Hülyének lenni nem olcsó: íme a világ 10 legdrágábban elárverezett vacka

1. Hal – 200 millió forint

Egy arab üzletember 700 ezer dollárt, vagyis közel 200 millió forintot fizetett ezért a halért, aminek az oldalán az „Allah” szó olvasható arab nyelven.

2. Postai bélyeg – 650 millió forint

Ez a képen látható svéd bélyeg azért ilyen értékes, mert Svédországban egyébként kék színű bélyegzőket használnak, és ez az egy, ami sárga színű. Ezt a bélyeget egyébként 1855-ben adták ki, és akkor 7 svéd korona volt az ára. 2010-ben ezzel szemben egy bélyeggyűjtő 2,3 millió dollárt, vagyis több mint 650 millió forintot fizetett ezért a ritkaságért.

3. Kiköpött rágógumi – 167 millió forint

Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzőjének utolsó mérkőzésén rágott rágógumija 167 millió forintért kelt el egy online aukción. Az edző egyszerűen kiköpte azt a pálya szélére, majd egy szemfüles rajongó megtalálta, felvette, és bekeretezve meghirdette azt az interneten.

4. Csokoládé – 83 ezer forint

Ez az ecuadori To’ak névre hallgató csokoládé a világ legdrágább csokoládéja. Eredeti ecudori kakaóbabból készül, és alig 50 grammos súlya ellenére, mégis több mint 80 ezer forintba kerül darabja.

5. Palack víz – 17 millió forint

Az Acqua Di Cristallo Tributo a Modigliani névre keresztelt 1,25 literes palackban árult víz a világ legdrágább vize. Kétféle változat létezik belőle: az egyiknek az üvege kristályból (bal) a másiknak az üvege aranyból (jobb) készül. A víznek a belsejében is arany található, ugyanis több milligramm aranyat oldanak fel az egyébként izlandi gleccserek, kristálytiszta francia és fidzsi-szigetei források vizéből készült szomjoltóban.

6. Double Fantasy album – 127 millió forint

John Lennon és Yoko Ono albumának létezik egy speciális, John Lennon által aláírt változata. Az 1980. december 8-án aláírt album néhány évvel ezelőtt 127 millió forintért talált gazdára egy aukción.

7. Gyártáshibás üdítős doboz – 80 millió forint

Nem tudjuk ki és nem tudjuk miért, de egy névtelen személy 281 ezer dollárt, vagyis közel 80 millió forintot fizetett ezért a gyártáshibás alumínium dobozért az Ebay-en.

8. Baseball-labda – 141 millió forint

A képen látható labda mögött szomorú történet rejlik, ugyanis 1920-ban fejen találták vele a Clevelandi indiánok egyik játékosát, Ray Chapman-t, aki 12 órával a baleset után belehalt a labda által okozott fejsérülésbe. Egy gyűjtő nemrég 141 millió forintot fizetett ezért a labdáért.

9. Muhammad Ali kabátja – 141 millió forint

A bokszoló Muhammad Ali kabátja mögött nincs olyan tragikus történet, mint az iménti baseball-labda mögött, mégis pontosan ugyanannyit fizetett ért egy lelkes rajongó. Ali egyébként a XVII. nyári olimpián viselte ezt a kabátot, ahol könnyűsúlyú bajnok lett.

10. Baseball-kártya – 793 millió forint

A Pittsburgh Pirates baseballcsapat játékosát, Honus Wagner-t ábrázoló kártyát 1909-ben dobták piacra a Piemont-cigaretták reklámozása céljából. Wagner nagyon egészséges életmódot folytatott, sohasem dohányzott és ezért nagyon ideges lett, amikor megtudta, hogy a fotójával ábrázolt cigarettát dobtak piacra. Ennek eredményeképpen el is érte, hogy beszüntessék a gyártását, ám 40 darabot így is sikerült értékesíteni belőle. Az egyik ilyenért pedig nemrégiben 793 millió forintot fizetett egy gazdag gyűjtő.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏