Ez a gyomnövény a Föld egyik leghasznosabb gyógynövénye!

Egészen biztosan találkoztunk már vele, hiszen szinte bárhol megtalálható, akár egy útszegélyen vagy a kerti kockakövek között. Az első lépés, amit tenni szoktunk, általában az, hogy megpróbáljuk minél hamarabb kiíratni, azonban, egyszer jó, ha tájékozódunk sokoldalú egészségügyi hatásairól.

utifu

A lándzsás útifüvet már száz évvel ezelőtt is, a természet adta orvosságként ismerték és alkalmazták. Egyedülálló összetevőink köszönhetően gondoskodik a bőr tökéletes egészségéről, enyhíti a menstruáció fájdalmakat, görcsöket, és csökkenti az ízületi gyulladásokat.

1. Az egészséges emésztés őre

Ajánlott azoknak megismerkedni az útifűvel, akik hosszantartó antibiotikum kúra, ételallergia, génkezelt élelmiszerek fogyasztása következtében emésztési problémával küzdenek. Az útifű levelei csökkentik a gyulladást, és óvják a károsodott bélnyálkahártyát. Magjai hatékonyan tisztítják az emésztőrendszert, hatásukra kiürülnek a lerakódott méreganyagok.

2. Sebekre, pattanásokra

A leveleket közvetlenül rá lehet tenni különböző sebekre, pattanásokra, csípésekre, harapásokra, zúzódásokra. Közben egy-két levelet szét is rághatunk, így a szervezetbe bekerült méreganyagok hamarabb távoznak. Szét is zúzhatjuk a levelet, így borogassuk a sebes területet, hiszen kihúzza az útifű az idegen anyagot a sebből. Ezt alkalmazzuk a fertőzések megelőzése érdekében.

3. Aranyér kezelésére

Helyileg alkalmazhatjuk a növény porából házilag elkészített útifűkrémet aranyeres problémák, fekélyek kezelésére. Nagyon hatékony, hiszen összehúzó és gyulladásgátló hatása van. Gyógynövényüzletekben kenőcs formájában is kereshetjük.

4. Légzőszervi problémákra

Az útifű egyszerre köptető és köhögést csillapító is. Sőt, úgy, hogy mindeközben még gyulladáscsökkentő hatása is van. Alkalmazható megfázás, meghűlés és más légúti megbetegedések estén.

Nagyon kevés olyan betegség van, melyre nem alkalmazhatnánk útifüvet. Egy 1919-es beszámoló szerint az útifű enyhíti a menstruációs problémákat, a bőrkiütéseket, pattanásokat, de alkalmazták vérbetegségekre, hasmenésre, női betegségekre, harapásra, csípésre, sőt még higanymérgezésre is. Amikor csak tudjuk alkalmazzuk ezt a csodálatos gyógynövényt, rághatjuk magára a leveleit, tehetjük salátába, de készíthetünk belőle krémet, sőt szirupot is.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏