Így néznek ki a legnépszerűbb világmárkák alapítói, akik szinte sohasem mutatkoznak nyilvánosan

1. Phil Knight – Nike

A fiatal Phil Knight és Bill Bowerman nagyon szerettek futni, azonban az Egyesült Államokban akkoriban (’60-as évek) kapható futócipők minősége nem volt kellően kielégítő számukra. Idővel egyre nehezebbé vált a beszállítókkal való együttműködés, ezért Phil és Bill úgy döntött, hogy saját cipőt készít. 1978-ban hozták létre a Nike márkát. Érdekes, hogy Knight eleinte nem szerette a Nike szót, teljesen más nevet szeretett volna adni a cégnek. Egyébként a története részletesen is olvasható a Show Dog című könyvében.

2. Howard Schultz – Starbucks

A Starbucks 1971-ben nyílt meg Seattle-ben, ekkor még kávébabokat és berendezési eszközöket árusítva. 1987-ben, amikor a céget Howard Schultz megvásárolta, kávézóvá alakította át. A férfit az olasz eszpresszó bárok hangulata inspirálta és biztos volt abban, hogy kellő marketing segítségével az Egyesült Államokban is népszerűvé teheti az eszpresszó alapú italokat. Igaza lett! Sőt, azóta a Starbucks szinte a világ minden országban jelen van.

3. Amancio Ortega – Zara

Amancio a ’70 -es években kezdett az üzleti tevékenységbe. Eleinte a feleségével együtt otthon, a szobájukban készítettek hálóingeket és fürdőköpenyeket. Miután az egyik hatalmas rendelésüket visszamondták úgy döntöttek, hogy saját márkát alapítanak. 1975-ben nyitották meg első üzletüket La Coruña-ban, Spanyolországban. Az üzlet nagyon jól ment és a cég úgy döntött, hogy követi az instant divatot, miszerint minden második héten új és divatos ruhák jelennek meg az üzletekben.

4. Per Enevoldsen és Winnie Enevoldsen – Pandora

1982-ben az Enevoldsen házaspár egy kis ékszerüzletet nyitott Koppenhágában. Eleinte Thaiföldről importáltak ékszereket, amiket aztán eladtak. 1987-re olyan nagy lett a cég, hogy úgy döntöttek, saját tervezésű ékszereket fognak készíteni. 2000-ben elkészítettek egy úgynevezett “charm” karkötőt, amivel a vásárlók képesek voltak saját ékszereket tervezni maguknak azáltal, hogy a meglévő karkötőkre ezeket a “charmokat” aggatták. Azóta a vállalat egyre csak nő és az Enevoldsen család ma már Dánia egyik leggazdagabb családja.

5. Michele Ferrero – Ferrero

1957-ben Michele családi vállalkozást örökölt, ami csokoládégyártással foglalkozott. Új termékeket szeretett volna létrehozni, ezért megkérdezte a helyi asszonyokat, milyen édességeket szeretnek ők és gyermekeik. Így hozta létre a népszerű Kinder meglepetés csokitojást. Úgy gondolta, hogy mivel a gyerekek és a felnőttek is szeretik a csokit és a tejet, ötvözi ezt a kettőt. Ő alkotta meg a Ferrero Rocher és Raffaello édességeket, valamint mindenki kedvencét, a Nutella-t.

Michele azt is észrevette, hogy az amerikai nők nagyon figyelnek az alakjukra, ezért létrehozta számukra a Tic Tac-ot, amiben csak 2 kalória van – ez is bejött neki!

6. Hard Rock Cafe — Isaac Tigrett és Peter Morton

USA, steak, BBQ, hamburger, sajttorta, pólók, gitárok, és zene… Az első dolgok, amik beugranak a Hard Rock Caféról. Isaac Tigrett és Peter Morton, a két alapító pedig minden bizonnyal elégedetten bólogatna ennek hallatán, hiszen pontosan az volt a céljuk 1971-ben, amikor Londonban megnyitották az első Hard Rock Cafét, hogy egy kis szelet Amerikát csempésszenek Európába. Abból a kis szeletből mára egész birodalom nőtte ki magát, amely az „amerikai álom” autentikus hírvivőjeként hódítja meg az újabb és újabb rajongókat világszerte.

7. René Lacoste – Lacoste

Egy francia teniszező alapította a márkát. Az 1920-as években az emberek hosszú ujjú ingben teniszeztek. 1926-ban a teniszező René Lacoste egy rövid ujjú pólót varrt az egyik versenyre. Rene-nek “aligátor” volt a beceneve, mivel mindig “elpusztította” versenytársait. Így jelent meg egy apró krokodil az ingen és így ez lett a cég logója. 1933-ban alapított egy céget, amely tenisz-, golf- és vitorlázóingeket gyártott.

8. Ole Kirk Christiansen – Lego

Az 1930-as évek elején Ole Kirk megnyitotta a vasalódeszkákat és létrákat gyártó cégét, de hamarosan fából készült játékokat kezdett készíteni. A “Lego” szó 2 dán, “láb” (játék) és “jó” (jó) szóból állt össze. 1947-ben a játékokat műanyagból kezdték gyártani és olyan speciális részekkel rendelkeztek, amelyek lehetővé tették, hogy összekapcsolják egymással – így jelent meg a Lego, amelyet ma ismerünk. Érdekes, hogy a Lego elemei minden tekintetben összeegyeztethetők egymással: a forma és a design megváltoztak, de a rögzítőelemek mindig ugyanazok voltak. Ole 66 éves korában hunyt el és 4 fia örökölte a céget.

9. Larry Page és Sergey Brin – Google

A céget a Stanfordi Egyetem 2 hallgatója alapította, Larry Page és Sergey Brin, 1998-ban. A Google nevét az angol ‘googol’ szó ihlette, ami tulajdonképpen egy szám, ami egy darab 1-es számjegyből és az azt követő száz darab 0-ból áll.

10. Kevin Systrom – Instagram

A népszerű szolgáltatást egy másik Standfordi hallgató, Kevin Systrom hozta létre. A srác imádta a fotózást, még Firenzébe is elment, hogy tanuljon róla. Egy tanár egy Holga kamerát mutatott neki, amely retro stílusú és négyzetes képeket készített. Az oldal annyira népszerű és sikeres lett, hogy az elindítását követő második évben a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolta meg. Függetlenül attól, hogy szeretjük vagy sem, az kétségtelen, hogy hatalmas ötlet volt!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏