Így néztek ki évezredekkel ezelőtt a hétköznapi használati tárgyaink!

Megdöbbenve nézzük a képeket és próbáljuk elképzelni milyenek lehettek az akkori emberek hétköznapjai, akik ezeket ruhákat viselték, varrták vagy vigyázták. Az ősi pénztárcát például semmiképp nem így képzeltük el, de a zokni is valahogy furcsának hat ennyi év távlatából!

Szinte évente fejlődik körülöttünk a világ és szinte megérünk vele lépést tartani, az meg, hogy az emberek a múltban is hordhattak melltartót bennem például fel sem merült! nem árt néha visszatekinteni kicsit, honnan is jöttünk!

A legősibb fennmaradt recept (5000 éves)

hetkoznapi-targyak1

Krisztus előtt 3000-ből maradt ránk ez a lórúgás erősségű sumér sörrecept. Aminek kenyérdarabok is úsztak a tetején! Valaki elkészíthetné nekünk!

A legelső fennmaradt napszemüveg (800 éves)

hetkoznapi-targyak2

Kanada egyik szigetén találtak a leletre, ami a havon visszaverődő erős napsugarak ellen védte a vadászok szemét.

A legidősebb emberi alakot ábrázoló szobor (35-40 ezer éves)

hetkoznapi-targyak4

A Hohle-i Vénusz nevet kapta, eredetileg termékenységi szimbólum volt, anyaga pedig mamutagyar. Németországban akadtak rá.

A legidősebb cipő (5500 éves)

hetkoznapi-targyak5

Ezt a jobblábas, tehénbőr mokaszint Örményországban találták, fű és kiszáradt kecsketrágya(!) őrizte meg épségben. A párja nem került elő…

A legrégebbi, nagyjából egyben maradt nadrág (3300 éves)

hetkoznapi-targyak3

A gyapjúból készített nadrágot Nyugat-Kínában találták és mai napig látható nagy gonddal készített minta található rajta, ami valószínűleg egy megbecsült nomád vadászé lehetett.

Az első melltartó (500 éves)

hetkoznapi-targyak6

Egy ausztriai nemes hordhatta ezt kb. 1390-1485 között. Habár léteznek leírások korábbi “mellzsákokról” is, de azokból nem maradtak meg ép darabok. Hívjuk csak melltartónak, jó találmány!

Az első fennmaradt pénztárca (4500 éves)

hetkoznapi-targyak7

Bár a pénzt, mint fizetőeszközt csak körülbelül 2700 éve vezette be az emberi társadalom, már azt megelőzően is ismert fizetőeszköznem számítottak az apróbb kavicsok, gyöngyök, kagylók. Ezek tárolására lehetett alkalmas ez a Németország területén talált kutya fogakkal díszített tárca is, melynek anyaga sajnos ismeretlen, mivel lebomlott az idő múlásával!

Az első protézis emberi testrész pótlására (3000 éves)

hetkoznapi-targyak8

A lábujjprotézist Egyiptomban találták, és nem csak esztétikailag javított a beteg állapotán, hanem tudományos kísérletek igazolják: az egyensúly megtartásában is jelentős szerepe volt ezeknek a fa eszközöknek! Ráadásul tudott az illető szandált is hordani, ami a legelterjedtebb lábbeli volt az ókori Egyiptomban.

Az első óvszer! (370 éves)

hetkoznapi-targyak9

Svédországban használták a 17. században, báránybőrből készült. A megmaradt latin nyelvű instrukciók szerint meleg tejjel kellett tisztítani, hogy a használója elkerülje a nemi érintkezés útján terjedő betegségeket.

A legrégibb pár zokni (1500 éves)

hetkoznapi-targyak10

Szandálhordáshoz kiválóan alkalmas melegítő gyapjú lábbelit Egyiptomban, valahol Krisztus előtt 300 és 499 körül hordhatták. Az 1800-as években bukkantak rá régészek a környéken!

Vízöblítéses nyilvános wc (2000 éves)

hetkoznapi-targyak11

Törökországban használták ezeket az árnyékszékeket: egyszerűen átvezettek alatta egy patakot, a víz pedig a közeli folyóba mosta a, a, … mindent.

A legrégebbi rágó (5000 éves)

hetkoznapi-targyak12

A mai Finnország területén köpte ki valaki. Nyírfakéregből készült, valószínűleg az íny fertőzését gyógyították vele.

Az első fennmaradt hangszer (40 ezer éves)

hetkoznapi-targyak13

Németország déli részén találták ezt a csontól faragott furulyát. Még az ősember készítette, amikor vadászati eseményeknél madarak és mamut agyar csontjából készült hangszert használt. A tudósok úgy vélik a zene segítette a homo sapienst előnyhöz a neander-völgyiekhez képest!

A legősibb rögzített dallam (3400 éves)

hetkoznapi-targyak15

Ugaritban, Szíriában került elő a “kotta”, és szöveg is tartozik hozzá.

A legöregebb talált pénzérme (2700 éves)

hetkoznapi-targyak14

Az oroszlánfej díszes arany és ezüst érmét Efézuszban, Törökországban találták.

A legöregebb földgömb (510 éves)

hetkoznapi-targyak16

Ez a glóbusz azért elképesztő, mert egy strucctojás felületébe karcolták és égették. Olaszországban került elő, a tulajdonosa egyszerűen megvásárolta egy 2012-es térképkiállításon. A régi és új világ a tojás két különböző oldalán és féltekéin helyezkedik el, szakértők szerint akár az is elképzelhető, hogy maga Leonardo da Vinci készítette!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏