A 10 legjobban őrzött hely a világon, amit soha az életben nem fogsz látni

Titkos helyek, amelyeket úgy őriznek, hogy esélyed sincs megközelíteni őket. Eddig nem is tudtunk némelyik létezéséről, és a hideg is kiráz egyik-másik szupertitkos létesítménytől. Ki tudja, Magyarországon hány ilyen hely létezhet?? Mert hogy itthon is vannak szigorúan őrzött, a közönséges halandóktól elzárt területek, az tuti.

Iron Mountain – ,,a világ archívuma”


Több mint 500 különféle óriás cég és vállalat komplett adatbázisa mellett, a világ legnagyobb bankjainak adatbázis mentései is itt találhatók. Emellett több mint 27 millió eredeti fotót és negatívot tárolnak a világtörténelem legfontosabb eseményeiről, illetőleg a legnagyobb lemezkiadók is itt ,,bújtatják el” az olyan híres énekesek eredeti hangfelvételeit, mint például Elvis Presley vagy Frank Sinatra. Nem utolsó sorban pedig Bill Gates saját képgyűjteményét is itt őrzik.
A Coca Cola titkos receptjének otthont adó Coca Cola múzeum
Minden egyes nap körülbelül 1,8 milliárd Coca Cola-t fogyasztanak a világ több mint 200 országában. Ezen üdítőitalok pedig egytől-egyig az eredeti recept alapján készülnek, mely ma is a Coca Cola múzeum páncéltermében található. Magát a Coca Cola múzeumot egyébként bárki látogathatja, ám az eredeti, titkos recept egy több biztonsági rendszerrel is védett páncélteremben található.

A Cheyenne-hegységben található szuper-bunker


Az amerikai Cheyenne-hegység oldalában található hatalmas méretű szuperbunkert 1961-től egészen 1966-ig ásták, ami – hogyha hihetünk a szóbeszédnek – a világ legbiztonságosabbnak számító építménye, ahol gyakorlatilag bármi, még egy közvetlen atomcsapás is gond nélkül túlélhető.
A koreai demilitarizált övezet
A koreai demilitarizált övezet négy kilométer széles, 250 km hosszú demilitarizált zóna, mely a Koreai-félszigetet választja ketté a 38. szélességi fok mentén. A koreai háborút lezáró panmindzsoni fegyverszünet után hozták létre 1953-ban. Itt található a közös biztonsági terület (Joint Security Area), mely a háborúban lerombolt, lakatlan Phanmundzsom falutól délre fekszik, itt írták alá a fegyverszünetet.
 
Az iráni aranytartalék (helye ismeretlen)

Az irányi aranytartalékot az teszi igazán különlegessé, hogy senki sem tudja pontosan hol található. Az biztos, hogy van, ám pontos helyét teljes homály fedi, egyes feltételetések szerint titokban már évtizedekkel korábban Európába szállították, de olyan pletykák is léteznek, hogy az Egyesült Államokban őrzik őket.
 
Fort Knox

Fort Knox ad otthont az Egyesült Államok értéktárának. Nem csak több ezer tonna arany található itt, de nagy valószínűséggel itt tárolják az elnökök és a komplett történelem legfontosabb dokumentumait is, mint például a Függetlenségi Nyilatkozat és a Magna Carte.
 
Air Force One


Az Air Force One az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (USAF) kötelékében azon repülőgépeknek a hívójele, amelyen az Egyesült Államok elnöke utazik. Manapság ezt az elnevezést az elnök speciális berendezésekkel felszerelt, az USAF által üzemeltetett kettő darab – 28000 és 29000 lajstromjelű – VC–25A-ra használják, amely a Boeing 747–200B erősen átalakított változata.
 
A vatikáni titkos levéltár
A vatikáni titkos levéltárban a Vatikán Államban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.
 
Varószia
Varószia egy ciprusi kísértetváros a sziget keleti részén. 1974. augusztus 14. és 16. között azonban a török hadsereg elfoglalta a várost és tiltott területnek nyilvánította. Az üres város köré falat emeltek, a lakosságot néhány nap alatt evakuálták, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. Így lett a népszerű üdülőhelyből a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa.
 
Az 51-es körzet


Az 51-es körzet egy amerikai katonai bázis beceneve, amely Nevadában található, az Amerikai Egyesült Államoknyugati részén. A terület a Groom Lake nevű kiszáradt tóban terül el, melynek déli részén egy nagy területű titkos katonai repülőtér van. A katonai bázis elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏