7 népszerű tévhit, amit még ma is vakon elhisznek az emberek

1. A nyelv különböző részei különböző ízeket érzékelnek.

A német tudós, D.P Hanig arra a következtetésre jutott a 20. század elején, hogy nyelv részei ún. ízlelő területekre bontható. Eszerint a teória szerint a nyelv hegye az édes ízért, hátulja a keserű ízekért, többi része pedig a savanyú és sós ízek érzékeléséért felelős. A tudósok később éveken át tartó kutatással bebizonyították, hogy Hanig téved, és a nyelv minden része képes minden féle-fajta ízt érzékelni.

De akkor hogyan született ez a mítosz? Kiderült, hogy a Harvard Egyetem pszichológusa, Edwin Boring tévesen fordította le a német Hanig munkáit, aki valójában soha nem is állított hasonlót. A mítosz mégis meglepő gyorsasággal terjedt el a köztudatban.

2. A sörtől sör hasuk nő a férfiaknak.

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a sörfogyasztástól a férfiak sörhasat növesztenek, de valójában ez nem igaz. Nem a sör, hanem az azt kísérő egészségtelen étkezés és nasik azok, amik miatt pocakot ereszt egy férfi. Igaz ami igaz, a sör irritálhatja a gyomor-nyálkahártyát, ezáltal fokozott étvágyat eredményezve, szóval ha szigorúan nézzük, akkor végül is van köze a megnövekedett hasmérethez, ám nem úgy, ahogy azt gondolnánk.

3. A kutyák színvakok.

Gyermekkorban a szülők és tanárok mindannyiunknak megtanították, hogy a kutyák színvakok és fekete-fehérben látják a világot, ám ez nem teljesen igaz. Tudósok bebizonyították, hogy a kutyák valójában képesek különbséget tenni a színek közt, ám nem képesek olyan sok színt megkülönböztetni, mint például mi emberek.

4. A sárgarépa evés javítja a látást.

Ez a mítosz egy második világháború idején futtatott propagandának köszönhetően született. A brit hadsereg azt állította, hogy a pilótái ezért képesek éjszaka is tökéletesen látni a sötétben, mert rengeteg sárgarépát fogyasztanak. Valójában a britek persze speciális radarral szerelték fel a vadászgépeket és ez okozta a pilóták éjszakai repülés közben tapasztalt látványos javulását, ám ezt a britek igyekeztek elhallgatni a többi ország elől, ezért a sárgarépára és annak csodálatos hatására fogták a jelenséget.

Ez a mítosz annyira elterjedt az emberek között, hogy a legtöbben még ma is vakon hisznek benne, ami egyébként a mesehős TapsiHapsinak is köszönhető részben, aki állandóan sárgarépát rágcsált.

5. Megfulladhatunk, ha étkezés után – tele hassal – úszunk a tengerben.

Biztosan sokan hallottuk gyerekkorunkban, hogy étkezés után várjunk legalább 30-60 percet, mielőtt a vízbe ugrunk és úszni kezdünk – függetlenül attól, hogy tengerről, tóról vagy szimpla úszómedencéről van szó. A hiedelem szerint, aki megszegi ezt a szabályt, az könnyen gyomorgörcsöt kaphat a vízben, melynek következtében akár meg is fulladhat.

Szerencsére ez nem igaz, legalábbis nincsenek feljegyzések arról, hogy valaki is azért fulladt volna meg úszás közben, mert előtte étkezett. Ettől függetlenül a rögtön evés után történő úszás okozhat kellemetlen érzést a gyomorban, de ez nem veszélyezteti az életünket vagy az egészségünket.

6. A borotválástól vastagabbá és sötétebbé válik a szőrzetünk.

Sok tizenéves lánynak mondták és mondják a szülei, hogy ne kezdje el borotválni a lábát, mert a szőr később vastagabban és sötétebben fog visszanőni, de ez nem igaz.

„Nincs bizonyíték erre a jelenségre” – mondta Kurt Stenn biológus, aki idestova 30 éve foglalkozik a szőrszálak tanulmányozásával. Elmondása szerint a borotva egyszerűen levágja a szőrszálak felső, vékony részét, majd a bőr alól felbukkanó szőrszálak valóban vastagabbnak és sötétebbnek tűnnek (eleinte) de ezek valójában ugyanúgy elvékonyodnak, mint a korábban levágott szőrök.

7. Ha kihúzunk egy őszhajszálat, kettő nő vissza helyette.

Bármilyen hihetetlen is, a mai napig sokan hisznek benne, hogyha kitépnek egy őszhajszálat a fejükön, akkor rontanak a helyzeten és két őszhajszál fog visszanőni helyette. Természetesen ez nem igaz, hiszen az ősz hajszálért a megöregedett hajhagyma a felelős, ami a jövőben is csak maximum egy hajszálat tud majd növeszteni magából. Persze nincs kizárva, hogy idővel a többi hajszálunk is megőszül, ám ennek nem az lesz az oka, hogy mi kitéptük-e korábban az őszhajszálunkat vagy sem – mondta Randy Schuller kozmetológus és a The Beauty Brains blog főszerkesztőke.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏