31 hihetetlen és érdekes dolog, amit sajnos az iskolában nem tanítottak nekünk

Lássuk be, suliba legfeljebb csak a társaság, a barátok és a románcok miatt szeretünk járni. Persze jobb esetben mindenkinek van 1-2 kedvenc tárgya, de a többit leírhatatlanul unalmasnak, szürkének, érdektelennek találjuk illetve találtuk. Az idő felfoghatatlanul lassan vánszorog a suliban, kinek a töri-, kinek a matek órákon. A tananyag nagy részére szükség van, de sokkal érdekesebben is le lehetne adni az anyagot. Egy-két színes adalék, izgalmas tény és döbbenetes adat felkelti a diákok figyelmét, és sokkal jobban érdeklődnek a téma iránt. A jó tanárok erre mindig figyelnek! Mi most igazán jó tanárok leszünk, ráadásul minden tantárgyat érintve elmondunk egy-két döbbenetes tényt, amelyről eddig valószínűleg nem hallottál.

Ja, és még valami: ezek a tények egytől-egyig igazak. Ha kételkednél a hitelességükben, nyugodtan keress rájuk a Google-ben! 🙂

Földrajz és történelem

1. Az űrből nézve  a mai napig látni lehet a Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó képzeletbeli határt, a közvilágításhoz ugyanis más típusú izzót használnak.

2. Caligula római császár egyszer úgy döntött, hogy háborúba indul a tenger Istene, Poszeidón (Neptunus) ellen. A háború nagyjából abból állt, hogy a katonák véletlenszerűen dobálták a vízbe lándzsáikat.
3. Manapság kétpercenként több képet készítünk összesen, mint az egész emberiség a teljes 19. században.
4. Kleopátra korban közelebb élt az első Holdra szálláshoz, mint az egyiptomi piramisok megépítéséhez.
5. A Mount Everest tetején van térerő.
6. Ha érdekelne, el kell hogy keserítsünk, hogy soha nem fogjuk megtudni, hogy ki volt a tűzcsap feltalálója, ugyanis Washington állam szabadalmi irodájában elvesztették a vele kapcsolatos szabadalmat 1836-ban.
7. Neil Armstrongnak ki kellett töltenie egy bevándorlási formanyomtatványt, miután visszatért a Holdról az Egyesült Államokba.
8. 14 évvel a Titanic elsüllyedése előtt készült egy novella egy  Titán nevű óceánjáró hajó balesetéről, mely rengeteg részletében megegyezett a Titanic későbbi tragédiájával. A novella íróját később többen is időutazónak tartották.
9. Angliában közel 300 éven keresztül a francia volt a hivatalos nyelv.
10. Amikor a Warner-testvérek megalapították filmstúdiójukat (Warner Bros.), az Oszmán Birodalom még létezett.

Biológia

11. Majdnem száz százalék annak a valószínűsége, hogy egy pohár vízben van legalább egy olyan molekula, amely korábban keresztül ment egy dinoszauruszon.

12. A Tyrannosaurusok és a Sztegoszauruszok létezése között eltelt idő több mint a Tyrannosaurusok és a mai ember között eltelt idő.
13. A kolibri az egyetlen madár, amely tud hátrafelé repülni.
14. A koala ujjlenyomatát nem lehet megkülönböztetni az emberétől. Még elektronmikroszkóp alatt vizsgálva sem.
15. És ha már itt tartunk: a ‘koala maci’ valójában nem is medve. A koalák erszényesek, és nem tagjai a medvék családjának.
16. A medveállatkák a legstrapabíróbb élőlények a Földön. Olyan szélsőséges körülmények között is képesek életben maradni, mint az örökfagy (olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van), a forráspont feletti hőmérséklet, a radioaktív sugárzás, vagy a világűr légüres tere.

17. A földigilisztáknak öt szíve van.
18. A kék bálna szíve olyan nagy, hogy akár egy gyerek is simán áthaladhatna az artériáján.
19. Az ember és a banán DNS-e 50%-ban megegyezik.

Fizika

20.A Plútó könnyedén elférne Ausztrálián.

21. Felfedezése és törpebolygóvá minősítése között eltelt időben a Plútó egyetlen egyszer sem kerülte meg a Napot. Ugyanis az égitestnek 248 emberi évre van szüksége ahhoz, hogy egy teljes kört leírjon a Nap körül, viszont csak 76 éve fedezték fel.
22. A Vénuszon tovább tart egy nap, mint egy év. Ugyanis a bolygó 243 nap alatt fordul meg a tengelye körül, és 224 nap alatt járja körbe a Napot.
23. A Szaturnusz Titán nevű holdján olyan alacsony a gravitáció és sűrű a légkör, hogy akár galamb-méretű szárnyakkal is könnyedén repülhetnénk.
24. És ha már itt tartunk: A Szaturnuszon és a Jupiteren gyakran (szó szerint) gyémánt-eső hullik.
25. Egyetlen egy pohár vízben több molekula található, mint ahány pohár víz a Föld óceánjaiban összesen. Huh!
26. Ha elképzeljük, hogy a Nap egy emberi sejt, akkor összehasonlításképpen a Tejútrendszer akkora lenne a Naphoz viszonyítva, mint az Egyesült Államok területe egy emberi sejthez képest.

Az ember és környezete

27. Norvégia zászlaját a “zászlók anyjának” is szokás becézni, ugyanis hét másik nemzet zászlója teljes egészében megtalálható rajta. Ha figyelmen kívül hagynánk az egyes országok zászlójában szereplő címereket, akkor ez a szám sokkal nagyobb lenne.

28. A hagyományos fémdobozos kóla elsüllyed a vízben, míg a diétás kóla a víz felszínén úszik.
29. Ha képesek lennénk hallani a 20 hertznél alacsonyabb hangokat, hallanánk a saját izmaink mozgását.
30. A mikrohullámú sütők az elhasznált áram 99%-át készenléti üzemmódban fogyasztják el, nem pedig melegítés közben.
31. Tíz izlandi közül egy megír és kiad egy könyvet az élete során.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏