Két tűz között a kormány – Ma kiderül meddig maradnak a korlátozások

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány hamarosan dönteni fog a szigorítások sorsáról, a döntésről pedig a csütörtök délelőtti kormányinfón adnak tájékoztatást. A bejelentést megelőzően összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tudni a korlátozások tekintetében. 

A KORMÁNY LEGUTÓBB JANUÁR ELEJÉN DÖNTÖTT ARRÓL, HOGY MEGHOSSZABBÍTJA AZ INTÉZKEDÉSEKET. AKKOR VISZONT CSAK FEBRUÁR 1-IG HOSSZABBÍTOTTAK, EMIATT MOST DÖNTENI KELL A TOVÁBBIAKRÓL.

A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben vezetett be szigorú korlátozásokat a magyar kormány, amelyek azóta is érvényben vannak. Ezek írják elő többek között:

  • az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a maszkviselésre vonatkozó szabályozást (az önkormányzatok lehetőséget kaptak annak szabályozására, hogy a hozzájuk tartozó közterületeken előírják-e a maszkviselési kötelezettséget),
  • a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmát,
  • az egyes üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó nyitvatartási és tartózkodási tilalmat.

Lesz vagy nem lesz lazítás?

Az ország teljes népességéhez képest viszonylag kevés embert sikerült eddig beoltani. Orbán Viktor a múlt héten, a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben még nem jöhetnek szóba a lazítások. Ugyanezt az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília is hangsúlyozta. 

Rusvai Miklós, az MTA víruskutatója kedden pedig arról beszélt az Indexnek, hogy a nyájimmunitás eléréséhez körülbelül ötmillió ember beoltására van szükség, amihez tízmillió vakcina kell. Az oltási hajlandóság az utóbbi időben jelentősen emelkedett, emellett már 1,8 millióhoz közelít azok száma, akik regisztráltak a vakcinára. 

Miből fogunk mi ennyit oltani? 

Magyarországra 19,7 millió adagnyi, nyugati gyártóktól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac) származó oltóanyag érkezik.

Ebből a Pfizertől 3,3 millió ember beoltására elegendő oltóanyag érkezhet Magyarországra, miközben a Moderna vakcinájából 873 ezer fő kaphat majd (ez a két oltóanyag az, amelyekkel már jelenleg is zajlik az oltási kampány idehaza). 

Ezenfelül 3,2 millió embert olthatnak be a tervek szerint az AstraZeneca vakcinájával, a Janssen és a CureVac oltóanyagából pedig további 2,18 millió, illetve 250 ezer embert lehet majd immunizálni. 

Emellett az oroszoktól ugyancsak egymillió ember beoltásához elegendő vakcina várható a múlt pénteken megjelent hírek szerint. A kínai vakcináról szintén hosszú ideje tárgyal már a kormány, e tekintetben még nem lehet tudni, hány dózis érkezhet majd. 

Időközben már magyar vakcinát is fejlesztenek, de tavaly év végén azt mondták, hogy erre körülbelül egy évet még várni kell. 

Két tűz között a kormány, mi lesz a döntés? 

Az operatív törzs hétfőn az emberek türelmét kérte, ez azonban legfőképpen a szolgáltató szektor szereplői részéről fogyni látszik. Ezért az sem kizárható, hogy a magyar kormány végül úgy dönt: tesz egy kisebb engedményt a vendéglátósoknak, de erre

MÁR CSAK A MINISZTERELNÖK KORÁBBI MONDATAIT ALAPUL VÉVE SINCS SOK ESÉLY.

Ezen túlmenően a többi korlátozást viszont aligha fogják módosítani, mivel ezek megváltoztatása érdekében egyelőre csak minimális társadalmi nyomás helyeződött a kormányzatra. 

A délelőtti kormányinfón – amelyet élőben követhetnek az Indexen – kiderül, hogy mit lép Orbán Viktor és kormánya ebben a helyzetben.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏