20+ csodálatos természeti jelenség, amiről alig lehet elhinni, hogy tényleg létezik

1. Piszkos vihar

A piszkos vihar (vagy más néven vulkáni villámlás) akkor alakul ki, amikor egy vulkán kráterében vihar keletkezik.

2. A namíbiai tündérkörök

A kutatók szerint ezeknek a rejtélyes körök valójában a sivatagi termeszek ,,műalkotásai”.

3. Az óriások útja

A hajdani észak-írországi vulkánok kitörésének eredményeként több tízezer bazaltoszlop keletkezett szorosan egymás mellett.

4. Lencsefelhők

Meglehetősen ritka jelenség a lencsefelhő. Ezt a képet az USA-beli Georgia állam északi részén készítették.

5. A catatumbói villámlás

A catatumbói villámlás egy légköri jelenség a Catatumbo folyó torkolatában, Venezuelában. A szinte mindennapos, hosszú ideig tartó villámlást tartják a földi ózontermelés egyik fő forrásának. Egy évben átlagosan 140-160 napon figyelhető meg a jelenség, amikor akár 10 órán keresztül is tart a fényes villámlások sorozata, aminek eredményeként a villámok akár óránként 280-szor is lecsaphatnak.

6. A Karácsony szigetek vörös tarisznyarákjai

Minden évben körülbelül 43 millió rák indul el a szárazföldről az óceán felé, hogy lepetézzen. A helyi hatóságok ilyenkor hetekre lezárják az utak többségét, hogy senki és semmi ne zavarja a rákok tömeges vándorlását.

7. A Nagy Kék Lyuk

A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas víz alatti víznyelő Belize partjai mentén. Átmérője 300 méter és 124 méter mély.

8. Kevert hullámfelhő

Az undulatus asperatus, másik nevén kevert hullámfelhő. Ezt a misztikus megjelenésű felhőt csak nemrég vették fel a felhők katalógusába a meteorológiával foglalkozó szakemberek.

9. A tanzániai Nátron-tó

Ez egy sós tó, melyet forró források táplálnak és az egyetlen hely, ami pont olyan színekben pompázik, mint egy flamingó.

10. A Kliluk-tó

A Kanadában található Kliluk-tó (más néven Foltos-tó, Pöttyös-tó) a világ egyik legmagasabb magnézium-, kalcium- és nátrium-szulfát koncentrációjú tava.

11. „A pokol kapuja”, Türkmenisztán

Egy 1971-es geológusok által elkövetett hiba miatt a földgáz még mindig ég, immár 46 éve folyamatosan.

12. Az új-zélandi Moeraki sziklák

Ezek a szokatlanul szabályos, csaknem teljesen gömb alakú, vagy lekerekített sziklaalakzatok az erózió következtében jöttek létre a tengerparton.

13. Jégbe fagyott gázbuborékok

A kanadai Ábrahám-tó arról híres, hogy télen a tó mélyében keletkezett gázok felfelé törnek, és mielőtt elérnék a felszínt, jégbe fagynak. Ezeket feltörve és meggyújtva pazar kis lángcsóvákat kaphatunk.

14. Fagyott virágok

A tavak és tengerek nyugodt víztükrén, amikor azt még csak hártyajég borítja, hirtelen (körülbelül mínusz 22 fokos) lehűléskor, csodálatos alakú jégkristály-képződmények jönnek létre.

15. Fekete nap

Akár 50 ezer seregély is összegyűlhet egy hatalmas rajban. Ez a jelenség hatalmas morajjal jár.

16. Vándorló kövek a Halál völgyében

Ebben az kihalt, amerikai völgyben egy egészen különös jelenség figyelhető meg, ugyanis a különböző méretű kődarabok mindenféle segítség nélkül mozognak úgy, hogy közben nyomot hagynak maguk után.

17. Víz alatti körök

A japán partoktól nem messze a gömbhalak hímjeinek fáradságos munkájával jönnek létre azok a szabályos kör képződmények, melyeken szabályos barázdákat is találunk. Mindezt a műalkotásszámba menő alkotást azért hozza létre ez a kis halacska, hogy a nőstény egyedeket magához csalogassa.

18. A pompás királylepkék vándorlása

Ezek a lepkék több ezer kilométeres utat tesznek meg hatalmas rajokban az USA kanadai határától a mexikói határig.

19. Virágzó sivatag

Azokban az években, amikor Chilében több eső esik, mint általában, az Atacama sivatag virág és fűtengerbe borul.

20. Mammatusok

Ezek a felhők meglehetősen ritkán láthatóak, jellemzően a trópusi éghajlatokon jönnek létre erős trópusi ciklonok hatására. Ha ilyet látunk, jobb, ha mihamarabb fedezékbe vonulunk.

21. Fluoreszkáló hullámok a Maldív-szigetek partjainál

Egyes fitoplanktonok foszforeszkáló kék fényt bocsátanak ki, mely “csillagszőnyeget” alkot, amikor partra mossa őket a víz.

22. Szivárványszínű eukaliptuszfák

Ez annak a következtében jöhet létre, hogy az eukaliptusz foltokban dobja le magáról a kéregdarabjait. Aztán az idő előrehaladtával a különböző darabok alatt a fa színe kékké, lilává, narancsszínűvé, majd pedig sötét bordóvá válik.

23. Szardíniaraj-vándorlás

Májustól júniusig sok milliárd szardínia vándorol északra a Dél-afrikai Köztársaság keleti partjaitól.

24. Micimackó felhő

Az angliai Dorset megyében egy kertben játszó kisfiú lett figyelmes az égen átvonuló Micimackó formájú felhőre, amit az édesanyja rögtön le is fotózott. Ez is jól mutatja a természet sokszínűségét és csodálatosságát.

25. Felhőcunami

Ezt a lélegzetelállító jelenséget Sydneyben kapták lencsevégre, a róla készült fotók pedig az egész világot sokkolták.

26. Homokvihar

Ezt a hatalmas homokvihart szintén Ausztráliában kapták lencsevégre, egészen pontosan annak nyugati partjánál, még 2013 elején.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏