15 izgalmas tény a múltból, amit sosem tanítottak nekünk az iskolában

A történelem telis-tele van izgalmas eseményekkel, melyek túlnyomó részét ugyan megtanították nekünk a töriórán, de a szűk tanterv miatt bizony számos olyan izgalmas érdekesség is maradt, melyre sajnos nem jutott idő. Az alábbi listán ezek közül gyűjtöttünk össze néhány igazán érdekfeszítő történést, mellyel bizony nem árt tisztában lenni…

1.  Albert Einstein majdnem Izrael miniszterelnöke lett.1952. november 17-én Izrael miniszterelnöke hivatalosan is felajánlotta Izrael elnökségét Albert Einsteinnek. A fizikus visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy nem rendelkezik a pozíció betöltéséhez szükséges ismeretekkel.
2.  Tutanhamon szülei testvérek voltak.A legfrissebb DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy Tutanhamon fáraó olyan súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, mint a malária és a csontbetegség. A DNS-vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ezek a betegségek kétségkívül annak az egyenes következményei, hogy a fáraó szülei testvérei voltak.
3.  A 30-as években az emberek liszteszsákokban járkáltak.Az 1930-as években olyan súlyos volt a gazdasági válság az Egyesült Államokban, hogy az embereknek nem volt pénzük ruhára költeni. Hogy mégse járjanak meztelenül, a megmaradt liszteszsákokat alakították át, hogy ruhát készítsenek belőle maguknak és családjukat, illetve hogy a már meglévőket ,,foltozgassák”.
4.  A világ legnagyobb madara.Argentavis magnificens – így hívják azt a madarat, melynek fosszilis maradványait 1979-ben találták meg, Argentínában. A tudósok kimutatták, hogy a madár körülbelül 6 millió évvel ezelőtt élhetett, szárny-fesztávolsága 6 és 8 méter közötti lehetett, míg a madár teste pedig valamivel több, mint 2 méteres volt.
5.  A különös SOS üzenet.1948-ban számos hajó kapott rejtélyes SOS üzeneteket Malajzia partjainál. Az üzenetek egy SS Ourang Medan névre hallgató holland hajóról érkeztek, és így hangoztak: ,,Minden tiszt, beleértve a kapitányt is, halott. Valószínűleg a teljes legénység is meghalt… Haldoklom.”

Amikor egy felderítő csapat végül a hajó nyomába eredt, megtalálták az SS Ourang Medan-t, melynek – ahogy az üzenetben is állt – minden utasa halott volt. Az igazán furcsa az, hogy az emberek úgy haltak meg, mintha a pillanat tört része alatt fagytak volna meg. Még a fedélzeten lévő kutyára is ilyen pózban találtak rá. A legfélelmetesebb az egészben, hogy az emberek testén semmilyen sérülést sem találtak.
6.  Az ok, amiért ujjlenyomatos azonosítást használunk.Ez a két férfi az oka annak, hogy az emberiség használni kezdte az ujjlenyomatos azonosítás. A két férfinek ugyanaz volt a neve, és elítélésük után ugyanabba a börtönbe kellett bevonulniuk. A férfiak egyébként még soha nem találkoztak egymással, és mivel annyira hasonlítottak egymásra, hogy a börtönőrök nem tudták egyértelműen megkülönböztetni őket, ezért kénytelenek voltak a történelem során először, ujjlenyomatos azonosítást alkalmazni.
7.  Hivatásos ébresztők.Az ébresztőóra feltalálása előtt hivatásos ébresztőket alkalmaztak arra, hogy időben felkeljenek az emberek. Az ilyen „ébresztők” dolga az volt, hogy a megadott időben megjelenjenek az ügyfél háza előtt és fütyüléssel, kopogással, vagy ordibálással felkeltsék őt.
8.  Fájdalmas ázsiai szépség.Nem is olyan régen úgy tartották Kínában, hogy az a szép, ha egy nőnek minél kisebb a lábfeje. A nők éppen ezért szorosan bekötözték a lábukat még gyerek korukban, hogy ne tudjon növekedni a lábfejük. Ennek következményében a lábuk hihetetlen módon eldeformálódott.
9.  Óriás méretű kristálypiramisok.A legmodernebb szonártechnológiának hála, a tudósok két óriási piramist fedeztek fel a tenger alatt (a Bermuda-háromszög közelében), melyeket vastag, kristályos anyag borít, és nagyobbak, mint a Gízai piramisok Egyiptomban.
10.  Sztálin és a ‘Photoshop’.Egyes legendák szerint minden alkalommal, amikor Sztálin egyik embere eltűnt, vagy meghalt, Sztálin elrendelte, hogy az adott személyt tüntessék el minden olyan fényképről, melyen ő és az adott ember együtt szerepel. Nagy valószínűséggel ez volt a fotóretusálás történetének kezdete.
11.  Utalás a Szent Grál pontos helyére?!Az angilai Staffordshireben található „Shepherd’s Monument” nevű emlékmű egy rejtélyes feliratot hordoz: DOUOSVAVVM.

Senki sem tudja, hogy mit jelent, de egyes feltételezések szerint a templomos lovagok hagyták hátra ezt az üzenetet, mely valójában a Szent Grál pontos helyét takarja, illetőleg arra tesz utalást.
12.  A legfélelmetesebb múmiák.A világ legfélelmetesebb múmiái kétségkívül a Guanajuato-i múmiák. Az arcukból ítélve még éltek, amikor megkínozták és mumifikálták őket.
13.  Heroin, mint köhögőszirup.1890 és 1910 között a német Bayer gyógyszeripari vállalat heroin tartalmú köhögésenyhítő szirupot árult, elsősorban gyerekeknek.
14.  Raszputyint halhatatlannak tartották.Az orosz szerzetes, Grigorij Jefimovics Raszputyin élete során számos gyilkossági kísérletet élt túl. Például: megmérgezték, leszúrták, egyik éjszaka pedig még rá is lőttek, Raszputyin azonban minden ilyen támadást átvészelt. Éppen ezért az emberek úgy tartották, hogy a szerzetes halhatatlan. Végül a Néva-folyó vizébe dobták, ahol már nem tudott megmenekülni a haláltól, pár nappal később a víz partján bukkantak rá a holttestére.
15.  Harcoló majom az I. világháborúban.A dél-afrikai páviánt, Jackiet nem sokkal az I. világháború kitörése előtt találta egy Albert Marr névre hallgató katona. Amikor a háború megkezdődött, Albert bevonult a hadseregbe, ahová Jackie is vele tartott. Jackie nemcsak szórakoztatta a katonákat, de fegyvereket is szállított, illetve figyelmeztette az alvó katonákat, ha ellenséges erők közelednek a távolban. Az I. világháború vége után Jackiet kitüntették, majd egészen 1921-ig gazdájával együtt élt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏