Már semmi sem lesz ugyanaz, miután ezt a 26 képet megnézted!

Miután végignézted ezeket a képeket, egészen másképp fogsz a világhoz és az élethez hozzáállni. Át fogod értékelni mindazt amit az életről gondolsz. Belegondoltál már, hogy mennyire jelentéktelen kis porszemek vagyunk a világegyetemben? Közhelynek tűnik, de miután ennek a gyűjteménynek a végére értél, meg fogod érteni, hogy ez mennyire komoly kijelentés.

Ezeket a képeket elnézve egyrészt megmosolyogtató, hogy mindennapos kis apró problémáink mennyire jelentéktelenek és súlytalanok, illetve hogy milyen elképesztően óriási az az univerzum, amiben élünk. Több csillag létezik, mint az összes homokszem a tengerek partjain. Ezek után nem mernénk biztosan kijelenteni, hogy egyedül vagyunk a Világegyetemben.
Csak gondolj bele: galaxisok átmérője több ezertől több százezer fényévig terjed, és feltehetően több mint százmilliárd (!!!) galaxis van a Világegyetem belátható részében. Őrülten kicsik vagyunk, és biztosra veszem, hogy nem vagyunk egyedül…
1. Ez a Föld. A bolygó, ahol élsz.

2. Íme a szomszédaink a Naprendszerben.

3. Itt pedig a Föld és a Hold távolságát láthatod. Nem tűnik túl nagynak, igaz?

4. Gondolj bele: a Föld és a Hold között elférne a Naprendszer összes bolygója!

5. De térjünk rá a többi bolygóra! Az kis zöld plecsni a Jupiteren: Észak-Amerika. Így aránylik egymáshoz a méretük.

6. Ez pedig a Föld nagysága (jó, 6 Földé) összehasonlítva a Szaturnuszéval.

7. És mit látnál, ha a Szaturnusz gyűrűi a Földet vennék körbe? Attól függ, honnan néznéd.

8. Ez pedig itt egy üstökös, az egyik, amire már leszálltunk egy űrszondával. Ekkora a kicsike Los Angeleshez képest.

9. De mindez semmi a Naphoz képest. Csak tartsd észben.

10. Ez pedig a Föld a Holdról nézve…

11. …a Marsról nézve…

12. …a Szaturnusz gyűrűi mögül nézve…

13. …és a Neptunuszról nézve.

14. Lépjünk vissza egy kicsit. Ekkora a Föld a Naphoz képest. Félelmetes, ugye?

15. Ez pedig ugyanaz a Nap a Marsról nézve.

16. De ez még semmi. Carl Sagant idézve: több csillag van a világűrben, mint ahány homokszem a Föld összes tengerpartján.

17. Ez azt jelenti, hogy vannak sokkal-sokkal nagyobb csillagok is a mi Napunknál. Itt van például az egyik – csak nézd meg, milyen kicsi és jelentéktelen mellette a Nap!

18. Más szóval: a legnagyobb csillag, a VY Canis Majoris, 1.000.000.000-szor nagyobb a mi Napunknál.
19. De az előzőek közül egy sem hasonlítható egy galaxis nagyságához. Ha a Napot egy fehérvérsejt méretére zsugorítanánk, és a Tejútrendszert is méretarányosan lekicsinyítenénk ennek megfelelően, akkor a Tejút az USA méretével egyezne meg.

20. Tehát a Tejútrendszer egy hatalmas galaxis: itt élünk benne.

21. A sárga körben láthatod az összes csillagot, amit a tejútból látsz innen a Földről, ha felnézel az égre.

(A kép nem a Tejutat ábrázolja, illusztráció – de a lényeget jól érzékelteti.)
22. De még a saját galaxisunk, a Tejútrendszer is csak egy kis vakarcs más galaxisokhoz képest. Az IC 1011 mellett csak egy kis piszok.

23. De gondolkodjunk nagyban. Ezen az egy képen, amit a Hubble űrteleszkóp készített, ezer és ezer galaxist, mindegyikben csillagok millióit láthatod – és ahány csillag, annyi naprendszer.

24. Ez például az UDF 423. Ez a galaxis tízmilliárd fényévnyire van tőled. Ha ránézel erre a képre, valójában több milliárd évvel nézel vissza a múltba. A fénynek ugyanis ennyi ideig tart megtenni onnan ezt a hihetetlenül hosszú utat.

25. Gondolj bele: amit a képen – és az éjszakai égbolton – látsz, csak egy nagyon-nagyon kicsit része az egész világegyetemnek! Egy elhanyagolható, jelentéktelen töredéke a teljes éjszakai égboltnak.

26. Nem szeretnénk rád ijeszteni, de nyugodtan elhiheted, hogy odakint az űrben vannak fekete lyukak. Itt van például egy – és hozzá képest ekkora a Föld, és ekkora a Neptunusz pályája.

Szóval, ha legközelebb felidegesíted magad, mert a kedvenc sorozatod műsorváltozás miatt váratlanul törölték, vagy a szomszédban túl hangosan szól a zene, csak jusson eszedbe…

Ez az otthonod.
Ez az, amikor kizoomolsz a Földről a Naprendszerre.

Ha pedig még messzebbről nézed, a szomszédos naprendszereket is meglátod…

…ha tovább távolodsz, meglátod galaxisunkat, a Tejutat…

…és ha nem állsz meg…

…és még távolabbra mész…

…ameddig csak lehet…

…akkor láthatod, hogy ez minden, amit jelenleg az Univerzumból ismerünk, és te ott, a pirossal jelölt helyen vagy benne. Egy icipici hangya egy végtelenül nagy hangyabolyban…

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏