14 közkedvelt fogyasztási cikk, ami nagy mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja

1. Víz

Mindenki hallotta már, hogy minimum napi 2 liter víz elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges tudjon működni. Arról azonban már ritkábban esik szó, hogyha ennek a háromszorosát isszuk meg, (rövid idő alatt) akkor a veséink nem képesek feldolgozni a folyadékot, ami rosszabb esetben agyi ödémát vagy szívleállást is okozhat.

2. Kávé

A tudományos kísérletek alapján fél uncia koffein már halálos lehet egy ember számára. Ez körülbelül 113 pohár (250ml) kávét jelent, mellyel közel 30 liter vizet vinnénk be vele a szervezetünkbe, úgyhogy valószínűleg előbb halnánk meg veseelégtelenségben, mint a koffein okozta túladagolásban.

3. Csokoládé

A csokoládé kis mértékben teobromint tartalmaz. Ez az alkaloid egy erőteljes hatóanyag, mely stimulálja a központi idegrendszert. Éppen ezért, ha valamilyen oknál fogva sikerülne ~10 kg csokoládét bevinnünk a szervezetünkbe, bizony alaposan pórul járnánk. Először hányingert és hasmenést okozna, de ha nem sikerül időben kezelni a problémát, akkor belső vérzést és szívinfarktust is kaphatunk.

4. Alkohol

Egy egészséges felnőtt ember számára 1,25 liter 40%-os alkohol (pl. whiskey) már halálos lehet. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha az illető egy óra alatt elfogyasztja a jelölt mennyiséget.

5. Cigaretta

Alapul véve, hogy egy szál cigaretta körülbelül 0,8 mg nikotint tartalmaz, körülbelül 75 szál egymást követő gyors elszívására lenne szükség ahhoz, hogy nikotin mérgezés miatt kerüljünk a túlvilágra.

6. Marihuána

A marihuána esetében már némileg más a helyzet, a végzetes dózishoz ugyanis 680 kg-ot kéne elfüstölnünk 15 perc alatt, vagy 21 kg-ot megennünk belőle egyszerre, amire valljuk be elég kicsi az esély. Ha csak nem mi vagyunk mondjuk Snoop Dogg, vagy ilyesmi.

7. Almamagok

Attól még senki sem fog meghalni, ha 18 almát eszik meg egyszerre, attól viszont már annál inkább, ha 18 almának a magját szedi ki, rágja meg és fogyasztja el. Az almamagok ugyanis cianidot tartalmaznak, ami rendkívül veszélyes az emberek számára.

8. Cseresznyemag

Akárcsak az almamagok esetében, hasonló a helyzet a cseresznyemagoknál is, itt azonban már 3 cseresznyemag elrágása és elfogyasztása is elég lehet ahhoz, hogy egészségkárosító hatást váltson ki a szervezetünkben a bennük található cianid. Nem árt tehát vigyázni.

9. Banán

A banán káliumot tartalmaz, amely nagy mennyiségben szintén halált okozhat. Ez persze kevésbé veszélyeztet minket, a halálos dózishoz ugyanis körülbelül 400 banán egymást követő gyors elfogyasztására lenne szükség.

10. Narancs

A narancsban található savak és egyéb anyagok sem tesznek kifejezetten jót a szervezetünknek, ebből azonban 11 ezer darabot kellene elfogyasztanunk egy ültő helyünkben ahhoz, hogy halálos dózist vigyünk be belőle a szervezetünkbe.

11. Só

Egy felnőtt embernél az átlagos napi sómennyiség körülbelül 3 gramm, ha azonban valamilyen csoda folytán sikerülne belőle közel 300 grammal elfogyasztanunk, (~48 teáskanál) gyötrelmes kínhalált halnánk.

12. Csilipaprika

130 teáskanál csilipaprika már elég lenne ahhoz, hogy komolyan veszélyeztesse egy ember életét, de ezt aligha bírnánk elfogyasztani annak csípőssége miatt.

13. Cukor

Egy átlagos testtömegű embernek körülbelül 10 kilogramm cukrot kéne elfogyasztania egyszerre, hogy halálos dózis szacharózt vigyen be a szervezetébe. Ez körülbelül 500 teáskanálnyi cukrot jelent.

14. Fogkrém

Persze ez talán a legvalószínűtlenebb eset a listán szereplők közül, de ha valamilyen oknál fogva mégis úgy döntenénk, hogy egyszerre eszünk meg 24 tubus fogkrémet, akkor már is nem kéne aggódnunk például az almamag vagy cseresznyemag okozta veszélyek miatt, a fogkrémben található anyagokat ugyanis nem lenne képes feldolgozni a szervezetünk ekkora mennyiségben.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏