FRISS! így kapja meg az ország a koronavírus elleni oltást!

Összesen 13 ezer helyszínen oltanak jövőre a koronavírus elleni vakcinával és már jövő héttől regisztrálhatunk levélben vagy interneten – jelentette be Orbán Viktor kormányfő.

-Az első körben jóval kevesebb vakcina érkezik majd, mint ahány magyar ember szeretné beoltatni magát, ezért van egy második oltási tervünk – közölte a miniszterelnök. Hogy ez pontosan mit jelent, ki mikor kerülhet sorra, azt egyelőre nem tudni. Kerestük az Operatív Törzset, de nem kaptunk válaszokat, ezért szakértőkkel vettük számításba a lehetséges forgatókönyveket.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász szerint az influenzához lehet hasonló a koronavírus oltás menetrendje. Eszerint először az egészségügyi dolgozók, majd a veszélyeztetett idősek és krónikus betegek következnek. A közfeladatot ellátók, rendőrök, tűzoltók, tanárok is előbb kaphatnak oltást. Mindenki másnak várnia kell.

Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos is hasonló forgatókönyvet tart elképzelhetőnek.

– Csak mérlegelni tudok, mert a kormány továbbra sem hozza nyilvánosságra a nemzeti pandémiás tervet. Első lépésben azokat kellene oltani, akik részt vesznek a védekezésben és fertőzöttekkel foglalkoznak. Majd ezzel akár egyidőben a többi kórházi dolgozót. Ők tulajdonképp egymást is beolthatják, így ez néhány napot vehet csak igénybe. Nagyon fontos lenne a zárt intézményekben dolgozók, továbbá mindazok oltása, akiktől függ a létfontosságú intézmények működése, ők például a járművezetők, vízművek dolgozói, tanárok, rendőrök, tűzoltók. Politikai kérdés, hogy az állami vezetők melyik körben kapjanak oltást.

A krónikus betegek után kerülhetnének sorra egészséges idősek. Az ő beoltásuk már a háziorvosok feladata lehet, mint ahogy mindenki másé is. Falus Ferenc becslése szerint ez hónapokig is eltarthat, attól függően, hogy milyen vakcinát használnak majd. Épp ezért nyár vége előtt aligha lesz vége. És még akkor azt sem tudni biztosan, hogy egy oltás elég-e, vagy ismételni kell. Az Európai Unió 12 millió vakcinát ígér hazánknak, ismétlés esetén ez csak 6 millió embernek lesz elegendő.

– Ha már 2-3 millióan megkapták, a járvány terjedése lassulni fog, de nem tűnik el a vírus. 2021-ben még nem dobhatjuk el a maszkot, de tavasszal talán már lazítani lehet a szigorításokon – mondta Falus.

Magyar orvosok vizsgálják

– Magyar orvosok tanulmányozhatják Oroszországban a koronavírus elleni oltóanyag előállítását a jövő héten, és ez felgyorsítja az oltóanyag magyarországi használatáról szóló döntést – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. – Egyelőre nem tudni, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏