loading...

Így néztek ki évezredekkel ezelőtt a hétköznapi használati tárgyaink!

Megdöbbenve nézzük a képeket és próbáljuk elképzelni milyenek lehettek az akkori emberek hétköznapjai, akik ezeket ruhákat viselték, varrták vagy vigyázták. Az ősi pénztárcát például semmiképp nem így képzeltük el, de a zokni is valahogy furcsának hat ennyi év távlatából!

Szinte évente fejlődik körülöttünk a világ és szinte megérünk vele lépést tartani, az meg, hogy az emberek a múltban is hordhattak melltartót bennem például fel sem merült! nem árt néha visszatekinteni kicsit, honnan is jöttünk!

A legősibb fennmaradt recept (5000 éves)

hetkoznapi-targyak1

Krisztus előtt 3000-ből maradt ránk ez a lórúgás erősségű sumér sörrecept. Aminek kenyérdarabok is úsztak a tetején! Valaki elkészíthetné nekünk!

A legelső fennmaradt napszemüveg (800 éves)

hetkoznapi-targyak2

Kanada egyik szigetén találtak a leletre, ami a havon visszaverődő erős napsugarak ellen védte a vadászok szemét.

A legidősebb emberi alakot ábrázoló szobor (35-40 ezer éves)

hetkoznapi-targyak4

A Hohle-i Vénusz nevet kapta, eredetileg termékenységi szimbólum volt, anyaga pedig mamutagyar. Németországban akadtak rá.

A legidősebb cipő (5500 éves)

hetkoznapi-targyak5

Ezt a jobblábas, tehénbőr mokaszint Örményországban találták, fű és kiszáradt kecsketrágya(!) őrizte meg épségben. A párja nem került elő…

A legrégebbi, nagyjából egyben maradt nadrág (3300 éves)

hetkoznapi-targyak3

A gyapjúból készített nadrágot Nyugat-Kínában találták és mai napig látható nagy gonddal készített minta található rajta, ami valószínűleg egy megbecsült nomád vadászé lehetett.

Az első melltartó (500 éves)

hetkoznapi-targyak6

Egy ausztriai nemes hordhatta ezt kb. 1390-1485 között. Habár léteznek leírások korábbi “mellzsákokról” is, de azokból nem maradtak meg ép darabok. Hívjuk csak melltartónak, jó találmány!

Az első fennmaradt pénztárca (4500 éves)

hetkoznapi-targyak7

Bár a pénzt, mint fizetőeszközt csak körülbelül 2700 éve vezette be az emberi társadalom, már azt megelőzően is ismert fizetőeszköznem számítottak az apróbb kavicsok, gyöngyök, kagylók. Ezek tárolására lehetett alkalmas ez a Németország területén talált kutya fogakkal díszített tárca is, melynek anyaga sajnos ismeretlen, mivel lebomlott az idő múlásával!

Az első protézis emberi testrész pótlására (3000 éves)

hetkoznapi-targyak8

A lábujjprotézist Egyiptomban találták, és nem csak esztétikailag javított a beteg állapotán, hanem tudományos kísérletek igazolják: az egyensúly megtartásában is jelentős szerepe volt ezeknek a fa eszközöknek! Ráadásul tudott az illető szandált is hordani, ami a legelterjedtebb lábbeli volt az ókori Egyiptomban.

Az első óvszer! (370 éves)

hetkoznapi-targyak9

Svédországban használták a 17. században, báránybőrből készült. A megmaradt latin nyelvű instrukciók szerint meleg tejjel kellett tisztítani, hogy a használója elkerülje a nemi érintkezés útján terjedő betegségeket.

A legrégibb pár zokni (1500 éves)

hetkoznapi-targyak10

Szandálhordáshoz kiválóan alkalmas melegítő gyapjú lábbelit Egyiptomban, valahol Krisztus előtt 300 és 499 körül hordhatták. Az 1800-as években bukkantak rá régészek a környéken!

Vízöblítéses nyilvános wc (2000 éves)

hetkoznapi-targyak11

Törökországban használták ezeket az árnyékszékeket: egyszerűen átvezettek alatta egy patakot, a víz pedig a közeli folyóba mosta a, a, … mindent.

A legrégebbi rágó (5000 éves)

hetkoznapi-targyak12

A mai Finnország területén köpte ki valaki. Nyírfakéregből készült, valószínűleg az íny fertőzését gyógyították vele.

Az első fennmaradt hangszer (40 ezer éves)

hetkoznapi-targyak13

Németország déli részén találták ezt a csontól faragott furulyát. Még az ősember készítette, amikor vadászati eseményeknél madarak és mamut agyar csontjából készült hangszert használt. A tudósok úgy vélik a zene segítette a homo sapienst előnyhöz a neander-völgyiekhez képest!

A legősibb rögzített dallam (3400 éves)

hetkoznapi-targyak15

Ugaritban, Szíriában került elő a “kotta”, és szöveg is tartozik hozzá.

A legöregebb talált pénzérme (2700 éves)

hetkoznapi-targyak14

Az oroszlánfej díszes arany és ezüst érmét Efézuszban, Törökországban találták.

A legöregebb földgömb (510 éves)

hetkoznapi-targyak16

Ez a glóbusz azért elképesztő, mert egy strucctojás felületébe karcolták és égették. Olaszországban került elő, a tulajdonosa egyszerűen megvásárolta egy 2012-es térképkiállításon. A régi és új világ a tojás két különböző oldalán és féltekéin helyezkedik el, szakértők szerint akár az is elképzelhető, hogy maga Leonardo da Vinci készítette!

forrás

loading...

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?