Ingyenes lesz a fogamzásgátlók használata a 25 év alattiak számára

Sok-sok évvel ezelőtt a nőknek nem volt lehetősége védekezni mikor együttlétre került sor, s ilyenkor mindig a férfira bízták a feladatot, hisz nekik volt erre a célra szánt termékük. Sajnos azonban több nem kívánatos terhesség következett be, mert a hiszékeny, naiv lányok megbíztak a férfiakban. Egy idő után piacra dobták a fogamzásgátló tablettákat, majd olyan termékekkel is lehetett védekezni, mint a spirál, vagy a fogamzásgátló injekciók. Eme termékek viszont nagyon drágák, és nem minden nő tudta megfizetni, főleg nem a 18-20 éven aluliak.

Annak érdekében, hogy semmilyen körülmények között ne szenvedjenek ennek terhétől Franciaországban kitalálták, hogy a 25 év alatti nők számára ingyenessé teszik a fogamzásgátló tablettákat.

A hírt maga Olivier Véran francia egészségügyi miniszter mondta el egy interjú keretein belül. Szerette volna, ha a fiatal nők mentesülnek minden költség alól, ami a fogamzásgátlást illeti. Beleértve az orvosi konzultációkat, vizsgálatokat, beavatkozásokat. Ezt a megmozdulást azzal indokolta, hogy a 25 év alatti fiatal hölgyek körében igencsak lecsökkent a fogamzásgátlók használata. Mint kiderült, sokan azért nem élnek vele, mert nem tudják megfizetni.

“Számomra teljességgel elfogadhatatlan, hogy a fiatal nők még akkor sem védekezhetnek, ha szeretnének valamint csak azért nem élhetnek a fogamzásgátló adta lehetőségekkel, mert nincs rá elég pénzük.” – mondta az egészségügyi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy miért pont 25 éves kornál húzták meg azt a bizonyos határt így felelt:

“Eme életkor már sokkal nagyobb önállóságot von maga után, illetve ettől fogva már nem tartoznak szüleik kiegészítő egészségbiztosítása alá.”

Hozzátette, hogy nemcsak a 25 év alattiakat, hanem a felettieket is szeretnék támogatni, ezért úgy döntöttek, hogy 25 éves kor felett megtéríti a fogamzásgátlók árának 65%-t.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy Franciaországnak közel 7,4 milliárd forintjába kerül majd éves szinten a fogamzásgátlók és ahhoz tartozó eljárások, vizsgálatok, konzultációk költsége. A rendszer előreláthatóan úgy fog működni, hogy a nőknek előre ki kell fizetniük a tablettákat, vizsgálatokat és a többit, majd utólag vissza igényelhetik az államtól.

Nem ez az első hasonló megmozdulás, amit Franciaország csinál, ugyanis 2013-ban először a 15-18 év közötti lányoknak biztosítottak fogamzásgátló eszközöket, míg 2020-ban a 15 év alattiaknak. Statisztikai adataik szerint 2020-ban több ezer 12-14 éves lány lett várandós, melyből 770-en terhességmegszakítással orvosolták a helyzetet.

Az idősebbek vagyis a 15-18 évesek körében csökkent a ne kívánatos terhességek száma hála az ingyenes fogamzásgátlásnak.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏