9 döbbenetes dolog, amit az ősi egyiptomiak csináltak

A legtöbben úgy hisszük, mi teljesen másképp élünk, mint az ókori civilizációk lakossága. Furcsa hagyományok, ismeretlen nyelvek, és még sorolhatnánk. Azonban régészek és kutatók időről időre rávilágítanak, hogy nem is különbözünk annyira ezektől az ősi emberektől. Persze manapság sokkal fejlettebb a technológia, de az észjárás, és az elérhető lehetőségek maximális kihasználása ugyanúgy megvan bennünk is, mint 6000 évvel ezelőtt élt őseinkben.

Kivonták a meteoritokból a fémet
Az ősi sírkamrákban fém golyókra bukkantak régészek. Ez egy nem mindennapi felfedezés, ugyanis az egyiptomiak csupán 2000 évvel később kezdték el a fémet beolvasztani. Akkor mégis honnan szerezték ezeket a golyókat? A választ egy hieroglifából olvasták ki, amely a vasat úgy írja le, mint ‘fém az égből’. Ezek szerint a fémgolyók nagy valószínűséggel meteoritokból származnak.

Ők találták fel a fogkrémet
Több bizonyíték is alátámasztja, hogy az egyiptomiak már Kr.e. 5000 környékén készítettek fogkrémet. Egy porkeveréket használtak, többek között tojáshéjból és habkőből.

Antibiotikumot használtak a fertőzések kezelésére.
Habár az antibiotikumokat hivatalosan a 20. században találták fel, az ókori Egyiptom orvosai penészes lepénykenyeret használtak a gennyes sebekre. És működött: a mikroorganizmusok hatásmechanizmusa hasonlított a mai gyógyszerekére.

Ők alapították a világ első rendőrségét
A Középbirodalom idején, I.e. 2050-1800 között hozták létre az első rendőrséget, amely a leghűségesebb harcosokból és külföldi zsoldosokból állt. A rendőrség munkáját kutyák és majmok is segítették. A szervezet tagjai a templomokat, főtereket, magas rangú személyeket és karavánokat védték meg a bűnözőktől. Egyszóval olyanok voltak, mint a mai rendőrök, csak nekik volt majmuk is.

Ők főztek elsőként sört.
A piramisokat építők bére napi 4-5 liter sör volt, ebből egyértelműen következtethető, hogy a sörfőzést igen nagy mennyiségben művelték.

A sebészek igen bonyolult műtéteket végeztek.
Az ókori Egyiptom orvosai meglepően pontos és kivételes szaktudással rendelkeztek. A tudósok, akik az egyiptomi múmiákat tanulmányozták, számos bonyolult operáció nyomait találták: szív bypass műtétek, szervátültetés, sőt még plasztikai műtéteket is végeztek a pácienseken.

Az ajtókba zárakat szereltek.
A ma ismert ajtózárak őseit Egyiptomban és Kínában találták fel, mivel ahogy növekedett a népesség, az emberek egyre nagyobb szükségét érezték annak, hogy elzárják értékeiket a szomszédok elől.

Bowlingoztak
Kairó mellett egy Kr.e. 3200-ből származó játékterem nyomait találták meg: A padlóba sávokat véstek, ezen kívül többféle méretű golyókra bukkantak, amelyekbe lyukakat fúrtak, hogy legyen hely az ujjak számára.

Volt szemészetük
Bár a kezelési módszerek a maitól igencsak eltértek. A szemfertőzések igen gyakoriak voltak az ókori Egyiptomban: Gyakran festéket használták a baktériumok elpusztítására, valamint olyan orvosságot, amely…emberi agyból készült.
Az egyik recept nagyjából így szól: “Felezz el egy emberi agyat két részre. Az egyik felét keverd össze mézzel, és kend a szemre éjszakára. A másik felét szárítsd ki, és alkalmazd reggel.” Hogy működött-e? Arról nincsenek feljegyzések.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏