9 nyilvánvaló jel, hogy magnéziumhiányban szenved a szervezeted

1. Édesszájúság

A szokatlan és túlzott édességek utáni sóvárgás sokszor annak a jele, hogy bizonyos ásványi anyagok, különösen a magnézium hiányzik a szervezetünkből. Ezért kívánnak a nők édességet a menstruáció során vagy a sportolók egy kimerítő edzés után, ugyanis mindkét esetben nagy mennyiségű magnézium távozik a testből, ezért van szükség cukorra.

2. Görcsök és izomfájdalom.

Az izomgörcsök piszkosul fájdalmasak képesek lenni. Ha túl gyakran történik ilyen, az a magnéziumhiány egyik fő jele. Megszabadulni nem csak pusztán a magnéziumkészletünk feltöltésével lehet, de a B, E és D vitaminok is segíthetnek rajtunk.

Az ilyen izomgörcsök legegyszerűbb megszüntetési módja egyébként, ha az érintett területet körkörös mozgásban kezdjük el masszírozni.

3. Álmatlanság

A magnéziumhiány gyakran álmatlanságot okoz, mivel ez az anyag felelős azért, hogy az agy képes legyen ellazulni, mi pedig álomba szenderülni. Ha nem megfelelő a magnéziumszintünk, akkor a test relaxálós funkciója is csődöt mond.

4. Csontbetegségek

A magnéziumhiány idővel megnöveli a csonttörés és az ízületi szakadás és fájdalom kockázatát, mivel a kalciumszint csökkenésének egyik fő kiváltó oka a magnéziumhiányhoz köthető.

5. Savas reflux

A magnéziumhiány miatt az emésztetlen táplálék a gyomornedvvel együtt visszakerül a nyelőcsőbe, ami égető érzést okoz. Ezt a köznyelvben csak gyomorégésnek nevezzük.

6. Apátia és stressz

A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, ezért a test relaxációjában is kiemelt szerepet játszik. Ha állandó stresszt és feszültséget érzünk, az könnyen lehet, hogy a magnéziumhiány egyik tünete, ami rosszabb esetben akár depresszióhoz is vezethet.

7. Székrekedés

A székrekedés okai meglehetősen sokfélék lehetnek, a stressztől egészen az elégtelen étkezésig. Az egyik lehetséges oka a magnéziumhiány, ami mint már korábban említettük a test relaxációjáért és pihenési funkcióiért felelős. Ez hatványozottan igaz az emésztőrendszerre is, ami magnéziumhiány esetén elégtelen bélfunkciókhoz, végül székrekedéshez vezethet.

8. Fáradtság

Sejtjeink energiájának előállításához elengedhetetlen a magnéziumfelvétel. Ha nincs belőle elég, akkor a sejtek nem képesek elegendő energiát előállítani, mely levertséghez, fáradékonysághoz vezethet. Ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint a kimerültség, az állandó fáradtság vagy az apátia és a lustaság, akkor az valószínűleg magnéziumhiányra utal.

9. Súlyos fejfájás

A krónikus tápanyaghiány súlyos fejfájást képes okozni. Függetlenül a hiányzó tápanyagtól, a szervezet így próbálja a tulajdonosa tudtára adni, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Ezt a fajta ismétlődő és rendkívül intenzív fejfájást az A, B, C vagy D vitaminok hiánya is okozhatja, valamint természetesen a magnéziumhiány, aminek köszönhetően az agy vérerei gyorsan tágulnak majd összehúzódnak, ami roppant kellemetlen fejfájáshoz vezethet. A szükséges ásványi anyagok feltöltése normalizálja az erek munkáját és enyhítheti, majd teljesen megszüntetheti ezt a fajta krónikus fejfájást.

Mely ételek magnézium gazdagok?

A magnéziumhiányt számtalan ok képes kiváltani, az egészségtelen étrendtől a rossz étkezési szokásokon át a rosszul megválasztott diétáig. A következő termékek azonban segítenek növelni és normalizálni a szervezet magnéziumszintjét:

  • gabonafélék
  • diófélék
  • friss- és szárított gyümölcsök
  • spenótfélék
  • halak

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏