20 apró trükk, ami valóban segít a dohányzásról való leszokásban, és nem hagy megtörni

Manapság már aligha lehet olyan személyt találni, aki úgy gondolná, hogy a dohányzás egészséges. Ennek ellenére azonban mégis több ember dohányzik, mint a múlt század elején, amikor nem hogy nem tartották károsnak, de egyenesen egészségesnek is gondolták az emberek. A mindennapos stresszhelyzetek és idegeskedés közben persze nem könnyű letenni a cigarettát, ha már valaki rászokott, és általában a leszokásban segítő módszerek is csődöt mondanak. Az alábbiakban 20 olyan apró trükköt gyűjtöttünk most össze, melyek kétségkívül hasznosak lehetnek a dohányzásról történő leszokásban és segítenek nekünk, hogy a nikotin-függőségtől való megszabadulás kínkeserves ideje alatt se törjünk meg. Önmagukban persze hatástalanok, a kellő motiváció így is elengedhetetlen hozzájuk.

■ Kezdd kicsiben. Határozz meg egy pontos pillanatot, amikor az utolsó szál cigarettát elszívod. Próbálj meg olyan időszakot választani, amikor várhatóan nem bonyolódsz majd komoly stresszhelyzetekbe. (vizsgák, új munkahely, stb.)

■ Tisztítsd meg az otthonod. Az összes hamutartót, öngyújtót és cigarettásdobozt dobd ki, vagy legalábbis dugd el jó mélyre. Ha együtt élsz olyan emberrel, aki dohányzik, akkor kérd meg, hogy legyen veled megértő, és legalább előtted ne dohányozzon.

■ Amint úgy érzed, hogy rágyújtanál, igyál meg egy pohár vizet.

■ Tegyél egy átlátszó edényt az asztalra, és minden alkalommal csepegtess bele egy kis mennyiségű folyadékot, amikor nem gyújtottál rá egy cigarettára.

■ Legalább a dohányzásról való leszokás kezdetén hagyd abba a kávézást. Nem lesz könnyű, de mivel a dohányzó emberek többsége mindig cigizik kávézás közben, ezért kezdetben ez elengedhetetlen, hogy csillapítani tudjuk a dohányzás iránti vágyunkat.

■ Amikor rád tör a dohányzás iránti vágy, próbálj meg helyette inkább nassolni valamit. Ez lehet szárított gyümölcs, diófélék vagy akár friss gyümölcsök – persze mértékkel.

■ Oszd meg a dohányzásról való leszokással kapcsolatos terveidet a közösségi oldalakon. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ez a módszer valóban hatékony. Először is szégyellni fogod magad az ismerőseid előtt, ha kudarcot vallasz és visszaszoksz, másodszor támogatást kaphatsz olyan emberektől, akik már sikeresen letették a cigit vagy esetleg épp abban a szakaszban járnak, mint Te.

■ Olvasd el Allen Carr „The Easy Way to Stop Smoking” című könyvét, mely már sok embert (köztük számos hírességet) segített már a dohányzásról történő leszokásban.

■ Elemezd azokat a helyzeteket, amikor a leggyakrabban gyújtasz rá, és próbáld meg kerülni az ilyen helyzeteket. Kerüld a munkahelyi cigiszüneteket, stb.

■ Várj egy kicsit. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel a dohányzásra, várj legalább 5 percet, és csillapodni fog. A tudósok szerint ennyi idő elegendő ahhoz, hogy csillapodjon a bennünk keletkezett függőségi vágy.

■ Próbáld meg kellemes élményekkel összekötni a dohányzásról való leszokás utáni időszakot. Például menj el nyaralni, vagy hagyd magad mögött a várost a hétvégére – természetesen cigaretta nélkül. A legfontosabb, hogy minél több pozitív élményt élj át ebben a nehéz időszakban.

■ A szerencsejáték trükk: fogadj egy barátoddal nagy pénzben, hogy sikerül-e a leszokás vagy sem. Ez nagyban motiválhatja a terveidet.

■ Telepíts speciális alkalmazást a telefonodra, ami segít a dohányzásról való leszokásban és nyomon követi, hogy mennyi pénzt takarítasz meg azzal, hogy nem cigizel. (Például: Android / iOS)

■ Ha a dohányzás iránti vágyat elviselhetetlennek érzed, öblítsd ki a szádat szájöblítővel vagy moss fogat. Az se rossz, ha megiszol esetleg egy pohár tejet. Ezek a módszerek általában eltüntetik a dohányzás iránti vágyat.

■ Kérd meg a dohányzó barátaidat, hogy legyenek megértők veled az első 2 hónapban. Ha esetleg könyörögnél nekik egy szál cigarettáért vagy egy „slukkért”, akkor legyenek szigorúan elutasítóak veled szemben.

■ Mindig tarts magadnál rágógumit. A rágózás remek helyettesítő tevékenység, nagyban hozzá segíthet a céljaid eléréséhez.

■ Egy újabb furcsa, de hatékony módszer: amint érzed dohányfüst szagot érzel, szagolj meg valami rendkívül gusztustalan, visszataszító illatú valamit. Ha ezt rendszeresen csinálod, egy idő után a dohányzás maga is undort fog okozni.

■ Hipnózis, akupunktúra, pszichoterápia: az embereknek sokszor ilyen és ehhez hasonló szakemberek segítenek megszabadulni a nikotin-függőségüktől.

■ Ha nem tudsz megbirkózni a globálisan megszüntetett dohányzás gondolatával, akkor próbálj meg kis célokat kitűzni magadnak és apró lépésekben haladni. Először 2-3 órán át ne cigizz, majd próbáld meg kibírni 12 órán át, esetleg menj el úgy a barátaiddal szórakozni, hogy egy cigire sem gyújtasz rá, és így tovább.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏