Egy orvos elárulta, mikorra várható a koronavírus okozta halmozott elhalálozás

A koronavírus már több, mint egy éve életünk része, arról nem is beszélve, hogy most pusztítóbb, mint eddig bármikor. A brit variáns sokkal gyorsabban fertőz és most már nemcsak az idősek vannak életveszélyben. Az intenzív osztályok tele vannak fiatalokkal, akiknek semmilyen alapbetegsége nincs és maximum enyhe tünetekkel átvészelték a fertőzést. Bár lélegeztetőgépek rendelkezésre állnak, nincs elegendő orvos és ápoló, akik kezelni tudják ezeket, így van, akinek nem jut gépi lélegeztetés.

Magyarországon hosszú ideje kétszáz körül van az elhunytak száma, de a szakemberek szerint ez még nem a jéghegy csúcsa. Professzor Andrzej Matyja, a Legfelsőbb Orvosi Tanács elnöke úgy véli, elkerülhetetlenül be fog következni a halmozott halálozás.

Naponta több ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak és nemcsak hazánkban. Külföldön egyes országokban akár a harmincezer főt is eléri a naponta azonosított koronavírusos betegek száma és több százan veszítik életüket a kór szövődményei miatt.

Lengyelországban eddig 2.250.991 embernél mutatták ki a koronavírust, ebből pedig 51.884-en haltak meg. A szakértők kiemelik, hogy a legrosszabb még várat magára. prof. Andrzej Matyja azt is elárulta, mikor halmozódhat fel a koronavírus okozta halálesetek száma.

A harmadik hullám tetőzése március végére, április elejére várható. A húsvéti ünnepek alatt kérik az embereket, hogy ne tegyenek felesleges látogatásokat, inkább maradjanak otthon, mert ellenkező esetben még többen kaphatják el a vírust.

“Minden járványszámítás azt mutatja, hogy a fertőzések és halálozások felhalmozódása április közepén lehet” – fogalmazott a professzor. “Ez egy hatalmas dráma, hiszen az emberek tehetetlenül figyelik szeretteiket, akik egyedül halnak meg. Nem tudnak segíteni nekik és még a búcsúra sincs lehetőség.”

Az orvosoknál, ápolóknál sem más a helyzet. Ez minden orvos, különösen a fiatalok személyes drámája, akiknél végül mentális összeomlást tapasztalható.

Egy krakkói fiatal nő nem bírta a nyomást, nem tudott megbirkózni a kórházi osztályok tragikus helyzetével, a túlterheltséggel és a rengeteg fájdalommal, halálesettel, ezért ő maga is véget vetett életének – mesélte a professzor.

“Tehetetlenség – ez egy olyan szó, amely ma sokunkat összeköt – betegeket és orvosokat.”

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏