14 dolog, amit mindennap használsz, de mégsem tudsz a rejtett képességéről

1. Apró lyuk a kávés poharak fedelén.

Ha legközelebb megnézed a gyorsétteremben elvitelre kért kávés poharad fedelét, akkor láthatod, hogy egy aprócska, látszólag tű lyukasztotta lyuk éktelenkedik a tetején. Ennek két oka is van: az egyik, hogy a teljesen lezárt fedélből nem lehetne inni vagy önteni az italt anélkül, hogy a belsejében létrejövő vákuum hatására keletkező légbuborékok ne okoznának problémát a fogyasztónak. A másik ok, hogy a forró kávéból kiszabaduló gőznek el kell távoznia valamerre, máskülönben egy teljesen légmentesen lezárt fedél esetén felmerülne annak a kockázata, hogy a forró gőz megolvasztja a pohár fedelét.

2. Mágneses töltőpisztoly megszakító.

A benzinkutak tetemes anyagi károkat szenvednek el azért, mert a feledékeny autósok elfelejtik kivenni a töltőpisztolyt az autóból távozás előtt. Ennek kiküszöbölésére találták fel a mágneses megszakítót, amit egyre több helyen kezdenek el alkalmazni. Ennek segítségével egy esetleges tankban maradt elindulás esetén senki sem sérül meg, a sofőr önbecsülését leszámítva talán.

3. Fürdőhab.

A fürdőhab nem csak szép, de szigetel is. A buborékok ugyanis hőszigetelőként működnek – ergo: egy hab nélküli fürdőkád gyorsabban lehűl, mivel a teljes felszínén hőveszteséget szenved el. Fontos azonban megjegyezni, hogy az a jelenség csak a modern, akrilból készült fürdőkádak esetében figyelhető meg, a régi acél fürdőkádak vízhőmérséklete ugyanolyan gyorsan csökken, nem segít rajtuk a hab.

4. Levehető fejtámla.

A gépkocsik fejtámlái megóvják a kocsiban utazó emberek fejét egy hirtelen végezés vagy ütközés alkalmával – ez tény. Van azonban egy kevésbé ismert funkciója is: nem véletlen ugyanis, hogy ki lehet venni a helyükről és hogy olyan fém végekben végződnek, amilyenekben. Ha ugyanis egyszer olyan helyzetbe kerülünk, hogy beszorulunk az autónkba, a fejtámlák fém részét az üveghez nyomva egyszerűen, könnyedén és biztonságosan kitörhetjük a gépkocsik ablaküvegét. Magáról a módszerről az ALÁBBI videóban láthatsz bővebb utasításokat.

5. Négyzet alakú kanál a jégkrémekben.

A McDonald’s szögletes fagylalt-kanalai gyakori dilemmát okoznak az internetezők körében. Miért ilyenek és miért van szükség erre? A cég nemrégiben egy kérdezz-felelek játék keretén belül válaszolt is erre a sokak fantáziáját megmozgató kérdésre, kiderült, hogy ezeket a kanalakat direkt úgy tervezik, hogy a fagyigépek rajtuk keresztül töltsék bele a fagyit a poharakba, ezáltal pedig ritkábban kell tisztítani a gépeket és sok fölösleges költségtől óvják meg a céget.

6. Miért van három fül a fém benzines kannákon?

A könnyebb hordozhatóság végett: így ugyanis ketten is könnyedén képesek cipelni.

7. Miért van fém rács mikrohullámú sütők üveglapjának hátulján?

A mikrohullámú sütők ajtajának belső részén található fekete rács nem esztétikai okokat szolgál, hanem szükségszerűség. Ez a rács tulajdonképpen egy Faraday-kalitka, ami megvédi a mikró használóját attól, hogy a mikrohullámú sugarak elhagyhassák a készüléket. Ha bővebben is érdekel a mikrohullámú sütő mechanizmusa, ajánljuk figyelmetekbe az Index ezzel kapcsolatos, roppant részletes cikkét.

8. Miért van apró hurok a férfi ingek hátulján?

A férfi ing hátulján lévő apró hurok eredeti célja az volt, hogy az üzletemberek azokat levéve könnyedén képesek legyenek felakasztani azt a kabátjukat tartó vállfa kampójára az üzleti utak során. Ehhez a hurokhoz azonban egy amerikai hagyomány is fűződik: régen az szingli férfiak egyik ismertetőjeleként tartották számon, ezért amikor a férfinak bekötötték a fejét, levágta az inge hátuljáról ezt a hurkot – így mindenki látta, hogy a férfi már nem szabad.

9. Mikrós gyorsrizs.

A mikrózható gyorsrizs csomagolásának alja azért olyan, amilyen…hogy így a mikrohullámú sütőbe rakva könnyedén megtartsa magát és ne kelljen attól tartani, hogy valamelyik irányban is az oldalára dől a tasak.

10. Ragasztószalag az útlevélben.

Számos ország útleveleiben egy ragasztószalaghoz hasonlító csík található a lapok között elrejtve. Ennek lényege, hogy a rajta található védőréteget eltávolítva könnyen és biztonságosan tárolhassuk benne a különféle dokumentumainkat, például a személyigazolványunkat vagy a biztosításunkat.

11. Perforálás a celofán és az alufólia csomagolás két szélén.

Ezzel a kényelmünkre szeretnének törekedni a gyártók, ezeket a perforálásokat beszakítva ugyanis úgy helyezhetjük fel ezeket a fóliákat a nekik készült tartókra, hogy a dobozukból sem kell kivennünk őket – így csak annyi a dolgunk, hogy mindig letépjünk belőlük annyit, amennyire szükségünk van.

12. Miért van ilyen válluk a babaruháknak?

Naivan talán azt hihetnénk, hogy azért, hogy gyorsabban kopjanak a ruhák és többször kelljen ruhát vásárolnunk, de ez nem igaz. Épp az ellenkezője: ez egyfajta megerősítés a ruhán, hogy a szülőknek könnyebb dolguk legyen a gyermekük le és fel öltöztetése során. Ebben a videóban láthatjátok, hogy pontosan mely öltöztetési technikánál jelent nagy előnyt.

13.

A mogyorós-karamellás Toffifee desszertet valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Mindenki emlékszik rá, ha másért nem, a szokatlan formája miatt. Egy a gond vele: kissé körülményes kiszedni a csomagolásából – legalábbis, ha nem ismerjük azt a praktikát, amit a gyártó direkt azért készített, hogy megkönnyítse a dolgunkat. A desszertek között található mélyedést megnyomva ugyanis maguktól kipattannak az édességek.

14. Pizzás dobozból állvány.

Egy Twitter felhasználó nevéhez fűződik az a teljesen véletlen, ám annál zseniálisabb felfedezés, melynek a segítségével pillanatok alatt állványt készíthetünk a pizzás dobozból. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy teljesen félbe hajtsuk a csomagolást és voilá: máris kész a rögtönzött pizzatartó állványunk.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏