon nem kellett volna. :))

A magasban szelfiző pilóta – A félelmet nem ismerő pilóta szelfije szintén sokakat átvert, annak ellenére, hogy egy hamisított képről van szó. Bár szerintem az eredeti kép is elég menő, nem sokan büszkélkedhetnek ilyen fotóval, az tuti.

“A tündérek medencéje, Skócia” – Azon kívül, hogy a fák nem lila színben pompáznak és a folyó nem Skóciában, hanem Új-Zélandon található, minden stimmel. Nem tudom, hogy vagytok vele, de én személy szerint még így is meglátogatnám az eredeti folyót. 🙂

Cápák a plázában – ezzel a címmel futott be elég karriert ez a kép, amely állítólag egy Kuwaiti bevásárlóközpontban készült, miután az óriási akvárium szétrobbant. Nos, a kép nem valódi: az eredeti fotó egy torontói vonatállomást ábrázol, miután elöntötte az árvíz. A cápák már csak később kerültek bele a vízbe. 🙂

George W. Bush és a fordítva tartott könyv – bár a köztudatban nem éppen úgy él az USA korábbi elnöki, mint aki az éles eszéről volt híres, ekkora bakit azért ő sem követett el.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏