21 érdekes tény a mindennapi dolgainkról, amiktől valószínűleg neked is le fog esni az állad

Nap, mint nap használjuk őket, sokat közülük pedig naponta többször is a kezünkbe veszünk. Ennek ellenére azonban rendszerint mégsem tudunk róluk eleget. Ezt kompenzálva most összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, melyek teljesen új megvilágításba képesek helyezni egyes dolgainkat…

1.  A croissant az Osztrákok találták fel, és nem a Franciák.
2.  Az első öngyújtót Johann Wolfgang Döbereiner német kémikus készítette 1823-ban. Az első modern gyufát csak rá három évre, 1826-ban találták fel.
3.  Több, mint 100 ezer nyakkendőkötési módszer létezik.És én még mindig nem tanultam meg egyet se… ?
4.  Ha valaki képes lenne egy helyre gyűjteni az emberiség által valaha kitermelt összes aranyat, akkor abból a mennyiségből megépíthetnénk a Washington-emlékmű 1/3-át, szín aranyból. (kb. 10 milliárd uncia)Ez persze csak becslés, az emberiség által kitermelt aranymennyiségről ugyanis mind a mai napig komoly viták folynak.
5.  A Föld aranykészletének 99%-a a Föld magjában található.
6.  A platina még az aranynál is ritkább, egyes becslések szerint a valaha kitermelt összes platina mennyiség elférne egy átlagos méretű házban.
7.  A legújabb mozifilmek előzeteseit régen az éppen lejátszott mozifilm után vetítették le, ezért is kapták az angol “trailer” (‘pótkocsi’) nevet. Ezen azonban változtatni kellett, mert senki nem volt hajlandó maradni, hogy végignézze ezeket az ‘előzeteseket’. Így kerültek végül a ma is ismert változatukban, a mozifilmek elé.
8.  Ha az ananászt megsózzuk, édesebb lesz.
9.  A közhiedelemmel ellentétben egy papírlapot 7-nél többször is félbehajthatunk.
10.  Ha pedig 42-szer is félbe tudnánk (ami lehetetlen) akkor vastagabb lenne, mint a Föld-Hold közötti távolság.
11.  Ha pedig 103-szor is félbe tudnánk hajtani, nagyobb lenne, mint a Naprendszerünk.
12.  Senki sem tudja, hogy ki találta fel a tűzcsapot mert az arról benyújtott szabadalmi dokumentum elveszett.
13.  Az Oreo kekszeket régen Hydrox-nak hívták, és már 1908-ban (!) is lehetett kapni.
14.  127 ezer fát vágnak ki minden egyes nap csak azért, hogy a WC-papírt készítsenek belőlük.
15.  Több, mint 20 ezer különböző méhfaj létezik, ám ezek közül csak 7 (!) faj készít mézet.
16.  Annak ellenére, hogy a TicTac cukorkákat sokszor ‘cukormentes’ jelzővel reklámozzák, valójában a kis drazsék közel 98%-a színtiszta cukor.Hogyan tehetik meg mindezt? A válasz egyszerű: a Food and Drug Administration kormányügynökség szerint bármely élelmiszert el lehet látni “cukormentes” jelzővel, ha az kevesebb, mint 0,5 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz. Ha pedig rápillantunk a TicTac dobozára láthatjuk, hogy egy TicTac cukorka súlya mindössze csak 0,49 gramm. Cseles…
17.  A ma használatos láncfűrész elődjét két skót orvos, John Aitken és James Jeffray alkotta meg, akik orvosi célokra, pontosabban csontfűrészként használták a 18. században.
18.  A ‘csokis tejet’ egy ír fizikus “találta fel”, aki később gyógyszerként árusította azt az Egyesült Királyság területén.
19.  Körülbelül 1,2 millió szúnyogra lenne ahhoz szükség, hogy egy ember összes vérét kiszívják ezek az apró rovarok.
20.  A macskák majdnem mindig csak akkor nyávognak, amikor az emberekkel akarnak ,,kommunikálni”, nem pedig amikor egymással.
21.  A világ legnagyobb utasszállító repülőgépeibe annyi üzemanyag fér, amennyivel (már ha benzin vagy dízel lenne) négyszer körbeutazhatnánk a Földet egy autóval.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏