Hogyan készül az időjárás előrejelzés?

Ha eddig nem tudtad miért lehet csak tegnapra pontos időjárás előrejelzést készíteni, akkor mindenképp olvasd el cikkünket.

Meddig lehet pontos egy időjárás előrejelzés?

Ugyan az interneten böngészve találhatunk olyan weboldalakat, amelyek azt ígérik, hogy 14 napra előre helyes előrejelzést adnak, de találhatunk 30 napos előrejelzést is. A valóságban viszont maximum 10-14 napra előre lehet biztosabb információkat közölni. Mivel az emberek többsége nem tervez gyakran egy hétnél előrébb, így általában a 7 napos előrejelzés elegendő szokott lenni. Ez mondható a legpontosabbnak, ezért is található a weboldalunkon is 7 napos időjárás előrejelzés.

Milyen adatok kellenek egy előrejelzéshez?

A Földön több, mint 5000 meteorológiai állomás és 12 óránként közel 1000 meteorológiai ballon gyűjti a szükséges adatokat. Amelyek pedig a légnyomás, a levegő hőmérséklete és nedvesség-tartalma, a szél iránya és sebessége.

Mi a baj a számítógépes előrejelzéssel?

A számítógépes előrejelzés három fő tényezőn alapszik. A mérések pontosságán, a modellezés korlátain és a megoldandó matematikai egyenlet-rendszerek komplexitásán.

Mérések pontossága

Az elmúlt évtizedben a mérőhálózatot fejlesztették, így sűrűbben helyezkednek el a meteorológiai állomások és új megfigyelési módszereket alakítottak ki. Ilyen például a meteorológiai műholdas adatgyűjtés.

Modellezés korlátai

Ugyan az átlag embert az érdekli, hogy kint az utcán, vízparton milyen lesz az időjárás. De ennek meghatározásához is elképesztő területről kell adatot gyűjteni. Alapból a Föld kerülte sem kicsi emberi szemmel nézve, de ehhez az adathoz számolnunk kell 12-15 km vastag légkör réteget is, amely jelentősen befolyásolja időjárásunkat.

Megoldandó matematikai egyenlet-rendszerek komplexitása

A fent leírt adatmennyiséget fel is kell dolgozni. Ez emberi erővel közel lehetetlen, hogy tényleges előrejelzés születhessen időben. Erre a célra tökéletes a számítástechnika, hiszen jóval gyorsabban számol, mint egy ember.

A Navier-Stokes-egyenletek látszólag egyszerű egyenletek, amelyből az is levonható, hogy az egymáshoz közeli helyről indított részecskék egymáshoz viszonyított pályáját látszólag csak a véletlen befolyásolja. Ezért sem garantálható egy-egy időjárás előrejelzés pontossága.

Dávid-prognózis

Dávid Mihály vízépítőmérnök 40 év kutatás és egy szerencsés felismerés eredményeképp megalkotta a róla elnevezett naptárat, amelyet prognózisával készít el. Nem mást ígér nekünk, mint egy évre előre időjárás előrejelzést. A módszere során figyelembe veszi a Naprendszer tagjainak tömegvonzását is. Az elmélete szerint a Naprendszer minden tagja hatással van egymásra, így az időjárásunkra is. Befolyásolják a Földön a légmozgást Ugyan pár napos eltolódások vannak a Dávid-naptár és a valós időjárás között, de egy egy évvel előre megírt előrejelzésnél szemet hunyhatunk ennyi eltérés felett.

Tévhit a nagyvilágból

Sokan azt hiszik, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a hurrikán-előrejelzés pontosabb. Ugyan igaz, hogy hazánk nem versenyezhet hurrikánban velük, de ők is csak egy héttel előre tudnak információt adni erről, ahogy mi is időjárásunkról.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏