22 elkerülhetetlen változás, amely a testedben 10 évente lezajlik

Testünk folyamatos változáson esik keresztül. Amellett, hogy nap mint nap sejtjeink milliói újulnak meg, szép lassan, napról napra öregszik szervezetünk. Ez egy teljesen természetes folyamat, amelynek első jelei ijesztőek lehetnek, de nem tehet mást az ember, mint megszokja, hogy a teste már nem lesz olyan, mint régen, és ahogy múlnak az évek-évtizedek, úgy változik meg az, hogy mire vagyunk képesek és mire nem. Ez az élet velejárója, és persze életmódunkkal befolyásolhatjuk azt, hogy mennyire korlátozódnak le lehetőségeink idős korunkra. Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy figyeljünk oda arra, mennyit mozgunk, és mit eszünk!

20-30 éves korban

Ez az az időszak, amikor a legtöbb ember fiatalnak érzi magát, tele van energiával, és ritkán gondol az öregedésre. De még ebben a korban is történnek apró változások. És ha nem gondolsz rájuk 20 vagy 25 éves korig, akkor meglepődhetsz, hogy mi történik veled 30 éves korban. Ezen időszak alatt:
– a csontok növekedése megáll;
– csökken a kollagén termelése;
– megjelennek a bölcsesség fogaid.
Természetesen minden ember teste egyedi. Például néhány embernek már 16 éves korában van bölcsességfoga, míg másoknak soha nem nőnek ki. De a legtöbb folyamat mindenki számára azonos, tehát ezeket a tényeket figyelembe kell venned.
Tipp: Még ha nincs is túlsúlyod 20 éves korodban, akkor is szokj hozzá, hogy figyeled, mit eszel. Mivel 30 éves korodra a tested megváltozhat, ha túl sok gyorséttermi ételt fogyasztasz. Annak ellenére, hogy ebben a korban nincs szükséged kollagén tartalmú kozmetikumokra, próbálj meg több olyan ételt enni, amely azt tartalmazza.

30 és 40 között

Amikor néhány ember 30 éves, még mindig úgy néz ki, mintha 25 éves lenne, és ez jó dolog. A testben a változás azonban csak gyorsabbá válik, és ha nem teszel semmit, akkor ezek a változások hamarosan teljesen láthatóvá válhatnak. Ebben a korban a változás lehet:
– az izomtónus romlása;
– az izomszövet mennyiségének csökkenése, mivel zsírral helyettesíti azt;
– a kollagén és elasztin mennyiségének csökkenése.
Tipp: Ha mindig is formában voltál, úgy, hogy valójában semmit nem tettél, akkor hozzá kell szoknod némi fizikai aktivitáshoz. Ha nem végzel gyakorlatokat, akkor az izomtónusod rosszul kezd kinézni. Nagyon fontos, hogy vigyázz a bőrödre, és kerüld a napozást.

40-50 éves korban

Egyes tudósok úgy vélik, hogy az emberi test 38 éves korában éri el csúcspontját, és ez után kezdődik a valódi öregedés. A változások, amelyek egyre gyorsabban történnek, a következők:
– az idegsejtek számának csökkenése;
– a zsír felhalmozódása a testben;
– a látás romlása;
– a csontok és ízületek törékenységének növekedése;
– ösztrogénveszteség és magasabb vérnyomás nőknél.
Tipp: Ebben a korban a fizikai aktivitás elengedhetetlen. Ez elősegíti a szív normál működését és lelassítja az izomszövet csökkenését. Ha nem szoktál sportolni, akkor kicsivel kell kezdened, például sétálni vagy úszni. Ezenkívül el kell kezdened nyomon követni a vérnyomásodat: ebben a korban drámai módon növekszik a szív- és érrendszeri betegség kockázata.

50 és 60 év között

60 éves korukra az emberek megjelenése sokat változik. És nemcsak génjeik miatt, hanem életmódjuk miatt is: ideértve az étkezési szokásokat, a testmozgást és így tovább. A legtöbb ember hasonló változásokat tapasztal az élet ezen időszakában, mint például:
– az agysejtek és más sejtek tartósan károsodnak;
– növekszik a gyomorproblémák kockázata;
– a memória romlik.
Tipp: Ebben a korban a legtöbb változás az agy működésével kapcsolatos, és erre kell legjobban odafigyelni. Szerezz új készségeket, tapasztalj meg új dolgokat, olvass könyveket, és próbálj meg szokatlan feladatokat elvégezni. Ebben a korban sokan észreveszik, hogy nehéz koncentrálni és memorizálni a dolgokat. Ezért szükséges olyan ételeket enni és gyógyszereket szedni, amelyek javítják az agy működését.

60-tól 70-ig

A legtöbb ember fizikai változásokat tapasztal, amelyek ebben a korban teljesen nyilvánvalóak. Azonban vannak olyan belső változások is, amelyekről kevesen tudnak, például:
– az ideg- és íz-receptorok sem működnek: az embereknek nehezebb az ízlelés, szaglás és még a hőmérséklet érzékelése is;
– a hang megváltozik;
– a szív működése csökken;
– a csontok vékonyabbak lesznek, így az emberek kicsit alacsonyabbá is válhatnak.
Tipp: Ebben a korban nagyon fontos a szívműködés ellenőrzése, szigorú diéta betartása és rendszeres orvosi ellenőrzés. Az izmok tónusának fenntartása érdekében rendszeres fizikai aktivitást kell végezned.

70 éves kortól

A 70 évesnél idősebb embereket idősnek tekintik. Annak ellenére, hogy néhányuk fiatalabbnak néz ki és érzi magát, az öregedési folyamat még gyorsabbá válik. A változások ezen életszakaszban a következők:
– az izomtömeg csökkenése (az emberek gyorsabban fáradnak el, és nem tudják megtenni azokat a dolgokat, amit régen megtettek);
– a zsírmennyiség csökkenése a testben;
– a regeneráció sebességének csökkenése (az összes bőrkárosodás gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe);
– a test összes funkciójának lelassulása (légzés, emésztés és így tovább);
– a rövid távú emlékezet romlása (az emberek könnyen emlékeznek a régen történt dolgokra, de nehezen tudnak emlékezni arra, ami több órával vagy nappal ezelőtt történt).
Tipp: Ebben a korban az embereknek sokat kell tenniük a formájuk megőrzéséhez (többek között azt, hogy az agyuk, illetve a testük eleget dolgozzon), rendszeresen fel kell keressék az orvosukat, és esetleg szedniük kell néhány szükséges gyógyszert.
A testi változásokat nem tudjuk megállítani, de lelassíthatjuk őket. A modern idős emberek azok, akik 70 éves korban maratont futhatnak, vagy 80 éves korukban megtanulhatnak valami újat csinálni. Csak annyit tehetünk, hogy gondoskodunk testünkről, hogy meghosszabbítsuk szépségünket és fiatalságunkat.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏