15 napi szinten használt tárgy, aminek kevesek által ismert, rejtett célja van

1. Mik ezek az apró fém gombok a nadrágokon?

Ezek az apró fém gombok valójában szegecsek, amik a farmernadrág „legsebezhetőbb” pontjainak megerősítésére szolgálnak, hogy még tovább tartósak maradhassanak.

2. Miért van dombornyomott „57”-es szám a Heinz ketchupos üvegek közepén?

Bár szinte kivétel nélkül mindannyian fogtunk már a kezünkben ilyen ketchupos üveget, mégis az emberek alig 11%-a tudja, hogy mit is jelent a rajta látható 57-es szám. Ez a szám a palack „legérzékenyebb” pontját jelöli, vagyis ezt a pontot kell ütögetnünk ahhoz, hogy a palackban lévő mártás a tányérunkra kerüljön. Ha tehát legközelebb ilyen ketchupos üveget fogsz a kezedbe, ne az üveg alját próbáld meg ütögetni.

3. Vájat a bögrék alján.

Ezek a vájatok a szárítórácson és a mosogatógép rácsán történő könnyebb/biztosabb elhelyezés céljából lettek kialakítva. Ezenkívül a rajta keresztüláramló levegőnek köszönhetően hűtő funkcióval is bír, így kisebb az esélye annak, hogy a poharak megrepednek a hő (pl. forró tea) hatására.

4. Ezek a lyukak nem csak akasztás céljából lettek kialakítva a lábasok nyelén.

Egyrészt persze azért, hogy könnyebben tárolhassuk őket a különféle kampós tárolókon, másrészt viszont, hogy a fakanalakat a lyukba helyezve megtartsa azokat, így a kanalakon maradt felesleg nem a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög vissza.

5. Apró lyuk a golyóstoll kupakok végén.

Némileg ellentmond a józan észnek, hiszen így hamarabb kiszáradnak a tollak, ám biztonsági szempontból nélkülözhetetlenek: ha valaki esetleg véletlenül lenyeli, ne fulladhasson meg, amíg kiérkezik hozzá a segítség.

6. Miért van pompon a sapkák tetején?

Egyrészt persze azért, mert cukik és divatosak, de ha a valódi okát keressük, ahhoz némileg vissza kell repülnünk az időben. Az eredeti pomponos sapkákat ugyanis a francia tengerészek kezdték el használni, hogy a hajótestben mozogva a hirtelen mozdulatok közben ne rögtön a fejüket verjék be az alacsonyan elhelyezett csövekbe és egyéb tárgyakba, hanem a sapkájukon lévő pompon – amolyan figyelmeztetésképpen – jelezzen nekik, ha közeledik valami a fejükhöz.

7. Miért van fém vége a mérőszalagoknak?

A legfőbb oka, hogy a mérni kívánt tárgyak szélébe beakasztva így tulajdonképpen egy kézzel is használhatóvá válik a mérőszalag. Gyakran találkozhatunk olyan mérőszalagokkal, melyeknek ez a fém vége még recés is – természetesen az sem véletlen. Az ilyen kialakítású mérőszalagokat direkt úgy tervezték, hogy a recés fém vég segítségével ceruza nélkül is bejelölhetővé váljon a lemért távolság a különféle felületeken.

8. A legtöbb gyerekzáras kupak sima kupakká alakítható.

Kevesen tudják, de a legtöbb gyerekzáras kupak könnyedén sima kupakká alakítható, ehhez csak annyi a teendő, hogy a felbontás után fordítva kell visszatekerni a tubusra (már amennyiben ilyen funkcióval bír a kupak) és ezután már sima kupakként használható.

9. Miért van apró kidudorodás az „F” és „J” billentyűkön?

Irányjelző billentyűknek nevezik őket: a gyors és gépírók ezekhez igazítják a mutatóujjaikat gépelés közben.

10. A mozgólépcső szélén lévő kefe nem cipőtisztítóként funkcionál.

Bár mindannyian rögtönzött cipőpucolásra használjuk, ez a kefe valójában azért van a mozgólépcsők szélén, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe, (a lépcső és az oldalfal között) méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól.

11. A csavarhúzókat könnyedén kombinálhatjuk a csavarkulcsokkal.

Csak meg kell találnunk a csavarhúzónk méretéhez passzoló csavarkulcsot, és már indulhat is a móka.

12. Apró nyíl az üzemanyagszint-jelző piktogram mellett.

Ez a nyíl mutatja, hogy a gépkocsi melyik oldalán helyezkedik el az üzemanyagtank-nyílás.

13. Apró szárnyak a laptoptöltők adapterén.

Ezek az apró szárnyak segítenek, hogy az utazások alkalmával könnyedén elcsomagolhassuk, ráadásul ne gubancolódhasson össze a táskánkban.

14. Apró lyuk a kamera és a vaku között.

Ez az apró lyuk valójában egy hátsó mikrofon, hogy a hátsó kamerával készült videofelvételek hangja még kielégítőbb minőségű legyen.

15. Apró lyuk a lakatok alján.

Ez az apró lyuk tulajdonképpen szárítási funkciókat szolgál: a rajta keresztüláramló levegő ugyanis segít kiszárítani a például esős időjárás következtében a lakat belsejébe jutó nedvességet, ami nem csak elrozsdásíthatná annak belsejét, de egy esetleges hirtelen fagy alkalmával akár szét is repeszthetné azt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏