8 dolog amit nem szabadna kölcsönadnod még a legközelebbi barátaidnak sem

Legyünk bármennyire is jószívűek, vannak tárgyak, amit soha nem adnánk kölcsön senkinek. Ilyen például a fogkefénk. De ezen kívül még jó pár dolog van, amit jobb lenne, ha csak mi használnánk, bármilyen szépen is kérik tőlünk. Persze ha a következő dolgok közül néha kölcsönadsz ezt-azt, nem jelenti azt, hogy már csak éveid vannak hátra, de azzal mindenesetre jó tisztában lenni, hogy milyen tárgyak közös használatával árthatunk egészségünknek!

8. Szájfény és rúzs
A barátnőd otthon felejtette a sminkes cuccait. Semmi gond nem származhat abból, ha kölcsönadod neki a sajátodat, igaz? Valójában az olyan fertőzések, mint például a herpesz könnyen elkaphatóak közös rúzshasználattal. Még akkor is, ha a fertőzött személynek nincsenek szemmel látható tünetei, a vírus jelen lehet a szájnyálkahártyájában. És ne feledjük, a herpeszre a mai napig nem létezik 100 százalékig hatásos gyógymód.

7. Fülhallgatók
A fülzsírban mindenkinek saját, érzékeny baktériumflóra-egyensúlya van. Minden alkalommal, amikor kölcsönadjuk valakinek a fülhallgatónkat, ennek az egyensúlynak a felborítását kockáztatjuk. Ez fülfertőzésekhez is vezethet.

6. Hajcsatok
Sokan tudják, hogy a közös fésűhasználat nem egészséges. Ez ugyanúgy igaz a különböző hajban hordható kiegészítőkre is, amely a fejbőrrel érintkezik! Gombás megbetegedések és a fejtetű is könnyen átterjedhet a kölcsönkért fejpántok, hajráfok, hajgumik közreműködésével.

5. Dezodorok
Még az antibakteriális összetevőket tartalmazó dezodorokon is találhatóak baktériumok, azon a részen, amely a bőrrel érintkezik. Ez az a baktérium, amely a jellegzetes szagért felel. A legjobb, ha a dezodort közvetlenül zuhanyzás után használod, amikor a bőröd még tiszta.

4. Törülközők
A törülköző feladata, hogy minél több vizet szívjon fel testünk felszínéről. Éppen ezért, még ha tökéletesen egészséges is vagy, magas páratartalom esetén a törölköző nyirkos anyaga szép lassan tökéletes táptalajává válik a penésznek, baktériumnak és gombáknak.
A törölközőket legalább hetente egyszer érdemes cserélni. A legjobb, ha használat után száraz helyen (pl erkélyen) szárítod meg őket. Mosás után ne felejtsd el kivasalni.

3. Manikűr- és kozmetikai kellékek
Körömcsipeszek, epilátorok, borotvák és egyéb eszközök: csak neked kéne használnod őket, senki másnak. Gyakori használat mellett a felszínükön szemmel nem látható, mikroszkopikus vércseppek jelennek meg. Ne add oda másnak, ha nem szeretnél csúnya fertőzéseket elkapni.

2. Bőrápoló termékek
Az arctisztító szivacsok, ecsetek, arcmasszírozó rollerek mélyedéseiben apró, elhalt bőrdarabok rakódnak meg, amelyek – bizony! – baktériumot tartalmaznak. Ez aknéhoz, száraz, hámló bőrhöz vezethet. 2-3 havonta érdemes cserélni őket.

1. Mamuszok
Ha vendégek érkeznek, magától értetődőnek tűnik, hogy mamuszt adjunk a lábukra. Azonban a sajátunk helyett használjunk olcsó vendégmamuszokat. Ha cipőt hordunk, a láb izzadságot termel, ez elkerülhetetlen, ami pedig tökéletes feltételeket teremt a gombák szaporodásának. Otthoni mamuszodat is jobb, ha csak akkor veszed fel, ha száraz a lábfejed. Félévente érdemes kidobni a mamuszt és újat beszerezni.


forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏