17 tudományos tény, ami alapjaiban rengeti meg a világról alkotott képünket

Tény és való, hogy az iskolás éveinkben meglehetősen száraznak tűnt minden féle-fajta tudományos tantárgy, pedig az igazság az, hogyha kellő oldalról közelítjük meg őket, cseppet sem nevezhetők unalmasnak, sőt. Az alábbi listán 17 olyan izgalmas tudományos tényt gyűjtöttünk össze, amik alapjaiban változtatják meg a világról alkotott képünket.

1. A világegyetem leghidegebb helye a Földön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, azaz -273,15°C.

2. Ha el lehetne távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

3. A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, az egész világegyetemben megtalálható. Így ha egyszer valamilyen csoda folytán kipróbálhatnánk az űrben történő lebegést (mindenféle szkafander nélkül), akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

4. A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, mely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben él. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

 

5. Az egyik legcsúszósabb anyag a világon az ember térdében található ízületi folyadék.

6. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek fontos szerepe van, ugyanis a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy, ez a “bagel” alak pedig segít abba, hogy ne károsodjon az agya, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

7. Egy bolha gyorsabban képes gyorsulni ugrás közben, mint egy ársikló. A bolha akár ezredmásodpercenként 8 centimétert is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

8. Az emberi tüdő kiterítve körülbelül akkora, mint egy teniszpálya – körülbelül 100 négyzetméter.

9. Az, hogy fiú vagy lány lesz egy gyermek, elsősorban az édesapa génjeitől függ. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel születnek fiú utódjai.

10. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A vizsgált halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

11. Az Eiffel-torony magassága az időjárás függvényében akár 15 centiméterrel is nőhet vagy csökkenhet a fémek tágulásának köszönhetően.

12. Egyes csillagászok szakmai megítélése szerint a televíziós készülékeinkben látható (az úgy nevezett fekete-fehér hangyák) fehér zaj, és a kismértékben hallható sistergés (zaj) forrása az ősrobbanás ma is látható/hallható ill. fogható gyenge jele, a kozmikus háttérsugárzás.

13. A Cryptotora thamicola, vagyis “vízesés-mászó barlanghal” képes még a legmeredekebb sziklákon is felmászni. Ez az egyetlen hal a világon, amely képes “járni” és rendszeresen ki is megy a szárazföldre. Testének felépítését vizsgálva egyébként sokkal inkább hasonlítható egy hüllőhöz, mintsem halhoz.

14. Pascal Cotte művészettörténész különleges felszereléssel történő vizsgálata során kiderült, hogy Mona Lisának valójában szemöldöke is van. Da Vinci azonban már nagy valószínűséggel utólag festette rá ezeket a lakkrétegre, ezért az évek során teljesen elhalványultak.

 

15. A hím csimpánzok között található “férfi barátság” segíti enyhíteni a stresszt, továbbá kutatások kimutatták, hogy azok között a hím csimpánzok között, akik mély barátságot ápolnak egymással, ritkábban történik tragikus kimenetelű harc.

16. Az emberi agy működéséhez – attól függetlenül, hogy alszunk vagy ébren vagyunk – ugyanannyi energia szükséges, mint egy 10 wattos villanykörtéhez.

17. A gyakori kávéfogyasztás csökkenti a nők emlőjének méretét. Napi 3 csésze kávé már látványos változást eredményezhet. Ez a koffein zsírégető tulajdonságának köszönhető, mivel a női mell – mint tudjuk – zsírszövetekből áll.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏